KÜÇÜKUSTA DİYOR Kİ: MAMOGRAFİ TARAMALARI SUÇTUR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
FATİH AYDOĞAN

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Meme Hastalıkları Servisi’nden Doç. Dr. Fatih Aydoğan’ ın hekim formuna bana hitaben göndermiş olduğu cevap mektubu:

Sayın Küçükusta,

Daha önce gönderdiğim e-postada mamografi konusu ile ilgili tartışmaları ilgiyle izlemekte olduğumu, sizin mamografi ile ilgili konularda yazdıklarınızın çoğunda haklı olduğunuzu belirtmeme rağmen daha çok okunmak için kullandığınız çarpıcı başlıkları eleştirmiştim.

E-postaya yazdığınız cevapta kullandığım ifadelerin bir modern tıp mensubu için son derecede tipik olduğunu belirtmiş ve modern tıp tarifini yaparken “Modern tıp kusurlarının, yanlışlarının ve suçlarının toplum tarafından duyulmasından, bilinmesinden ve bunların açıkça tartışılmasından hiç hoşlanmaz ve bunu engellemek için de elinden gelen her türlü çabayı gösterir” şeklinde bir cümle kullanmışsınız.

Toplum tarafından duyulmasından, bilinmesinden ve bunların açıkça tartışılmasından hiç hoşlanmadığı olarak belirttiğiniz “kusur, yanlış ve suç” tartışılan konu olan “Mamografi taramaları” ise benim de sizin benim yazımdan çıkardığınız bir başlık gibi Ahmet Rasim Küçükusta diyor ki “Mamografi taramaları suçtur” şeklinde bir başlıkla size cevap yazmam gerekirdi ama öyle bir şey demek istemediğinizi biliyorum.

Kullandığınız başlığı seçtiğiniz “Tıbbi uygulamalarla ilgili bir konuyu tartışacaksak halka açık değil (kastedilen gazete ve website’ nizdeki köşe yazıları) hekimlerin olduğu bir platformda yapmalıyız” cümlesinin ne ifade ettiğini anlamak için bizim sıklıkla karşılaştığımız durumları anlatmaya gerek kalmadan sizin website’nizdeki yazılarınızın altındaki yorumlardan alınmış taramanın değil mamografinin zararlı olduğu anlaşılan aşağıdaki satırlara bakabiliriz.

“o zarar bu zarar bizi öldürmek için mi cihaz yapıyorlar?”

“biz halk olarak mammografinin zararını biliyoruz. avrupada müşterimiz var o da biliyor. ultrason tavsiye ediyor. bizim doktorlar yeni uyanıyor.”

“bir taraftan teknolojiden yararlanın erken teşhislerle ömrünüzü uzatın diye taramalar yapılıyor.sizin gibiler de bizim kafamızı karıştırıyor.biz şimdi ne yapalım?kime inanalım?en iyisi bu gece istihareye yatalım !!! .”

Meme kanseri cerrahi tedavisi için meme koruyucu ve mastektomi olarak iki ameliyat şekli var. Bu tedavi seçenekleri için hastalara ameliyat öncesi bilgi verilmesi ve karşılıklı konuşarak hastanın da fikirlerinin alınması gerekiyor.

Eğitim seviyesi bizden daha yüksek olan toplumlarda en az 15-20 dakika karşılıklı konuşulan hastalar bile anlatılanların yarısını anladığını, hatta sonradan sorulduğunda %10-15 kadarı ise tedavi seçenekleri ile ilgili kendisine bilgi verilmediğini ifade ediyorsa, gazete ya da internette başlığına bakılıp ta geçilen ya da okunan bir yazıdan ne anlaşılabileceğini düşünmek gerekiyor.

Yazılarınızdaki belirttiğim yanlış çıkarımlar ise “aşırı teşhis nedeniyle gereksiz tedaviler” ve “BRCA ve MR” konusunda. Bunları açıklamak için ise 2 sayfa yazı yazmam gerekli olacak.

Muayenehaneniniz de Haseki’ deymiş, Cerrahpaşa’ya yakın da olduğunuz için uygun olan bir gün sizinle karşılıklı kahve içip konuşabiliriz.

Yazınızın sonunda bazı sorular sormuşsunuz. Bu soruları kime yönelttiğinizi ve hangi nedenle (gazeteci olarak, toplum sorunlarına duyarlı bir hekim olarak, kendi alanıyla ilgili araştırmaları olup başka alanlardaki araştırmaları merak eden bir bilim adamı olarak) sorduğunuzu tam olarak anlayamadım. Sorularınızı toplum sorunlarına duyarlı bir hekim olarak bana soruyorsanız yine uzun cevapları olması nedeniyle kahve içerken cevaplayabilirim.

Sizin deyiminizle gelelim neticeye

Medyanın daha çok okunmak için kullanmayı tercih ettiği çarpıcı başlıkları kullanmadan önce getireceği fayda ve zararları düşünmeliyiz.

Daha önce sizin de yazdığınız “Taramalardan gerçekten çok yararlanacak hedef kitle belirlenene kadar, 50-70 yaş arası kadınların iki senede bir mamografi yaptırmaları yeterli.” cümlesiyle de teyit ettiğiniz “ülkemizdeki yapılan tarama programı” elimizdeki bilgilere göre uygun bir yaklaşımdır.

Diğer yaş grubu için birey ve toplum özellikleri göz önüne alınarak bilgilendirme yapılarak kişiye özel karar verilmelidir.

Ülkemize ait tarama kararlarının daha sağlıklı alınabilmesi için çalışmalar gerekmektedir.

Saygılarımla,

Dr. Fatih Aydoğan

NOT: Hekimforumu üyelerine ve size ulaşmasını istediğim yazıyı websiteniz için yazmadım.  Cevabı da hekim forumu aracılığı ile yazdınız. Başlığı da sizin yazdığınız yazımı ve yazdığınız cevabı websitenizden çıkarmanızı rica ediyorum.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    “Tartışmalar halkın gözü önünde olmalı imiş” iyi de halk bunun ne kadarını doğru anlayacak? Gerçeğin sadece bir bölümü bilindiğinde çok ters sonuçlar da çıkarılabilir ki halkın yüzde kaçı tümünü anlayabilecek kapasitedir. Burada papanın hikâyesini tekrarlamakta yarar var. Papa New York’ka gitmiş. Uçağın merdivenlerinde gazeteciler etrafını sarıyor ve fırlama bir gazeteci “New-York’un genelevleri hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye soruyor. Papa:” New York’da genelev varmı? diyor. Ertesi gün gazetede manşet: Papanın ilk sorusu:”New York’da genelev var mı?”

  2. kerem dedi ki:

    Emin olun halk en az sizin kadar anlar

Siz de yorumunuzu paylaşın: