DOKTORLAR PARAYA PARA DEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
images

25 farklı daldan 24 bin doktor üzerinde yapılan bir araştırma “az para alıyoruz, geçinemiyoruz” diye durmadan şikâyetçi olan doktorların dünyanın parasını kazandıklarını ortaya koydu.

Müsteşarlar, bakanlar, yüksek rütbeli subaylardan bile çok kazanan doktorlar içinde radyoloji ve ortopedi uzmanları ilk iki sırada yer alıyorlar.

En çok kazanan uzman doktorların senelik gelirleri şöyle:

1.  Radyoloji uzmanları: 315 bin

2.  Ortopedi uzmanları: 315 bin

3.  Kardiyoloji uzmanları: 309 bin

4.  Anestezi uzmanları: 309 bin

5.  Üroloji uzmanları: 309 bin

6.  Mide-bağırsak uzmanları:303 bin

7.  Onkoloji uzmanları: 295 bin

8.  Dermatoloji uzmanları: 283 bin

9.  Plastik cerrahi uzmanları: 270 bin

10. Göz uzmanları: 270 bin

Buna göre ilk grupta yer alan uzman doktorların aylık kazançları 22-26 bin lira arasında değişiyor fakat aylık gelirleri 30 hatta 40 bine yaklaşanların sayısı da az değil.

Mesela, radyoloji uzmanlarının üçte birinin senede 400 bin dolardan fazla kazandıklarını, ortalamayı radyologların yüzde 18’ ini oluşturan ve senede 100 bin dolar kazanan doktorların düşürdüğünü hatırlatmak isterim.

İkinci grupta yer alan doktorların senelik kazançları

İlk listeye göre daha az kazanan doktorlar da var. Bunların senelik gelirleri ilk listede yer alanlara göre neredeyse yarı yarıya az olmasına rağmen gene de fena sayılmaz.

1.  Pediatri uzmanları: 156 bin

2.  Aile hekimleri: 158 bin

3.  Dâhiliyeciler: 165 bin

4.  Diyabet ve endokrinciler: 168 bin

5.  Psikiyatristler: 170 bin

6.  Enfeksiyoncular: 170 bin

7.  Romatologlar: 180 bin

8.  Nörologlar: 180 bin

9.  Nefrologlar:209 bin

10. Kadın-doğumcular: 220 bin

Buna göre, az kazandıklarını söyleyen doktorların aylık gelirlerinin 13-18 bin lira civarında olduğu anlaşılıyor.

Bunlar nankör!

Ayda 13-26 bin lira kazanan ama gene de gözleri doymayan bu “paragözlerin” asıl foyası araştırmanın ikinci bölümünde gözler önüne seriliyor.

Doktorların ancak yüzde 11’ i kendilerini “zengin” olarak nitelemişler.

Yüzde 45’ ise –utanmadan- şöyle demiş: “Evet, kazancımıza göre zengin sayılmamız gerekir ama o kadar çok harcama ve borcumuz var ki kendimizi zengin hissedemiyoruz”.

Buna ancak “Yuh” denir.

Kadın doktorlar daha az kazanıyor

Araştırmanın enteresan neticelerinden biri de kadın doktorların erkeklere göre yüzde 40 daha az kazanmaları.

Bu farkın kadın doktorların hastalarıyla daha uzun zaman geçirdikleri için zorunlu olarak daha az hasta bakmalarından kaynaklandığı kabul ediliyor.

Bu şu demek: Eğer varsa mutlaka kadın uzmanlara muayene olun; paragöz erkek doktorların semtine bile uğramamaya bakın.

Üstelik de kaygılıymışlar

Bu araştırmada, “Allah’a bin şükür” demeleri beklenen doktorların üstüne üstlük bir de “kaygılı” oldukları belirlenmiş.

Çünkü: Gelirleri her sene azalıyormuş. Branşlar arası farklı kazançlardan rahatsızlık duyuyorlarmış. Yeni düzenlemelerin gelirlerini azaltabileceğini düşünüyorlarmış. Dava edilmemek için defansif tıp uygulamaya devam etmek zorunda olmaları ve tıptaki kırtasiyecilik canlarını sıkıyormuş.

Gelelim neticeye

Aman durun; acele etmeyin.

Sakın en yakın sağlık ocağı veya hastaneye koşup ilk gördüğünüz doktorun yakasına yapışarak ağzının payını vermeye, hatta denk gelirse iki tane patlatmaya kalkışmayın!

Bu “paragöz doktorlara” ulaşmak için önce Amerika’ ya kadar gitmeniz gerekiyor; çünkü bu araştırma bizde değil Amerika’ da yapılmış.

Bizimkiler üç kuruş maaşa talim ediyorlar.

KAYNAK

http://www.medscape.com/viewarticle/761870

 

Yazı için 120 yorum yapılmış:

  1. dr. zühtü tarhan dedi ki:

    Sn Hocam
    Sondan bir önceki paragrafı başa alın lütfen. Yakmayın bizi.Milletimiz uzun okumayı hatta okumayı pek sevmez.Takip edin, yazınızın üst kısmını okuyup bu bize yeter deyip ne köşe yazıları yazacaklar.

  2. ats2 dedi ki:

    bu ne saçma sapan yazı şimdi..başta söylenecek sonda söylenmiş..kasıt var tabii her zamanki gibi..bizim cahil cühela halk okur mu sonuna kadar..doktor düşmanlığını körüklemeye devam..az kaldı sabredin yakında sizi ipleyen doktor kalmayacak..

  3. droverseas dedi ki:

    cok komik bir yazi olmus. bu arastirmanin ingilizce versiyonunu 2 gun once okumustum. amerika’da olan arastirmayi bu sekilde kaleme almaniz cok yanlis. amerika’da yasam sartlari ve odenilen sigorta primlerinden haberiniz olmadigi kesin yada bildiginiz halde bu sekilde bi yazi kaleme aldiysaniz cok ayip etmissiniz. yurtdisinda dogmus buyumus ve tip egitimi almakta olan biri olarak sunu soyleyeyim. bahsettiginiz rakamlarinin cogu vergiden ve sigorta primlerinden sonra eriyip gidiyor. muslukcu ve elektrikciler bile doktorlar kadar hatta fazlasini kazanirken, 14-15 sene hayatini tip bilimine adamis bir cerrahin yada uzman doktorun bu parayi almasi bu ulkelerde normal vatandaslar tarafindan bile az bulunuyor.

  4. Dr.Merve Çiloğlu dedi ki:

    Yazıyı okuyanların büyük bir çoğunluğu sonuna kadar okumamıştır Hedeflenen mesajın tam tersini algılatacak bir yazı

  5. Fuat Ulusinan dedi ki:

    üç kuruşu bilmem de !!!
    türkiye de de böyle bir araştırma yapılırsa doktorlarımızın % 87,5 nun amerikalı meslektaşlarından DAHA FAZLA kazandığı ortaya çıkar … kimsenin kazancında gözümüz yok … hakkıyla kazanıyorlarsa allah daha çok versin …

  6. zgr dedi ki:

    yazınız haberturk.com da manşet olmuş tebrik ederim..ama bu manşetle meslektaşlarınıza en büyük zararı verdiğinizin farkında mısınız? çünkü manşetteki yazılanları okuyan, ve yazınızın tamamına ulaşmak için 2 defa farklı linkleri tıklamak zorunda kalan okuyucular, eğer ki yazıyı sonuna kadar okumazsa yada manşeti okuduktan sonra diğer linkleri tıklamazsa, hekimlere okkalı bi küfür patlatıp, hekim nefretlerini tazelemekten başka bişey yapmamış olurlar vede oluyorlar..hele ki daha yeni bir meslektaşımızı iş başında kaybetmişken, bu manşet şiddet olaylarını artırmaktan başka bir işe yaramaz! bence…

  7. ruhsuz35 (22:01)

    doktor üç kuruş mu kazanıyor 🙂 yahu aile hekimleri aylık 12bin tl maaş alıyor ülkemizde, en kötü cerrahın altında sıfır alman arabası var, üç kuruş para dediğiniz bugün itibariyle en az 8bin-16bin tl. evet doktor maaşı 2300 tl görünüyor ama bu sadece emekli olduklarında az maaş bağlamak için başka birşey değil, ek ödemeleri ekleyince çok ama çok büyük miktarlar ortaya çıkıyor. peki nerden biliyorum? kardeşim doktor ordan. allah daha çok versin hepsine hakediyorlar ama lütfen bari duygu sömürüsü yapmayın.

  8. ilkera (21:02)

    her gün habertürkün haberlerini okuyorum. ilk defa bu kadar seviyesiz bir yazı gördüm. gerçekten habertürkü kınıyorum. yazının sonunda en son şaka yaptım der gibi dalga geçmiş. bu çalışma amerikada yapılmışsa eğer oranın hayat standartları için gerçekten az para, bunu bile anlayamayacak düzeyde yazılmış doktorları aşağılayan bir yazı. habertürkün hemen özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum.

  9. erhanaygun85 (19:43)

    sayin ahmet bey yaziniz amacinin tersine hizmet edecektir.keske tam tersi yazsaydiniz.hatta keske sadece basligi olumlu atsaydiniz daha eftal olurdu..

  10. milbas (18:33)

    yazının sonuç kısmını okumadan yorum yaptım.kınıyorum lafını geri alıyorum.ancak pek çok kişi bizlerin fazla para kazandığını sanıyor

  11. ozcan1t-_ (18:28)

    sayın ahmet rasim bey, yazınında o kadar büyük rakamları satırlarca yazıp en sona şaka yaptım der gibi diye iki satır birşeyler yazmışsınız.bu yazınızı herkes son satırına kadar okumaz.sonuna kadar okumayan biri bunların gerçek olduğunu sanabilir.bugün bu yazınızla resmen yangına benzin dökmüşsünüz.lütfen bu yazınızın hemen kaldırılmasını sağlayın.

  12. milbas (18:27)

    ben aile hekimiyim.kazandığımızı iddia ettiğiniz paranın yarısını dahi kazanamıyoruz.merak ettiğim nokta ise hangi aile hekimleri bu kadar kazanıyor.dünyanın parasını kazanıyorlar lafını da kınıyorum.dünyanın okulunu okuyup dünyanın parasını almıyoruz bu tip haberler hekime şiddeti artırıyor.

  13. oktayeray (18:09)

    neden acil tp uzmanlarını listenize almadığınızı merak ettim. oysa yararlandığınız kaynakta mevcut ve yılda 267bin dolar kazanıyorlar. ulkemizde de 1993 yılından bu yana mevcut ve neredeyse 1000 kişiyi bulmuş durumda uzmanı asistanı hepsi birlikte. neden mi önemli çünkü ülkemizde en çok şiddete maruz kalan hekim grubu ve dünya örneklerinin verilmesi gelişmiş ülkelerde hizmetlerinin neyle değerlendirildiğinin bilinmesi iyi olabilir diye düşünüyorum. teşekkürler

  14. ilke71 (18:07)

    suriye-libya-ırak düşmanlığı için medyanın aldığı rüşvetin yüzde biri bile değil… ben doktorum ve çok kazanıyom. cebime indirmeye de devam edecem ta ki ”nankör” medyayı sollayana kadar. pardon rahatsız mı oldunuz?

  15. boraboras (18:00)

    rasim bey nankörleri karıştırmış, kendisini 10 dakika zaman ayırıp bir uzman doktora gelirini sorsaydı keşke. örneğin ortalama bir anestesi uzmanının geliri 6.000 tl’yi geçmiyor, rasim bey’in hayalinde ise 25.000 tl aylık gelirleri var. hadi 12.000 olsun, iki katına çıkartıyorum, yine yarısı bile değil!

  16. geceu25 (17:54)

    meseleyi doktorların maaşına indirgeyip işin içinden çıkmak doğru değil. doktorlara tavsiyem hastaneye giden hastalar eğer sizden ilgi ,sevgi beklerse bakanı hatırlayın , bir takla atın gerekirse halay çekin kaynaşın sevginizi gösterin çünkü r.t.e sizi düşman etti . imam os.. cemat sıç.. mış

  17. simurg (17:46)

    hocam; istatistik yapilan doktorlarin calistigi sektor kamu mu ozel mi? bunlari neden yazmadiniz?

  18. liberta12 (17:40)

    10-20 arası en düşük dr maaşı.araştırmayı bırak bordroları koy buraya.siz köşe yazısı yazanlar tv de çıkıp 1 saat konuşmaya 2 lira alıyonuz. alıyosa 6 10 sene dirsek çürütmüş helal olsun.

  19. orhanordu (17:38)

    yazının sonunu okumadan kapatanların kafalarındaki düşünceyi merak ediyorum. sizde oyle bir ters köşe yapmışsınız ki 🙂

  20. ankarailhan06 (17:19)

    bu paraları hangi hastane veriyor sgk sut oku sonra yaz bunu eline kalem alan ben yazarım diyor erkeksen yayınla bu yorumu

  21. justice24 (16:41)

    aynen katılıyorum sonunda şu gerçeği görüp yazan birinin olması beni çok mutlu etti.gercekten utanmadan bir de hala şikayetçiler durumlarından ‘kıytırıktan’ bir aile hekimi bile ayda 10 bine yakın para kazanıyor ve hala yakınıyorlar. e be kardesim tamam okumussun 6 sene anladık da altı üstü grip olan başı ağrıyan sana geliyor sen de 10 bin civarı para kazanıyorsun.bu yazıyı yazan beyfendi sizden ricam bir de ülkenin sürekli en önemli konularıyla uğraşan adalet dağıtmakla görevli hakim savcılarımızın maaşlarını araştırır mısınız ve o acı tabloyu gözler önüne serer misiniz?

  22. kenanguler (16:14)

    yazının sonu “bizimkiler üç kuruş maaşa talim ediyorlar” diye bitiyor ve biz de inanıyoruz. ekonomide bir kural vardır: zarar eden işletme eninde sonunda kapanır. “üç kuruş maaşa talim ettiğini” düşünen doktorlar da gitsin özel muayene açsın ama açmadan önce “üç kuruş maaşlarının” asgari ücretin kaç katı olduğunu hesaplasın. ayrıca o asgari ücretle yüzbinlerce insanın çalıştığını ve yüzbinlercesinden daha fazlasının da asgari ücretle çalışmak isteyip de bulamadığını gözlerinden ırak tutmasın. bu doktor milleti “bizimkiler üç kuruş maaşa talim…

  23. karabalasagun (15:41)

    nasıl habercilik bu ya. anketin amerikada yapıldığı en son satıra mı sıkıştırılır???

  24. tunlu77 (15:36)

    doktorluğu ticari bir alan olarak görenleri savunmuyorum, ancak diğer meslekler gibi 4 senelik olan bir meslek değil bu 35 yaşına geldiğinde ancak doğru düzgün iş hayatına başlayabiliyorlar ayrıca vatandaş onlara hayatını emanet ediyor. doktor adayları saçları kalmayana kadar çalışmak zorunda kalıyor gece nöbetleri oydu buydu bir çok zorlukla karşılaşıyorlar o üniversiteye girmek için yapılan fedakarlıkları ve sıkıntı dolu akşamları saymıyorum bile…

  25. glukozman (15:32)

    ben bingölde mecburi hizmetini yapan bir uzman doktorum,bu haberi okursa babam bile bana inanmaz herhalde,kim bu kadar para alıyormuş belki %2-3 lük bir kesim doğuda bile doktorların aldığı ücret ortalma 6-7 milyar,yalan söylemek günahtır,utanmadan yalan söyleyip halkı yanıltıyorsunuz,bu haberi yapan arkadaş atla gel bingöle tüm masraflarını karşılayacağım,birde buralardan bakıpda yazını yaz.

  26. ayla03 (15:01)

    inanın çok haklısınız ezilen her zaman alt tabaka olarak hemşirelerdir.bizlersiz hiç bir işlem yapamazlar onuda biliyorlar.

  27. tum-man (14:51)

    bu durumda başlığı böyle atmakla asıl ayıbı siz yapmışsınız.türkiyede dünyanın hiçbir ülkesiyle kıyaslama yapılmaz.kıyaslama yaparken giderleride göz önünde bulundurmak gerekir.dünyanın en pahalı doğalgazı, benzini, elektriği, interneti türkiyede.o yüzden gelirin pek önemi kalmıyor.insanlar uyanmasın diye doğalgaz zammını yaza girerken yapan bir hükümet var.bu milletin uyanması gerekir artık.

  28. bdur76 (14:13)

    benim eşim, diyarbakır’da radyoloji uzmanı olarak mecburi hizmet yapıyor. ne 300 milyarından bahsediyorsunuz? aylık aldığı maaş 1500 tl civarında. 500 tl de döner sermayeden geliyor. benim işim istanbul’da olduğu için ailemiz bölündü, iki eve kira veriyoruz. bir sürü taşınma masrafı, yol paraları veriyoruz. saçma sapan haber yapıyorsunuz

  29. corneliusxxx (14:01)

    e be kardeşim amerikada yapılmış bu araştırma neden insanların akıllarına doktorlar cok kazanıyor izlenimi bırakmaya calısıyosunuz ? bizim insanımızın cogu haber baslıklarına bakıp geciyo sizde burdan nemalanmayamı calısıyosunuz ?

  30. tekinx (13:43)

    allah eksikliklerini göstermesin ağlayanlara gelince herkes daha çok kazanmak ister.

  31. karnifeks (13:33)

    bu kadar sorumsuz bir yazı olamaz.sırf insanların okuması için attığınız başlık sorumsuzluktan başka bir şey değil.buradan habertürk görevlilerini de kınıyorum.sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının arttığı bu dönemde böyle sorumsuz bir yazıya müsade etmekle siz de sorumluluk alıyorsunuz.zenginin malı züğürtün çenesini yorar demiş atalarımız.çenenizi yorup duruyorsunuz.

  32. synergy (13:31)

    ne olacak bu doktorların hali? 3 kurus(!) a talim edip hastanenin döner sermayesinden 3 kurus (?) pay alıyorlar, asgari ücretli sgk lılar zevki sefa içinde yasarken…. kıyamam

  33. babakentli (13:19)

    zamanlama olarak o kadar ters bi dönemde o kadar tehlikeli bi yazı yazmışsınız ki açıkcası hangi devletin ajanısınız demelik oldum resmen, bizim halkımız başlığa göre hareket eder sayın yazar bu durum bu milletin dna’sına işlendi çünkü, yazının sonunu okuyan kaç kişidir acaba … halkın büyük bir kısmı ayın sonunu nasıl getireceğini hesaplarken uçuk uçuk maaş listesi koyup ondan sonra bu rakamlar amerikaya ait demek hangi mantığın ürünü çok merak ediyorum …

  34. astargan (13:16)

    yalanın da bu kadarına pes doğrusu . türkiyede 15-20 binden daha az kazanan uzman doktor mu var . aile hekimleri 5-6 binden aşağı almıyor. resmi rakamlara bakarak maaş az diyorsunuz ama döner sermayesidir şudur budur maaş 2 katına çıkıyor . kimse bana doktorların az kazandığını söylemesin . bizzat kendi çevremdeki doktorlardan biliyorum paraya para demiyolar gerçekten

  35. botex45 (13:03)

    turkıyey de arastırma yapın bırde profun muayenesı 250 tl gunde 10hasta 2500tl 22gun çalışsın hadı ayda22*2500} 55000 tl 55*12 660,000tl eder buyrun hesap ortada hastaneden aldıgı bıcak parası adı altında aldıkları harıç

  36. akaane (13:02)

    bu haberin yapılış biçimini kınıyorum zaten hedef gösterildiğimiz bir ortamda haberin sonunu kimsenin okumayacağını bile bile küçücük bir ifadeyle bu rakamların amerikada olduğunu belirtmeniz tamamen reyting uğruna yapılmış bir şey ve bu halkı tahrik etmekten başka bir işe yaramaz çünkü herkes haberin başındaki rakamları gördükten sora herzamanki gibi ne olduğunu tam olarak anlamadan etrafa saldırmaya başlıcak lütfen bu haberi kaldırın yada düzgün bir şekilde yayınlayın!!

  37. zeyneporenk1 (13:01)

    yazar sorumsuzca yazip en sonda bu istatistiğin bizim ülkemiz için geçerli olmadiğini yazmiş. ülkedeki doktorlari en sonda alay eder gibi belirtişi gerçekten kendi objektifliğini bulandiriyor. beyefendi yazardan çok demagog galiba…

  38. ibrahimhalil (13:00)

    ömürlük gelirlerini yazsaydın daha fazla kazandıklarını empoze edebilirdin

  39. mustafaekici (12:56)

    aman hocam halkımız okumayı sevmesinden dolayı sadece başlıkları okur 🙂 tehlikeli bir başlık olmuş sizinkisi doktora şiddet artmasın sonra aman dikkat 🙂

  40. ibrahimsengul (12:55)

    çok boş işlerle uğraşıyorsunuz… inşallah yazının tamamı okunur…

  41. tosunpasa1010 (12:52)

    bizim doktorlar belki bu paraların yarısını kazanıyorlardır ama kesinlikle daha azını değil, gelir seviyesi dikkate alındığında yani amerikada ortalama milli gelir yaklaşık 30-35 bin dolar olduğuna göre türkiyede de 10-12 dolat civarında olduğu için bizim doktorlar amerikalı doktorlardan yaklaşık 2-katı daha fazla para kazanıyorlar demektir. bizimkiler daha aç gözlü bence. devletimizin imkanlarıyla okuyarak bukadar aç gözlü olmak bence nankörlüktür.

  42. ardosa (12:48)

    bu yazıyı yazan ve yayınlatan cahil cüheylalara sesleniyorum …. kim abarttıysa o rakamları baya abartmış… her meslek içinde kendini kanıtlamış insanlar bu paraları kazanıyorlar… biz doktorlarda da hoca diye nitelendirilen prof ve doç. dr. lar kazanıyor olabilir… ben daha bu bahsedilen paraları alabilen normal bir doktoru tanımadım…

  43. irfankara (12:45)

    turkiyedekiler azmi aliyor en kotu uzman ozelde 15-20 aliyor.doç ve prof 30-40 aliyor gozunuz doysun

  44. drbahtsiz (12:32)

    pardonda sen hangi ülkede yaşıyorsun sayın bile tenezzül etmiyeceğim şahıs. ben 2004 ten beri bilfiil doktorluk yapıyorum. daha cebime o bahsettiğin meblalarda para girmedi. oyle kuru sıkı sallamalar yapmayın.arastırıp sonra bakın.

  45. angara (12:28)

    bu yazıyı yazan ya okur yazar değil ya da dünyadan haberi yok. haberi bir link ile ilişkilendirmiş. linkde başka bir ülkedeki doktorlardan bahsediyor. ve kazanılan para diye iddia edilen rakamlar dolar cinsinden. uzmanlıklarda enteresan barsak uzmanlığı!!!!!!. biraz okuyup öyle haber yapın ve birinci sayfaya koymadan önce okuyun lütfen

  46. deryalardan (12:29)

    bu göstergeler zannedersem ortalama bir tutar sivasın bir ilçesinde 3-5 yıl kadar önce kadın doğum uzmanı bayan doktorun 2 yılda 2 tirilyon şimdiki paraya göre 2 milyon tl ile ilçeden ayrıldığını biliyorum.doktor tabiki kazanacak ama bu kadar adaletsiz bir dağılım yanlış bence bir asker bir polis ve ya öğretmen canını ortaya koyduğu halde yıllık kazancı 25-30 bin tl yi geçemez aradaki farka bakın.

  47. nskskn (12:25)

    bu araştırmanın keşke abd’deki 24bin doktor arasında yapıldığını belirtseydiniz.

  48. Mrperformans (Hekim)29/04/2012 13:46:42

    Amerika’da hekim kazançları düşmüş o zaman. Eskiden daha yüksekti. Bit ya dalci yılda 1 milyon dolar; uzman 400 bı dolar, pratisyen 100 bin dolar civarı kazanirdi. Ama tum dünyada doktorların kazancında düşüş var ve devam edecek çünkü artık tip eskisinden cok daha fazla alet, ekipman ve teknolojiye bağımlı hale geldi

  49. deli doktor (pratisyen)29/04/2012 14:01:05

    Genellikle yazıların sadece başlığını ve ilk satırlarını okuyan halkım umarım yazının sonunu okuma zahmetinde bulunur yoksa var olan yanlış düşünceleri dahada artacaktır…

  50. c.c (doktor)29/04/2012 14:06:29

    bu haberi yapan kim acaba bakanlıktan mı ayıp ya ayıpp doktorlara devletin verdiği para ortada ayıpppp yeter artıkk doktorlar temel iş bırakacak……….bakalım bakan ne yapcak ozaman biryerleri doktor devlet oyle para vermiyorrrr herkezin maaşı ortada süründürüyor bakan doktorları…………..

Siz de yorumunuzu paylaşın: