HAFİF HİPERTANSİYON İÇİN İLAÇ GEREKLİ Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
tansiyon ölçümü

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Milliyet gazetesinin haberi:

Yaklaşık 100 ülkede faaliyet göstererek sağlık araştırmaları yürüten saygın sivil toplum kuruluşu The Cochrane Collaboration’ın yaptığı çalışma, yüksek tansiyon konusunda onlarca yıldır uygulanan tedavi yönteminin yarar sağlamadığını ortaya koydu.

Kuruluşun politikası gereği hiçbir ilaç firmasından bağış ya da fon almayan bağımsız uzmanlardan oluşan bir grubun hazırladığı rapora göre; büyük tansiyonun 14-16, küçük tansiyonun 9-10 aralığında olması anlamına gelen ‘1. aşama yüksek tansiyon’ (hafif hipertansiyon) hastalarına verilen tansiyon ilaçları kalp krizleri, felç ya da ölüm oranlarında iyileşme sağlamıyor.

Uzmanlar, tansiyon ilaçlarının bu hastalara zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.

Cochrane Collaboration uzmanları çalışmaları sırasında hafif hipertansiyon üzerine bugüne dek yapılan tüm araştırmalardan çıkan sonuçları inceledi. 9 bin ilaç kullanan hafif hipertansiyon hastalarına ait sonuçlar, ilaç yerine placebo verilen hastaların sonuçlarıyla karşılaştırıldı.

Cochrane Hipertansiyon Grubu’nun koordinasyon editörü James Wright haber sitesi Slate.com’a yapılan analiz sonucunda ilaçların bu hastalara yarar sağlamadığını gördüklerini söyledi.

Hafif tansiyon için araştırma yapılmalı

Wright ilaçların hafif şekilde de olsa zarar verme ihtimali bulunduğunun, bazı ilaçların ciddi komplikasyonlara hatta ölüme yol açabildiğinin altını çizdi. Slate onlarca yıldır birçok doktorun hafif hipertansiyon hastalarına ilaç vermesine rağmen böyle bir analizin neden şimdi yapıldığı sorusunu da gündeme getirdi.

Üniversitelerden uzmanlarla görüşen Slate bunun nedenini ilaçların yararı konusunda hafif hipertansiyon hastalarına özgü bir araştırma yapılmaması olarak açıkladı. Birçok klinik deneyde hipertansiyonun tüm aşamaları bir arada değerlendiriliyor. Bu nedenle ilaçlar daha ciddi aşamalardaki hipertansiyon hastalarına yarar sağladığı için bu tedavi yönteminin işe yaradığı varsayıldı.

California Ünivertistesi Los Angeles (UCLA) proseförü Jerome Hoffman Slate’e “Hafif hipertansiyonun ilaçla tedavisi ilaç üreticileri için büyük bir gelir olabilir ancak hastalara çok az yarar sağladığı ya da hiç yarar sağlamadı tahmin edilebilir” dedi.

Ancak Cochrane’ın araştırmasına karşı çıkanlar da var. Connecticut Üniversitesi profesörü ve Amerikan Hipertansiyon Cemiyeti adlı kuruluşun başkanı William B. White analizin güvenilir bir sonuca varabilmek için çok az araştırma ve hastayı incelediğini söyledi.

UZMANLAR NE DİYOR:

Kalp krizi riski de ölçülür

Marmara Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Ali Ağırbaşlı:

“Tansiyon tek bir değişmez değer değil. Uzun zaman incelenen hasta belirli sınırların üstünde birçok değeri ölçülmüşse tansiyon hastasıdır. Tansiyon ölçerken hastamızın aynı zamanda kalp krizi riskini de ölçüyoruz. Tansiyon hastasına ilaç tedavisi başlanmazsa büyük zararlar görebileceği gibi gerek olmadığı halde tansiyon ilacı kullanan biri de ciddi problemlerle karşılaşabilir.”

13-8’de bile ilaç verilebilir

Memorial Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Tartan: “Yüksek tansiyonda iki evre vardır. Birinci evre, 140-90 tansiyon ölçümleri yapılan, ikinci evre 160-100 tansiyon ölçümü yapılan hastaları içine alır. İki evrede de ilaç tedavisi uygulanır.

Bir diğer önemli noktada tansiyonun hedef organı bulunup bulunmadığıdır. Yüksek tansiyonlarda bazı organlarımız ciddi zarar görebilir bu durumda direkt ilaca başlanmalıdır. Bu gibi tespitlerin yapıldığı hastalarda sayısal değerleri beklemeksizin 130-80’lerde bile ilaca başlanabilir.”

***

EK 1 (20.9.2023): Hipertansiyon hastalarında artan cinsel aktivite sıklığının genel sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde koruyucu etkileri olabilir.

Kaynak: https://academic.oup.com/jsm/article-abstract/20/8/1078/7192950?redirectedFrom=fulltext&login=false

Makale: Association between sexual frequency and all-cause mortality in young and middle-aged patients with hypertension: a cohort study of patient data from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2014

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: