ANTİDEPRESAN ÇILGINLIĞINA KİM DUR DİYECEK?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ilaç hastası

Antidepresan hayata engel” başlıklı haberde antidepresan ilaçların bilinçsizce kullanımına karşı çıkan bir psikiyatrist görmek beni çok mutlu etti.

Psikiyatrist meslekdaşlarımın “antidepresanlara” karşı inanılmaz bir “bağlılıkları” var.

Bu ilaçlara söz söylettirmiyorlar; en ufak bir eleştiride hemen hepsi kılıçlarını çekip üzerinize yürüyorlar.

Birkaç ay önce Milliyet gazetesinde Metin Münir depresyon ve antidepresanlar üzerine birkaç yazı yazdığında hepsi ayağa kalkmışlardı.

Üç hafta önce Kanal 24’ deki programımda Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ve Prof. Dr. Doğan Şahin ile “antidepresanları“ tartışmıştık.

Ben psikiyatri uzmanlarınca yazılmayan antidepresanların yüzde 90’ dan fazlasının gereksiz olduğunu söylediğimde Prof. Şahin bu görüşüme şiddetle itiraz etmişti:

Sebep: “Antidepresan kullanan hastalar bu sözlerden etkilenerek tedavilerini bırakabilirlermiş.”

Gerçekte antidepresanların büyük çoğunluğunu psikiyatristler değil pratisyen, aile hekimi ve diğer uzmanlar yazıyorlar; oysa bana göre bunların neredeyse hiçbiri gerçek depresyon hastası değil.

Şayet bunlar hakikaten depresyon hastası iseler; o zaman da bunların mutlaka bir psikiyatrist tarafından tedavi edilmeleri gerekir.

Bana göre depresyon teşhisinin de tedavisinin de bir uzman tarafından yapılması şarttır.

Hastanın mutlaka ilaç tedavisine ihtiyacı olup olmadığına; varsa hangi ilacın hangi dozlarda hangi sürede verileceğine; psikoterapinin icap edip etmediğine; antidepresanlar yanında başka yardımcı ilaçların da verilip verilmeyeceğine ancak bir uzman karar vermelidir.

Psikiyatristler umursamıyorlar ama bizde antidepresan kullanımı çığırından çıkmış durumda ve özellikle gençlerimizin durumu beni ürkütüyor.

Günlük hayatın bırakın bir yakının kaybı gibi ciddi kederlerini, alelâde üzüntüleri bile antidepresan yazmak için yeterli oluyor.

İkmâle kaldığı için, sevgilisi telefonu yüzüne kapattığı için, üst kattaki komşusu gürültü yaptığı için sinirlenenlere, üzülenlere depresyon ilacı yazmak artık Allah’ ın emri oldu.

Benden bile antidepresana hapı yazmamı isteyenler oluyor diyeyim gerisini siz tasavvur edin.

Gelelim neticeye

Psikiyatristlerin, antidepresan kullanan hastaların ilaçlarını bırakabilecekleri endişesine saygı duyuyorum ama gereksiz antidepresan kullanan ve bu yüzden intihara kadar gidebilen yan etkilere maruz kalanların hiç mi hiç umursanmamasını da anlayamıyorum.

Antidepresan ilaç kullanımının her sene katlanarak artması psikiyatristleri neden rahatsız etmiyor bilemiyorum.

Gerekmediği halde antidepresanlara başlayanların birçoğunun ilaç bağımlısı olmaları (psikiyatristler buna ilaç bağımlılığı demiyorlar) ve bu ilaçları kolay kolay bırakamamaları da üzerinde tartışılması gereken bir mevzu.

Ey psikiyatristler, kımıldayın. Gereksiz antidepresan kullanımına karşı harekete geçin. Bu işe de mi Başbakanın el atmasını bekliyorsunuz yoksa.

KAYNAK: http://tvarsivi.com/player.php?i=2012070539517

Yazı için 11 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Rasim merhaba, yalnız antidepresanlar değil tüm ilaçların kullanımında yanlışlıklar var.

    Gereksiz yere tonlarla vitamin harcanıyor.

    Osteoporoz ilaçları acaba ne kadar yerinde kullanılıyor?

    Steroidler çok rasgele kullanılıyor.

    Acıklı bir gerçeğimiz var. Kolay kolay söyleyemeyiz hekimler çoğunlukla hem bilgiden hem iyi niyetten yoksunlar.

    Büyük bir aldatmaca ve sahtekarlık süregeliyor. Yeni bir toplum yaratmak lazım galiba.

    Kirlenen bir toplumla başbaşayız.

    Tıp fakülteleri nasıl hekim yetiştiriyor? Hiç güvenim yok, darmadağın insani değerleri yitirmiş bir toplum oluştu, selamlar.

    Prof. Dr. Coşkun Özdemir

  2. tuna erinçler dedi ki:

    Antidepressanlar da diğer ilaçlar gibi reçetesiz de satılıyor. Kullananların çoğalması sadece hekimlerin suçu olmasa gerek. Zaten hekimden çok konu-komşunun akıl vermesiyle ilaç alıp kullananların sayısı da oldukça fazla.

  3. Ateş Ülker dedi ki:

    Antidepresanlar kontrollu kullanılmalıdır.Tedaviye Psikiyatrist başlamalı veya ilaç Psikiyatristin raporu ile kullanılmaldır.Bazı ilaçların bazı ülkelerde neden piyasadan çekildiği araştırılmalıdır.Depresyon hemen herkesde hafifden ağıra kadar değişebilen derecelerde ortaya çıkabilir.İlaç kullanmadan hastalığı yenebilecek durumda olanlar da vardır.
    Ateş Ülker

  4. kadir dedi ki:

    bir psikiyatr olarak antidepresan kulanımının fazla olduğu tezinize katılıyorum, ancak yapılması gereken antidepresan yazımını sadece psikiyatri uzmanları ile sınırlamaktır. ayağı incinen hastaya incinmeye üzüldüğü için ortopedist tarafından antidepresan başlanan sağlık sisteminde çalışıyoruz.psikiyatristlerde performans sistemi denen kalitesiz sağlık formülü ile günde 100 hasta bakmaya zorlanıyor.sağlıkçılar hayatlarından bıkmış durumda, bu sistemle hiç bişey çözülmez

  5. Galip ALTINTAŞ dedi ki:

    Hiçkimse ne kadar güzel değilmi hiç kimse.

  6. Galip ALTINTAŞ dedi ki:

    Birde unutmadan sadece bizim ülkemiz de zannedersem doktorun reçete etmesine gerek yok gir eczaneye bas parayı istediğin ilacı al.Etik metik meslek ahlakı hak getire.Birde doktor ilaç konusunda dozaj biyoyararlılık konusunda nekadar bilgi sahibi ki ilaç işine giriyo.Ha MÜŞTERİ’Yİ pardon hastayı ilk doktor gördüğü için olabilirmi.

  7. FATMA dedi ki:

    Tanıdığım 4 iyi doktorlardan birisiniz.50 yaşındayım çok acıveren sizin anlattıkarınızın bir çoğunu yaşayan biriyim.iyiki varsınız ve sessiz kalmıyor.o ilaç tüccarlarından korkmadan cesurca konuşuyorsunuz. sizi takdirle takip ediyorum.lütfen bizleri bilgilendirin.ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.

  8. uğur garip dedi ki:

    SAYIN GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI DR.RASİM BEY, SİZ PSİKİYATRİ UZMANIMISINIZ DA ANTİDEPRESANLAR HAKKINDA YORUMLAR YAPIYORSUNUZ.AYNI ZAMANDA JİNEKOLOGMUSUNUZ DA RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISININ ALDATMACA OLDUĞUNU,ETKİSİZ OLDUĞUNU TV KANALLARINDA ,SAYFANIZDA YAZIYORSUNUZ.MAŞALLAH UZMANI OLMADIĞINIZ TIP DALI YOK.LÜTFEN SADECE GÖĞÜS HASTALIKLARI İLE İLGİLİ YORUM YAPINIZ,YAZI YAZINIZ.SİZ ONKOLOG DEĞİLSİNİZ,SİZ PSİKİYATRİST DEĞİLSİNİZ.NİÇİN BİR JİNEKOLOGUN,BİR PSİKİYATRİSTİN,BİR KARDİYOLOĞUN UZMANLIK ALANINA GİREN KONULARDA KONUŞUYORSUNUZ ? YOKSA TIBBIN TÜM BİLİM DALLARINDA UZMANLIK ÜNVANINIZ MI VAR? BUNA İNSAN ÖMRÜ YETMEZ.RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI ÜZERİNDE,PSİKİYATRİ İLAÇLARI ÜZERİNDE KONUŞAMAZSINIZ.WEB SAYFANIZDA HER TIP DALINDA YETKİ VE BİLGİNİZİ AŞAN YAZILARINIZ VAR.BEN MEDICAL ÇEVİRMENİM .MERAK ETMEYİN RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI SATICISI ,YA DA BİR JİNEKOLOG DEĞİLİM.BİR VATANDAŞ OLARAK HER TIP DALINDA KONUŞMANIZ İNSANLARI RAHATSIZ EDİYOR.SAYGILARIMLA.UĞUR GARİP

  9. elif a. dedi ki:

    merhaba, ailemin engel olması sebebi ile depresif bozukluk tanılı antidepresan tedavimi yarıda kesmek zorunda kaldım, şuan major depresif bozukluk içindeyim. ilaç kullanmadan idare edecek durumdan gittikçe uzaklaşıyorum, böyle sorunları nasıl aşabiliriz ilaçsız, nasıl yöntemler var başka, herkesten farklı olarak benim ilaç kullanmam gerekiyorsa bile doktra gidip ilaç yazdıramıyorum ailem izin vermediği için. davranışlarım, bakış açılarım, alışkanlıklarım ve tepkilerim gittikçe değişiyor.

  10. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Ahmet Rasim hocam 6 yıl önce yazdığınız bu makale hala güncelliğini koruyor.

    Son olarak benzer kuşkuları dile getiren Profesör Karatay tepkilerin hedefindeydi.

    Canan Karatay’ın, “Leblebi gibi antidepresan yazılmaz bu ülkede kardeşim” sözlerine Psikiyatri Derneği, Tabip Odasına suç duyurusunda bulunarak Karatay’ın cezalandırılmasını istedi. Tabip odasına 12 sayfalık savunma sunan Karatay’a 882 lira ceza kesildi.

    Canan hoca bir açıklama yaptı :

    “Yalnız psikiyatristler değil kadın doğumcular, ortopedistler, cerrahlar, fizik tedavi uzmanları da bu ilaçları yazıyor. Kontrolsüz olarak antidepresan kullanılmaktadır ve buna gerek yoktur.” dedik bu onları dellendirdi. “Bağırsakları sağlam tutarsak depresyonun da büyük bir kısmı azalır” dedik buna kızdılar.”

  11. Kazım dedi ki:

    Sayın Hocam
    Ben doktor kontrolünde 3 adet 1i yeşil reçete antidepresan kullanıyordum. Depresyonu yaşayan bilir. Çaresiz kalıyorsunuz. Fakat yaşadığınız durum ağırsa bu ilaçlarla yaşayan ölü oluyorsunuz..ben 2 sene zarfında bu ilaçlara bağlı iştah yüzünden 30 kilo aldım. Doktoruma sordum. Kafaya takma dedi. Koca göbekli bir adam oldum.
    Fiziksel olarak kendimi iyi hissetmeyince Canan Hocanın kitabını okuyup zayıflamaya ve daha evvel ilgilenmediğim gıdaları yemeye başladım. Biraz daha araştırınca depresyon beslenme ilişkisi üzerine bilgilendim. Cahil cesareti ile ilaçları bıraktım. 22 kg verdim. Ruhende çok iyiyim..Ev turşusu, ev yoğurdu, iyi geldi herhalde. Bunları geçmişte tüketmezdim.
    ALLAH Sizlerden Razı olsun.. duacıyız….

Siz de yorumunuzu paylaşın: