ÇOCUĞA KOLESTEROL TESTİ YAPILIR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

ABD merkezli internet dergisi Slate, uzmanlarla görüşerek çocuklara kolesterol testinin gerekli olup olmadığını araştırdı.

Geçen ay Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından düzenlenen panele katılan uzmanlar, 11 yaş öncesinde de kolesterol testi uygulanması gerektiğini açıkladı. Amerikan Pediyatri Derneği de tavsiyeyi onayladı. Panele katılan konuşmacılar, kolesterol testinin erken yapılıp önlem alınması gerektiğini belirtti.

1992’de açıklanan ve sadece ailesinde kalp hastalığı ve yüksek kolesterol bulunan çocuklara uygulanması tavsiyesinden farklı olarak bu kez tüm çocukların testten geçirilmesi gerektiği dile getirildi.

Firmalarla ilişkisi var

Normalde kadınlarda 45, erkeklerde ise 35 yaştan önce uygulanmayan bu test sonrasında da gerekli olunan durumlarda çocuklara ilaç verileceği eklendi. Ancak Slate dergisinin konuştuğu uzmanlar testi tehlikeli bularak karşı çıktı.

Uzmanlar çocukların bu şekilde hayatları boyunca ilaca bağlı olacaklarını ve bir diğer sorunun da ilaçların bütçeyi aşması olduğunu savundu. Küçük yaşta kolesterol ilacına başlatılan çocukta zararlı yan etkilerin de görüleceği açıklandı.

Panele katılan uzmanlardan Fizikçi Peter Kwiterovich’in ilaç firmaları ile ilişkilerini tespit eden Slate ise tavsiyenin bir diğer nedenini buna bağladı. Kwiterovich yorum yapmazken, Slate doktorun geçen yıl Pfizer ilaç firmasından 150 bin dolar aldığını açıkladı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: