SİGARAYI BIRAKTIRIYOR AMA…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sigara bırakma

Yurt gazatesinde Sevil Uzunay‘ ın haberi:

Ciddi sağlık sorunları yarattığı bilinen sigarayı bıraktırma ilacı Champix, Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı’nca tiryakilere ücretsiz dağıtılıyor. İlacın kendi prospektüsündeki bilgiler bile ilacın ne denli tehlikeli olduğunun en büyük göstergesi. İlacı kullananlarda davranış bozukluğu, saldırganlık, ajitasyon, depresyon, intihar düşüncesinin yanı sıra böbrek, kalp-damar hastalıkları gibi rahatsızlıklar görülüyor.

DEĞİŞEN  NEDİR?

Eczanelerdeki fiyatı 182,5 TL olan ve içinde 52 tablet bulunan “champix adlı Vareniklin etken maddeli ilaç Sağlık Bakanlığı’nca ücretsiz veriliyor.  Bunu üç sene önce Pfizer ilaç firması Sosyal Güvenlik Kurumu’na bir yazı yazarak ilacı geri ödeme listesine almaları halinde “yüzde 0 karla”, ikinci senede de “yüzde 50 karla” vereceklerini bildirdi. SGK yaptığı inceleme sonucu ilacı yeterince güvenilir bulmamış olacak ki bu çok cazip teklifi kabul etmedi. İlacı SGK’nin geri ödeme listesine dahil ettiremeyen firma, Sağlık Bakanlığı’na bunu kabul ettirerek ilacı almalarını sağladı. İlacı ücretsiz olarak dağıtmaya başlayan Bakanlığın ne kadarlık ilaç alımı yaptığı, bunun ne kadarını dağıttığı ise “gizli bilgi” olarak değerlendirilip açıklanmıyor. Sağlık Bakanlığının bir dönem yaptığı açıklamada kampanya sonucu 2-3 milyon kişinin sigarayı bıraktığını açıklamıştı. Açıklanan rakamdaki insanların çoğunluğu da bu ilacı kullanan tiryakiler. Bu ilacı kaç kişinin ne kadar süreyle kullandığı, kaç kutu ilaç tükettikleri, nasıl yan etkiler görüldüğü konuları ise belirsiz. Bu rakamlar açıklanmadığı ve ilacı kullananlar takip edilmediği sürece ilacın Türk kullanıcılar üzerindeki hasarları bilinemeyecek.

171 SİGARAYI BIRAKTIRMA HATTI

Sigarayı bıraktırma hattını aradığınızda verilen cevap başarı oranlarının yüzde 90 civarında olduğu yolunda. Abd’deki  FDA U.S. Food and Drug Administration  “Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi” nin açıkladığı rakam bile bizdeki rakamların çok çok altında. Champix için ABD’li uzmanlar bir yıl içinde yüzde 40 oranında başarı sağlandığını belirtiyor.

 KALP KRİZİNİ ARTIRIYOR

Uluslararası bir ekibin, 8 binden fazla tiryakinin incelendiği araştırmalar üzerinde yaptığı değerlendirme, Champix’in, kalp krizi ve diğer kardiyovasküler rahatsızlar olasılığını artırdığı gözlendi. Kanada Tıp Derneği Dergisi’nde yayımlanan değerlendirmede, sigarayı Champix kullanarak bırakmaya çalışan tiryakilerin, plasebo (ilaçlara özgü farmasötik biçimlere sokulan fakat gerçekte ilaç olmayan etkisiz bir madde) alanlara göre hastalanma olasılığının daha yüksek olduğu ifade edilerek, tiryakilere, sigarayı bırakmak için söz konusu ilacı kullanmamaları tavsiyesinde bulunuldu. Değerlendirmenin, ABD’den Wake Forest Baptist Tıp Merkezi ve Johns Hopkins Tıp Fakültesi ile İngiltere’den East Anglia Üniversitesi tarafından, ilacı alan kişilerin kardiyovaskiler sorunları üzerinde yapılan 14 araştırmayı kapsadığı belirtildi. Araştırmalarda incelenen tiryakilerin çoğunun 45 yaş altındaki erkekler olduğu ifade edildi. Değerlendirmede, Champix kullanan 4 bin 98 tiryakiden 52’sinin kalp krizi ya da aritmi gibi kardiyovasküler rahatsızlara yakalandığı, plasebo kullanan 3 bin 308 kişiden ise bu tür rahatsızlıklara yakalanan kişilerin sayısı 27 olduğu görüldü. Champix’in daha önce depresyon ve intihar eğilimiyle bağlantısı olduğu açıklanmıştı.

İşte Champix prospektüsündeki uyarısı

“Champix kullanan hastalarda depresyon, intihar düşüncesi, intihar girişimi ve intihar eylemi dahil, fakat bunlarla sınırlı olmayan, ciddi nöropsikiyatrik olaylar bildirilmiştir. Bazı vakalarda semptomlar sigarayı bırakan hastalardaki nikotin yoksunluğu semptomları nedeniyle karmaşık hale gelebilmektedir. Depresif duygu durumu nikotin yoksunluğunun belirtisi olabilir. Sigarayı ilaçsız bırakma girişiminde bulunan hastalarda seyrek olarak intihar düşüncesi de dahil olmak üzere depresyon raporlanmıştır. Bununla beraber bu semptomların bazıları sigara içmeye devam eden CHAMPIX alan hastalarda da görülmüştür. CHAMPIX kullanan tüm hastalar, davranış değişikliği, saldırganlık, ajitasyon, depresif duygu durumu, intihar düşüncesi, intihar girişimi ve intihar eylemi dahil nöropsikiyatrik semptomlar için gözlemlenmelidir. Önceden varolan psikiyatrik hastalıkların kuvvetlenmesi ve intihar eylemi gibi durumların yanısıra yukarıdaki semptomlar da CHAMPIX kullanarak sigarayı bırakmayı deneyen hastalarda pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilmiştir. Bu olaylar, önceden bilinen psikiyatrik hastalığı olan ve olmayan hastalarda görülmüştür….”

İlacı kullananlarda  uyku problemleri, gaz, kusma en sık görülen sorunlar olduğunu söyleyen  Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Cankat Tulunay, “FDA’ın  sayfasına  girerseniz orada da göreceksiniz. Chantix  adlı ilacın kendi sitesinde bile inanılmaz yan etkiler  bildirilmiş.  Öyle rastgele kullanılacak bir ilaç değil. İlacı kullanıp kendiliğinden FDA yayan etki bildiren 17bin 467 kişi var.

Bunlardan ;

3373 kişi depresyon (yüzde 19,3’ü)

2609 kişi de anksiyete (yüzde 14,9’u)

2411 kişi bulantı(yüzde 13,8’i)

1881 kişi intihara temayül (yüzde 10,7’si)

1483 kişi anormal rüyalar, kabuslar (yüzde 8,4’ü)

1410 kişi de uykusuzluk (yüzde 8)

1173 kişide saldırganlık(yüzde 6,7’si)

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Ahmet Rasim Küçükusta kendi sitesinde konuyla ilgili yayınladığı yazısında Varenicline etken maddeli Champix ile ilgili endişelerini şöyle dile getirdi;  “Sigara Bıraktırma Merkezleri ve 171 numaralı Sigarayı Bırakma Hattı uygulamalarının da destekçisiyim ancak bu amaçla çok ciddi riskleri olan, güvenilirliği tartışmalı bir ilacın yaygın kullanımının telafisi zor sorunlar yaratabileceğini düşünüyorum. Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaçtır ve sigara bıraktırmada yaygın olarak kullanılması için yeterince güvenli değildir. Tedaviye mutlaka bir psikiyatrın onayı ile başlanmalı ve hastalar tedavi süresince de psikiyatrlar tarafından takip edilmelidir. 32 senelik hekim olmama rağmen ben bu ilacı yazmaya cesaret edemiyorum. “

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Orhan Öktem dedi ki:

    Bende bu hapı kullanuyorum,mide şişkinliği dışınde hiç bir olumsuzluk yaşamıyorum, inşallah yaşamam.

  2. mehmet dedi ki:

    bütün yazılanları okudum. 23 gündür kullanıyorum. 12. gün sigarayı bıraktım. günde 1 paket içerken hiç içmemeye başladım.. farklı rüyalar gördüm. hd kalite 😉 ilacı tok karnına aldığım sabah 8 den 9 a kadar birşey yokken 9 ile 10 arası mide bulantısı yaptı fakat akşam hiçbirşey olmadı. sabah kullandığım ilk saatlerde böbreklerde hafif ağrılar hissettim.. ilk günlerde ağızda kuruluk oldu zaman zaman oluyo hala. başkada yan etki hissetmedim. sigaranın kokusundan tiksinmeye başladım. iğrenç geliyo artık tadı kokusu.. arada sigara içme denemelerim oldu malum biz millet olarak garanticiyiz fayda ediyomu mantığıyla bi kaç nefes çekmek istedim ama foseptik çukurunda derin derin nefes alın çok daha hoş koku gelir :)doktor falan yazmadı.. 4 arkadaşım internet araştırması sonucu aldı kullandı.. bıraktı. onların sigarayı bırakmasını takip eden 60 günün sonunda bende aldım hiçbirinde ağır yan etkiler olmamış olmadı… bendede yok. sigara içmek zaten intihar değilmidir:) yavaş yavaş intihar etmekle aniden intihar girişiminde bulunmak arasındaki fark zaman dan ibaret..

  3. safiye dedi ki:

    2011 de başarılı olamadım, sigarayı bırakmışken tekrar başladım (üstümde çok baskı vardı bırakmam için)
    2013 ilk haftasında kendi kendime karar aldım ve iş çıkıcı doğru eczaneye giderek ilacı aldım bu sefer başaracağıma başta kendim inandım ilaç bitti ve ben 15 gündür içmiyorum. ilacın uyku bozuklukları ağız kuruması ve bazı yan etkiler oldu.Mantıklı düşünürseniz içtiğimiz her bir sigara yan etkilerden daha tehlikeli.Ben başardım:)

  4. ufuk kurum dedi ki:

    Arkadaslar hapi icenin oldugunu dymadim ama sigaradan olen cok ben champix i kullandim 10 gunde biraktim 30 yil sigara ictim birakamam derken champixle biraktim

Siz de yorumunuzu paylaşın: