SIRT AĞRISIYLA DOKTORA GİTTİM ASTIM TEŞHİSİ KONDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
overdiagnosis 1

Sırt ağrısı şikâyetiyle göğüs Hastalıkları Uzmanına gittim.

Doktor, akciğer Filmi, Kan Testi ve Solunum Testi istedi. Akciğer Filmi ve Kan Testinde sorun çıkmadı. Solunum Testi ilaçlı ve ilaçsız istemişti.

Solunum testine gittiğimde stajer hemşireler vardı. 3 kere ilaçsız üfledim, ilaç sıkıldıktan 15 dakika sonra 3 kez daha üfledim.  Solunum testimin ilaçsız olanları normal ilaçlı olanları düşük çıktı.

Nasıl oluyorsa anlamadım. Herhalde bu işi stajer hemşireler tam olarak solunum testinin nasıl yapıldığını ve cihazı nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar.

Neyse sonuçları aldım doktora gittim. Doktor direkt astım dedi, ömür boyu bu hastalıkla yaşayacaksın dedi ve hemen bir torba ilaç yazdı kovar gibi reçeteyi elime tutuşturdu ve bunları kullan 1 ay sonra tekrar gel dedi.

Hemen oracıkta ölmek istedim. Başımdan kaynar su dolu bir kazan devrilmişti sanki. Dışarı çıkınca şöyle bir baktım. İlaç mümessilleri bu doktorun odasına biri giriyor biri çıkıyordu.

Sonra şöyle bir hesap yaptım. Ben 35 yaşındayım. Allah ömür verirse, 65 yaşına kadar yaşayacağımı farz edelim. Yani 30 yıl Astım veya KOAH ilaçlarından satın aldığımı düşünelim.

Bir aylık ilaç yaklaşık 500 TL diyelim. Yılda 6.000 TL eder. 30 yılda 180.000 TL eder. Yani benim kalan 30 yıllık ömrümde bu ilaçlar için 180.000 TL ödeyeceğim ama iyileşemeyeceğim demektir.

Ayrıca bu para İlaç şirketleri açısından hem de 1 (bir) hastadan alınacak para olarak müthiş bir rant demektir. Peki, bana solunum testine bakarak direkt astımsın diyen doktorun ilaç mümessilleriyle anlaşmalı çalışmadıklarını nereden bileyim?

Başka doktorlara muayene olacağım. Onun için hep şunu söylerim. Farklı 3 doktor aynı teşhise koymuşsa doğruya en yakını olanı budur.

SIRT AĞRISIYLA DOKTORA GİTTİM ASTIM TEŞHİSİ KONDU

Doktor solunum fonksiyon testini dikkatle inceledi.

Yüzü ciddileşmişti.

Yakın gözlüğünü çıkardı, masanın üzerine koyup arkasına yaslandı.

“Küçük havayollarında orta derecede daralma var” dedi.

Karşısındaki hasta şaşkın şaşkın bakıyordu.

“Yani sizde nefes darlığı var. Astımsınız. Yazacağım ilaçları ömür boyu kullanmanız gerekiyor. Bir ay sonra gelin bir ölçüm daha yapalım, ne kadar iyileştiğinizi görelim”.

Doktor reçeteye “Advair, Sipiriva, Singulair, Avelox ve NAC” yazmıştı.

Adam reçetesini alıp eczanenin yolunu tuttu.

Giderken “İyi ki solunum testi yapıldı yoksa nefes darlığı olduğunu bilmeden koşmaya devam edecektim” diye düşünüyordu.

Adı Usain Bolt idi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: