GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK, BALGAM, NEFES DARLIĞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
bronşektazi

Ben 33 yaşında bir bayanım, Ankara’ da yaşıyorum.

Yıllardan beri kronik bronşitim, hep balgamlı öksürüğüm var. Yaz kış (bu teşhis 20 yıl önce Hacettepe Üniversitesinde 15 -20 günlük  ayakta araştırma sonrası bana kondu) öksürük dışında nerdeyse hiç şikayetim nefes darlığım olmadı.

2011 yılında hamileliğim sırasında nefes darlığı sorunum oldu. Özel G. hastanesinde bir profesöre gittim.

Benim “alerjik astım olduğumu” söyledi, “doğum sonrası gel seni tedavi edelim” dedi.

Doğum sonrası gittiğimde bana, antibiyotik , alerji hapı sabah kullanmam için, Seredite diskus günde 2 kez, Asist c plus, Singulair verdi. 

Bu arada ciğer filmimi istedi temiz çıktı, solunum testim düşük çıktı.

İlaçları kullanmaya başladığımda biraz rahatladım ama 14 gün sonra hasta oldum; ateş, üşüme, balgamlı öksürük.

Bu sefer antibiyotik yine başladık doktorum bana grip aşısı önerdi. Seredite diskusu 5 ay devam ettim hiç bir gelişme olmadı. Doktorum hırıltın durdu dedi ama ilaçları kesmedi. 5 ay sonunda ilacı ben kendim kestim 🙁 kendimde iyileşme görmedim vücudumda ağır kramplar oluyordu.

women heavy coughing ile ilgili görsel sonucu

Bu  ilaçları kestikten 5 ay kadar sonra T. üniversitesinde bir profesöre gittim. Benden solunum testi, kan testi ve tomografi istedi. Solunum testim yine aynı düşüklükte çıktı tomografim temiz çıktı (Doktor bronşektaziden şüphelendi ama temiz çıktı)

Bu doktor da bana Klacid, Foradil günde 2 kez, Singulair başlattı. Ben bu ilaçları kullandığımı ama iyi olmadığımı söyledim. Bana “astım olmadığımı ama astım tedavisi yapacağını” söyledi, broşlarımdaki daralmanın bozukluğun onarımı için.

Yine aynı şekilde ilaçları kullandım 14 gün sonra baştaki tedavideki olduğu gibi hastalandım; ateş, üşüme, göğüste ve boğazda ağrı. Doktoruma gittim, “İyileşmemişsin, bu ilaç yaramamış” dedi.

Bana günde 1 doz Combivent başladı hızlandırılmış bir tedavi. 15 gün sonra gel dedi 15 gün sonra gittiğimde daha iyisin deyip uzun kullanım için Foradil ve Spiriva başladı. Günde ben Foradil ile çok ağır kramplar yaşadığım için kullanmak istemedim. Doktorum tamam dedi. Spriva 1 doz 6 aydır düzenli kullanıyordum.

Ta ki cildimde 2 hafta öncesine kadar kılcal damar sorunu yaşadım. G. hastanesine doktora gittim. Benim çok şeye alerjim var dedim. En belirgini yoğurt ve badem dedim. Yoğurda alerji olamayacağını söylediler. Beni alerji bölümüne yönlendirdiler.

Alerji ve göğüs hastalıkları uzmanı bana alerji testi yapılaması gerektiğini söyledi, beni muayene etti. “Göğüste hırıltın var, çok sıkışıksın, burnun tıkalı, geniz akıntın çok” dedi. Solunum testi yapalım dedi. Solunum testim önceki solunum testlerim gibi düşük çıktı. Ben de zaten doktor kontrolünde olduğumu, ilaç kullandığımı söyledim.

Doktor hanım tedavimin ya eksik ya da yanlış olduğunu bu kadar tedaviye cevap vermiyorsam kontrol altına alınamayan astım olduğumu bunun sebebinin araştırılması gerektiğini söyledi. Bana alerji hapı Aireus, Singulair, antibiyotik, burun spreyi, Foster ilk beş gün 6 doz sonraki zamanlarda 4 doz olmak üzere 15 günlük bir tedavi başlamak istedi.

“Doktoruna danış başlayalım bu tedaviye sonra sana alerji testi yapalım sorunun kaynağını bulalım” dedi. (bu doktor da benim yoğurda karşı alerjim olamayacağını söyledi ama ben yoğurt  badem yiyince çok nefes darlığı çekiyorum çok yiyecek bana dokunuyor)

T. üniversitesindeki doktoruma gittim durumu anlattım kendi verdiği Spiriva’ ya devam ettiğimi söyledim napmam gerektiğini, bana bir ışık tutmasını istedim ama doktorum başka bir doktora gitmişsin artık sana bakmam dedi. 

Ben kendim gitmedim bu doktora tam bir tevafuktu ama doktoruma anlatamadım…

Bu sefer bu bayan alerji uzmanına geldim, tamam dedim. Sizin tedavinize başlayalım. Doktor hanımın verdiği ilaçlara başladım.

Alerji hapı Aireus, Singulair, antibiyotik, Foster ilk beş gün 6 doz sonraki zamanlarda 4 doz olmak üzere 15 günlük bir tedavi.

Bu arada yoğun kramplar yine başladı, 15 gün sonra gittiğimde doktor tam iyileşmediğimi, bana tedaviye devam etmem gerektiğini söyledi. Tabi ben yine 14 gün sonunda hastalandım ama diğerleri gibi ağır değil, biraz daha hafif atlattım. Sesim kısıldı faranjit oldu, bir kaç gün hiç sesim çıkmadı.

Bayan doktor benim hastalığı kabullenmediğimi sorunun bu olduğunu söyledi, alerji testi falan da yapmadı. Bazı insanların tedaviye cevap vermediğini, benim de bu şanssız insanlardan olduğumu söyledi. Bu da senin şansın dedi 🙁 ama da ilaçlara sonbahara kadar devam etmem gerektiğini söyledi sonbaharda gel yazı rahat geçirirsin dedi 🙁

Biliyorum çok uzun bir yazı oldu. Belki okumazsınız ama yine de süizan etmeyecem okumanız ve cevap vermenizi ALLAH tan istiyorum. ALLAH rızası için bir çare …

 GEÇMEYEN, ÖKSÜRÜK, BALGAM VE NEFES DARLIĞI

Sizin hastalığınız KOAH yani kronik obstrüktif akciğer hastalığı. KOAH esas olarak sigara içenlerin bir rahatsızlığıdır ama sizin gibi hayatında tek bir sigara içmemiş olanlarda da görülür. Böyle durumlarda hastalığın altında çoğu zaman çocukluk çağında geçirilen bazı viral enfeksiyonlar yatar.

Daha seyrek rastlanan bir ihtimal de bu rahatsızlığın “doğuştan” olmasıdır. Bu gibi hastalarda solunum sisteminin kendini savunma mekanizmalarında bir bozukluk vardır. Akciğerlere genizden veya solunum yoluyla gelen mikropların atılması veya etkisiz hale getirilmesi zorlaşmıştır. Bu yüzden de sık tekrarlayan enfeksiyon atakları olur.

Sizin gibi hastalarda HRCT ismi verilen ince kesitli tomografiler ile “bronşektazi” tespit edilme ihtimali oldukça yüksektir. Bu tür hastalarda bronşektazi genellikle lokal değil her iki akciğerdedir.

Sizin tomografiniz gerçekten “normal” olabileceği gibi, iyi değerlendirilmemiş de olabilir; bilemiyorum. Hatta şunu da ilave edeyim: Bazı hastalarda HRCT de normal bulunabilir. 

Bu tür hastalarda sizde de olduğu gibi solunum testlerinde “kısıtlılık” ve “darlık” görülür. Bu değerler enfeksiyon dönemlerinde biraz daha kötüleşebilir ama genel olarak aşağı yukarı hep aynı bulunur. 

Sizin için esas önemli olan ilaçlardan ziyade “enfeksiyonlardan korunmak” (aşılar) ve solunum yolları için zararlı olan “alerjen” ve “irritan faktörlerden” (sigara, hava kirliliği, keskin kokular… ) kaçınmaktır.

Kullandığınız nefes açıcı ilaçların (Spriva, Foradil, Ventolin…) size sadece ataklar sırasında faydası olabilir. Onun dışında bunları sürekli kullanmanın bir yarar sağlayacağını sanmıyorum.

Yazı için 24 yorum yapılmış:

  1. Yildiz akkaya dedi ki:

    Hocam eriskinde cocukluk caginda teshis almamis kistik fibroz olurmu.?.olursa hangi durumlarda suphelenelim hic gecmeyen balgamda suphelenelimmi

  2. tahir koldemir dedi ki:

    Ben somon baligi yedigimde ve ceviz yedigimde nefesim daraliyor hirilti oluyordu. Doktora gittigimde bronsitin var dedi tedavi oldum bir sure sonra yine ayni seyler basima geldi yine gittim doktora faranjitsin dedi tedavi oldum, bir sonraki tekrarda astim olabilirsin dedi, alerjik bisey olabilir mi? madende calisiyorum muhendisim bazen kontrol icin madene giriyorum maden cok nemli oluyor kuflu oluyor…

  3. ahmet dedi ki:

    bende bır aydır grıple baslayan ates sıtma renklı balgam gıbı soguk algınlıgı gecırdım bır turlu oksuruk yakamı bırakmadı 3 kutu antıbıyotık kullandım .hala oksuruk ve kulak agrısı ter sıkayetlerım devam edıyor esım sıgara ıcınce yada mutfakta ugrasınca oksuruk ıyıce bunaltıyor ılacları bıraktım sarımsaklara dadandım evdekıler ısyan ettıler lutfen bır yorum

  4. beyza dedi ki:

    Bende sürekli bir öksürük var.hırıltılı ve balgamlı öksürük.genelde gece yatarken sıklıkla oluyo ve nefes almamı zorluyo.bunun nedeni ne olabilir…

  5. rüstem soyarslan dedi ki:

    benim eşiminde geçen kış 4-5 defa zatürre başlangıcı geçirdi, ağrıları, geçmeyen öksürüğü ve balgam var. bursada yaşıyoruz, 3 yıl kadar malatyada kaldık orada 7-8 ayda bir giderdik doktora bursada ise ayda bir bununla ilgili bir görüşü ve bu tür hastalar için yaşayabilecekleri bir yer bilen varmı

  6. doğukan dedi ki:

    1 aya yakındır balgamlı öksürüyorum öksürüğüm bir türlü geçmior öksürürken nefesim kesilinceye kadar öksürük devam ediyor bir kaç defa doktora gitdim baslangıçda doktor zature oldumu söledi ilaç yazdı ilaçları kullandıkdan sonra öksürüğüm durmayınca tekrar doktora gitdim bu seferde ciğerlerde daralma var diyerekden astım teşhisinde bulundu ve tekrar ilaç verdi ilaçları kullanıorum fakat öksürüğüm ilk günki gibi devam edior neden

  7. sevilay dedi ki:

    ben 5 aydır balgamlı oskuryom doktora gıtdım bana akc ıyerımde yoglukla balgam oldunu soyldı sıgara ıcmıyorum bırı ıctınde hem nefsım tıkanyo ve sesım gıdyo hırltılı sesım olyo her oskurdumde ıcım acıyo 22 yasındayım doktr ılac verdı aslım baslangıcı var dedı ama daha ılesmdım o ılacı ıcmde bazı hastlım gecktı 3 ay bu ılalardan dolayı saglım sarsldı

  8. mustafa esencayi dedi ki:

    Benim 9 yaşında bir kızım var .Kızım 2008 de hırıltı lı õksürmeye başladı.Daha õnce hiç õksürüp hasta bile olmamıştı.nefes alıp verirken Hııh diye zorlandığı da oluyor .Yazın geçiyor gibi oluyor fakat havaların soğuması ile yeniden hırıltı işliYor, alerji testi yaptırdık temiz çIktı.Bir çok kere doktora gittik ama sonuç alamadık .Bize bir yol gõsterirseniz yani hangi branşta yardım alacağımız konusunda yol gõsterirseniz sevinirim teşekkürler .

  9. mine dedi ki:

    1haftadır gribim öksürük balgam üşüme özellikle sag gögüs ağrısı sırt ağrısı baş ağrısı var doktora gitmedim çalışıyorum hırlamada oluyo bide burun tıkanıklığı var ne yapabilirim acilll kendi kendime ne uygulasam geçer 🙁

  10. bayır26 dedi ki:

    Kronik faranjit ve reflü özofaşit var bende.Boğazımda temizleme ihtiyacı hiç bitmiyor.ve son 2 aydır göğüs ağrısı-sırt ağrısı ve özellikle de kesik kesik yarım nefes alma sıkıntılarım başladı…(Bunlar için dr a gittim kas ağrısı dedi.ve akciğer kontrolü temizz dedi.)ağırlığınızı bitkisel ilaçlara verin dedi.tavsiyeniz nedir bitkisel olarak?teşekkürler

  11. turan babacan dedi ki:

    hocam 3 gündür öksürüken nefesim daralıyor,su içmeden geçmiyor.su içmesem nefes alamıyorum.öksürüğü anladım üşütmedende,öksürürken niye boğuluyorum.

  12. ibrahim_cilem dedi ki:

    İzmir ege Üniversitesi prfs:Ertürk erdinç bu adama gidin bu adam eger hastalıgınızı silmesin bende hiç bişe bilmiom bu adam yıllarca bu konu için okumus bir insan bence gitmelisiniz ve Ertürk bey Size bakmalı konuyu acan bayan

  13. Mehmet dedi ki:

    KIYMETLİ YORUM YAZAN HASTALAR. OGLUMUN VE KARIMIN ALERJIK OKSURUGU VARDI. BEN ŞU ANDA YURTDISINDA YASIYORUM. BURADA OGRENDIGIM ÖNEMLİ BİR BİLGİYİ PAYLASMAK İSTEDİM. ÜLKEMİZDE KABUL GORMESE DE İŞİN SIRRI KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME. CAN BOGAZDAN ÇIKAR KITABINI MEHMET ALİ BULUT MUTLAKA OKUYUN. INEK SÜTÜ VE BUNDAN YAPILAN YOGURT PEYNİR ALERJIK HASTALIGI OLANLARIN DUSMANI. UZAK DURUN.

  14. yıldırım dedi ki:

    HOCAM BEN BÖBREK NAKİLLİYİM YAKLAŞIK 4 HAFTADIR ÖKSÜRÜRKEN BALGAM KACARGİBİ OLUYOR NEFES BORUMA YUTKUNMAYA BAŞLIYORUM BU ARADA ÇOK KISITLI NERDESE NEFES ALAMIYORUM NOLUR YARDIM EDİN:NOT:DOKTORA GİTTİM ASALIM DEDİLER İLAÇ OLARAK AVİL SERETİDE VE ANTİ BİYOTİK VERDSİLER KULLANDIM AMA ANİ ÖKSÜRÜK TEN DOLAYI HALEN KISITLI NEFES ALAMIYORUM ÇOK KORKUYORUM NOLUR CEVAP YAZIN

  15. ozan dedi ki:

    merhaba hocam bende hiçbir sorun yoktu 1 ay önce aniden nefes darlığı başladı ve o günden bu yana balgam çıkıyor merdiven çıkarken zorlamaya başladım 17 yaşında olmama rağmen böyle oluyor acaba sigaradanmı kaynaklanıyor cevap yazarsanız sevinirim herkese acil şifalar dilerim

  16. FATMA dedi ki:

    KOLAY GELSİN HOCAM.HOCAM 15-18 GÜNDÜR ÖKSÜRÜĞÜM DURMADI,AİLE HEKİMİNE GİTTİM KATARİN,VERMİDON,,MUKOTİK ŞURUP YAZDI ONLARI KULLANDIM HALA BOĞAZIM İYİLEŞMEDİ,ARDINDAN YİNE ZENCEFİL BİTKİ ÇAYI İÇTİM YİNE BOĞAZ AĞRIM DURMADI.BOĞAZIM SANIRIM TAHRİŞ OLMUŞ.HOCAM ÖNERECEĞİNİZ HERHANGİ Bİ BİTKİ ÇAYI VAR MI?VEYA İLAÇ OLARAK NE KULLANMAM GEREK AĞRISINI DİNDİRİBİLMEM İÇİN..TEŞEKKÜRLER…

  17. ismet dedi ki:

    Hocam öncelikle cevap vermeniz temennisiyle şimdiden teşekkür ediyorum.
    Hocam benim şikayetim yıllardır gündüz hiç geçmeyen burundan nefes aldıgımda bi sıkıntım yok ama ağızdan nefes aldıgımda oluşan öksürüğum var bazen şefaf ufak balgamlı kışın özellikle yatağa uzandıgimda ağızdan aldığım nefes sanki karın boşluğumda kitleniyo veremiyorum sanki boguluyo gibi oluyorum sabaha kadar uyuyamıyorum cok cabuk üşütüyorum terliyorum.
    Hocam ayrıca reflü ,geniz akintısı,burun tıkanıklıgi,yaz kış aşırı terleme,midede şiskinlik gaz,ve makat fistülü rahatsızlıgım var.
    Gittigim gögüs doktorları kimi alerjik astim , psikolojik diyo ilac veriyo fazla bi işe yaramıyo kulak burun bogaz doktorları alerjik geniz akintisi ve et buyumesi diyo verdigi ilaclar rahatlatiyo ama iyilestirmiyo
    Hocam cok sıkıntı yaşıyorum doktorların bi dedigi digerini tutmuyo verdigi ilaclar bi ise yaramıyo yaşım 32 hayatım olumsuz etkileniyo cvp yazarsanız cok sevinirim saygılar

  18. BAYRAM dedi ki:

    merhaba benim abim nefesdarlıgı hırıltı balgamlı öksürük elleri titriyordu bizamansonra öksürüğü azaldı ızgarada içiyor acaba hastalığı nedir teşekkürler

  19. Cüneyt dedi ki:

    Hocam nefes darlığı çekiyordum.Hastaneye gittim.Doktor astım başlangıcı dedi.İlaç yazdı kullanmadım.Başka doktora gittim film çekti solunum testi yaptı akciğerde iltihap var dedi.İlaç yazdı kullandım.Tam anlamıyla iyileşemedim.Yine gittim.Bu sefer foster inhalosyon ile antibiyotik verdi.Onları da kullandım.Kuru öksürük hırıltı oluşmaya başladı biraz.Doktora gittim yine iltihap gitmiş dedi. Ama kuru öksürük hırıltı nefeste sıkıntı ve Boğaz ağrısı devam ediyor

  20. Nurdan dedi ki:

    Merhaba hocam
    Son 5 senedir özellikle kışın uzun süren( gece gündüz haftalarca süren)ölsürük nöbetlerim oluyor.Bu sene yazında öküsürüğüm devam ediyor hikayeme yoğun çıkarması güç balgamda ve nefes alıp verirken özellikle gece hırıltıda eklendi.Bu arada uzun yıllardır sigara kullanıyorum.
    Hastalığım ne olabilir nasıl bir tedavi önerirsiniz.
    Teşekkürler

  21. Ecem dedi ki:

    Son 1.5 senedir geçmeyen balgamı öksürüğüm var.Kış aylarında çok sıkıntı yaşıyorum.Genelde geceleri ve sabaha karşı ortaya çıkıyor,alerji testine kadar yaptırdım ama bazen öldürmekten boğazım çok açıyor.lutfen yardımıcı olun

  22. Erol Demirci dedi ki:

    Hocam öksrünce nefes darlığı cekıyorum nefesim kesiliyor ne yapmalıyım bana bilgi verir misiniz teşekkür ederim saygılar

  23. murat dedi ki:

    slm
    hocam ben10 yıla yakın öksürüyurum ve bır 10 gundur öksürdüğümde hem yurgunluk hemde baş ağrisi başladı nereye gıttıysem care bulmadılar benım 4 çocuğum var artık kurmaya başladım hocam bana nasıl bır teşi kunacaksınız ve nasıl cvbımı alacağım

  24. ahmet gökçe dedi ki:

    Bitmeyen öksürük için KBB doktorum küçük dilin büyümüş dedi Bu doğru olabilir mi? Öksürüğümü bıldırcın yumurtası ve UMCA damla ile kestim.Şu an iyiyim Yalnız yorulmamam lazım Terlememem lazım.Bunlar benim techislerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: