TARIM İLACI ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN BEYNİNİ ETKİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bilim adamları, sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmalarında, chlorpyrifosun çok az miktarda dahi uzun dönemde ciddi bozukluklara neden olabildiği konusunda uyardı.

New York’taki Columbia üniversitesi bilim adamları, Virginia Rauh başkanlığında yaptıkları araştırmada, chlorpyrifosun anne karnındaki bebeğin önbeyin zarının küçülmesine neden olduğunu, bunun da çocuğun ilerleyen yaşlarda zihinsel yeteneklerinde soruna yol açtığını tespit etti.

Tarım ilacı olarak kullanılan chlorpyrifosa maruz kalan 40 çocuğu 6-11 yıl boyunca takip eden bilim adamlarından Rauh, “Sonuçlar endişe verici” dedi.

Tarım ilacına yoğun şekilde maruz kalan çocuklarda önbeyin zarında bariz anomaliler tespit ettiklerini bildiren bilim adamları, beynin özellikle dikkat, duygu, dürtü kontrolü ve sosyal davranışlardan sorumlu bölgelerini çevreleyen zarın büzüştüğünü, altındaki beyaz maddenin ise arttığını bildirdi.

Bilim adamları, chlorpyrifosun ayrıca çocukların beyninde cinsiyetle ilgili bölgelerde değişime neden olduğunu kaydetti. Normalde erkeklerde beynin bazı bölümlerinin kadınlara göre daha büyük, bazılarının ise daha küçük olduğunu ifade eden bilim adamları, bu tarım ilacına maruz kalan çocuklarda durumun tam tersi olduğunu belirtti.

Kırsal kesimdeki birçok hamile ve küçük çocuğun yüksek oranda chlorpyrifosa maruz kaldığına işaret eden Rauh, muhtemelen bu kişilerdeki hasarın, araştırmaya dahil ettikleri ve büyük şehirde yaşayan hastalardakinden çok daha fazla olduğunu belirtti.

Kentlerde yaşayanların bu maddeyi meyve, sebze ve gıdalarla aldığına dikkati çeken Rauh, bu nedenle araştırmalarının sonuçlarının tüm kamuoyu açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Bilim adamları,”tarım ilacının izin verilen üst limitinin, çocukları uzun dönemli bu hasarlardan korumaya yetmediğini” belirtti.

Siz de yorumunuzu paylaşın: