ONBİR SENEDİR ÖKSÜREN HASTANIN SERENCAMI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ÖKSÜREN KADIN 1

Yaklaşık 11 yıldır öksürük şikâyetim nedeniyle çok sıkıntı yaşıyorum. Her şey grip/soğuk algınlığı olmamla başlıyor, grip 3-5 gün içinde geçiyor ve geriye aylarca geçmeyen, hiçbir tedaviye yanıt vermeyen öksürük kalıyor.

Bu öksürük yaşam kalitemi çok düşürüyor ve hâlsiz bırakıyor. Beyaz yapışkan, jöle kıvamında çok miktarda balgamım oluyor ve bu, çok öksürük yapıyor. Arada bu balgam azalıyor fakat öksürük geçmiyor.

Sabahları kriz halinde, boğulacakmışçasına öksürüyorum. Geceleri uyurken arada uykumdan uyandırıyor. Gün içinde bu öksürük krizlerinin 2-3 kere tekrarladığı oluyor.

Balgamı çıkartmaya çalışırken ve çok öksürürken midem bulanıyor, öğürüp kusuyorum ve arada beyaz köpük çıkartıyorum. Göğsümde bir kaşıntı oluyor ve bu da öksürük yapıyor.

Bu, sonbaharda başlıyor ve bahara kadar devam ediyor. Bahar ve yaz aylarında ise hiçbir şikâyetim kalmıyor. Eğer üşütmez ve grip olmazsam (geçen yıl bunu başarabildim) öksürük gibi bir şikâyetim olmuyor. Bu nedenle sonbahar geldiğinde grip olma korkusunu yaşıyorum. Kendimce aşı olarak ve soğukta dışarıya çıkmayarak önlemler almaya çalışsam da bu aylarda gripten kaçınmak pek mümkün olmuyor.

Bu öksürüğümün geçmesi için farklı hastanelere ve farklı branşlarda bir çok doktora gittim. Çeşitli tedaviler oldum. İlk başlarda sadece üşütüyorum sanılarak öksürük şurubu, antibiyotik gibi üşütme ilaçları verildi. Daha sonra öksürüklerimin süresi uzayınca alerji testleri yapıldı ve tüm maddelere karşı alerjim var dendi.

Her türlü önlemi almama, alerji ilaçlarımı kullanmama rağmen şikâyetlerim geçmeyince başka bir hastanede tekrar alerji testi yaptırdım. Orada alerjimin olmadığı, ancak iğnenin ucundaki metale karşı alerjim olduğu ve önceki sonucun yanlış çıktığı söylendi.

Yapılan kontrollerde ciğerlerimde bir şey çıkmadı ve astım teşhisi de konmadı.

Reflüden olabileceği söylendi. Bunun üzerine reflü için doktora gittim. Reflü için ilaçlar kullandım fakat faydasını göremedim. Sonrasında reflü merkezine gittim ve reflü ameliyatı olmam tavsiye edildi. Çok öksürmekten mide fıtığım da olmuştu. Yine farklı doktorlara ve farklı sağlık merkezlerine giderek, birçok tetkik (Endoskopi, phmetri, manometri, sinüzit filmleri …vs.) yaptırdıktan sonra reflü ameliyatı olmaya karar verdim. Ameliyat sonrası çok kilo verdim ve beslenmeme dikkat ettim.

Şikâyetlerim azalır gibi oldu, ancak tamamen kesilmedi. (Ameliyat öncesinde 6 ay gece gündüz öksürüyor, geceleri uyuyamıyor, uyursam oturarak uyuyabiliyordum.) Ameliyat sonrası yine grip olduğumda öksürüklerim başlıyor ve 2-3 ay devam ediyordu, ancak geceleri uyumaya başlamıştım.

3 yıl önce çok ağır bir zatürree geçirdim. 10 gün hastanede yattım. Çok ağrılarım vardı. Ciğerlerim su toplamıştı. Su alındı. Bu sırada bronkoskopi, ciğer filmleri, solunum fonksiyon testleri yapıldı. Düzenli kontrollerim yapıldı. Öksürüğüm bu kadar bakımdan sonra da çok kolaylıkla geçmedi. 2 ay sürdü.

Zatürreeden sonra daha fazla dikkat etmeye çalıştım. Grip aşısı, zatürree aşısı oldum, sonbahardan bahara kadar bağışıklık güçlendirici hapları kullandım. Yeri geldi evden çıkmadım. Grip olmaktan ve zatürreeden çok çektiğim için çok evhamlı oldum.

Bu yıl tekrar 1-1,5 ay önce grip oldum. Öksürük yeniden çok şiddetli olarak başladı. İlk başlarda yine çok balgamım vardı. Sinüzit tomografisi, solunum fonksiyon testi, ciğerlerim için röntgen çektirdim. Tam anlamıyla bir şey bulunamıyor.

Alerjik astım, bronş hassasiyeti olduğu, nefesimde biraz gerileme olduğu söylenerek alerji hapı, astım ilaçları verildi. Astım için kullanılan fısfısları bu süre içinde kullanmama rağmen tam fayda sağlayamıyordum. Sabahları krizim devam ediyordu. Bir gün öksürük azalıyor gibi oluyor, ertesi günü daha şiddetlenebiliyordu.

11 yıl içinde tıbbi ilaç ve tedavilerin yanı sıra bitki çayı, pekmez, zencefil, turp gibi öksürüğe iyi geldiği söylenen sayısız şey denedim. Ama hiç biri öksürüğümü kesmeye yardımcı olmadı.

Tüm bu süre içinde öksürüğü çok kanıksamaya başladım.

Kriz halinde olmadıkça, gün içindeki öksürüğümü normal kabul ediyordum. Ancak çevremden ve doktorlardan gelen tepki ise her zaman çok öksürdüğüm yönündeydi.

18 yaşından önce İstanbul’da yaşamıyordum ve bu derece öksürük şikâyetim ve evhamım yoktu. İstanbul’a taşındıktan sonra şikâyetlerim her geçen gün arttı. İstanbul dışına çıktığımda kendimi daha iyi hissediyorum, ancak geri döndüğümde şikâyetlerim artabiliyor.

Gözlemlerime göre uçak, havaalanı gibi ortamlarda öksürüğüm artabiliyor. Çok güldüğümde, çok konuştuğumda veya ağladığımda daha fazla öksürüyorum. Banyodayken ve banyo yaptığım günlerde yine öksürüğüm fazlalaşıyor. Çok öksürdüğümde sırtımda ve yanlarımda ağrı, göğsümde yara olmuş hissi, ses kısıklığı oluyor. Çok nadiren de olsa (11 yılda 1-2 kere) boğazımdan kan geldiği de oldu.

Yaşam standardımı çok fazla düşüren, kış aylarında beni eve kapatan, halsiz bırakan, evhamlı biri hale getiren bu öksürükten kurtulmayı çok arzu ediyorum.

En yakın zamanda bu öksürükten kurtulmak dileğiyle.

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. mesut dedi ki:

    BENDE DE BU ANLATILANLARIN AYNISI MEVCUT. YILLARDIR GEÇMEYEN (6 YIL) ÖKSÜRÜĞÜM VAR. YAZ GELENE KADAR ÖKSÜRÜYORUM. SONBAHARA KADAR BİR SIKINTIM KALMIYOR. SONBAHARDA YİNE BAŞLIYOR. TAA Kİ YAZ GELENE KADAR DEVAM EDİYOR. BUNUN DIŞINDA İSE HİÇBİR HASTALIK BELİRTİSİ OLMUYOR. GİTMEDİĞİM YER VE DOKTOR KALMADI. ÖĞRETMEN OLDUĞUM İÇİN ÇOCUKLAR DA RAHATSIZ OLUYOR BEN DE..

  2. figen ceylan dedi ki:

    HOCAM MERHABA
    Ben size 2001 doğumlu oğlum Ali Hamza ile ilgili rahatsızlıktan bahsetmek istiyorum.Benim oğlum üç dört yaşlarında daha ufak tefek öksürükler yaşamaya başladı.Grip değil hasta değil gece uykusu arasında öksürükleri oluyordu.Daha sonra okula başlayınca bu öksürükler daha da çoğaldı.Doktora götürüyorduk,bir öksürük şurubu ve bir antibiyotik le eve gönderiyordu.Benim de çocukluğumdan yaşadığım bir allerjik bronşit hikayem olduğu için bu konuda pek boş sayılmam.Antibiyotikler le bu öksürüklerin tedavi edilmeyeceğini biliyordum.Kendim de evde adaçayı,ıhlamur,okaliptüs yaprağı çayı yaparak bu öksürüklerle mücadele etmeye çalışıyordum.Fakat öyle zamanlarımız oldu ki ben ve oğlum sabahlara kadar uyumadan geçiriyorduk.Oğlum öksürüyor ben ise başında acaba daha ne yapmalıyım diye çareler arıyordum.Tabii ki bu olaylar beni çok yıprattı.ÇARESİZLİK .Biz İstanbul’dan Bodrum’a yerleşlmiş bir aileyiz.Yaklaşık olarak 8-9 yıldır burada yaşıyoruz.Evet avantajlıyız çünkü havası temiz oğlum yazın sürekli denize girip yüzebiliyor.Yazlarımız çok uzun sürüyor.Eylül-Ekim ayında bile deniz bizim için hep var.Oğlumu bir özel doktora götürdük.Bir sürü testler istendi.Bir bölümünü Muğla’da (Mide de yemek kaçması olunca öksürük atakları yaparmış bunun testi) bir bölümünü İstanbul’da (Bakırköy doğum evi ve çocuk hast.hast.alerji testleri yapıldı.)Alerji testlerinde bir şey çıkmadı. Doktorumuz tarafından oğluma ASTIM ATAKLARI TEŞHİSİ KONDU.Fakat doktorumuzun verdiği ilaç çok işe yaradı.Akşamları yatarken bir tane veriyordum.Bu ilacı kışın kullanıyor yaz aylarında kesiyordum çünkü yaz ayı gelince okul tatile giriyor benim oğlumun öksürüğü de tatile giriyordu sanki.Eylül ayı gelip okul başladığında o da iş başı yapıyordu.oğlum şu anda 11 yaşında eskisi gibi çok kötü olmuyor hatta
    ayları bile kontrol ederdim.Bu yıl eylül ayının kaçında hasta olmaya başladı veya öksürük nöbetleri kaç gün veya hafta veya kaç ay aralıklarla olmaya başladı diye hep takip ederdim.Çok şükür eskiye nazaran ilerleme var.ama bu öksürük illetinden tamamen kurtulmuş değil.Şu anda yine öksürüyor.Ben ona zencefilli,ballı süt,keçi boynuzunun çayını yapıp içiriyorum.Hocam dikkatimi çeken olay şu.Benim allerjik broşit hastalığımdan dolayı göğüsümde hırıltılar olurdu.Hıyıl hıyıl öterdim.Benim oğluma astım atakları teşhisi kondu fakat onun göğüsünde hiç hırıltı yok.Sadece boğazından gelen veya sanki karda yatmış ta üşütmüş gibi öten bir öksürük.Öksürürken sanki ciğerlerini kazıtıyor.Bilemiyorum sizin fikir ve önerilerinize ihtiyacım var.Her anne gibi bende çocuklarımın sağlıklı büyümesini istiyorum.Size saygılarımı sunuyor ve sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum.

  3. numan dedi ki:

    hocam annemde kopuklu oksuruk var hemde cok sıddetlı gıtmedıgımız yer kalmadı ne yapacağımızı sasırdık.ne yapmamızı onerırsınız sygılarımla cevabınızı bekliyorum sımdıden teşekkür ederım

  4. CANAN SARAÇ dedi ki:

    Merhaba Hocam,
    Annemin bademcikleri yaklaşık 15 sene önce alınmıştı. tozlu yerde çalıştığı için faranşit oldu.Geniz akıntısı kesilmiyor. şiddetli öksürüğe çeviriyor.Boğazı hıiırdıyor,gıcık yapıyor.konuşamıyor.Balgam geliyor devamlı. Toza karşı kokuya karşı sinüzüt alarjisi var son 3 yıldır öksürüğü çoğaldı. kalitesiz bir yaşamı var.Mide bulantısı yapıyor.İğne vuruldu mikrobik balgam denildi.ciğerde hafif leke gördüklerini bunun üzerine İlaçlı film çekildi. Kitle yok denildi.Kulak burun boğaza gönderildi. Antibiyotik ve ilaçlar verildi fakat eskisinden daha fazla bir şekilde artış oldu. Öksürüğü kesemiyoruz. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor. Önerilerinizi bekliyorum.Lütfen Hocam kurtarın bu öksürükten Annemi

  5. metin dedi ki:

    selamlar hocam..
    öksürme sendromu bende de bu 2 hafta önce başladı halen sürmekte ve sonunda bunu tedavi öncesi forum sitelerinde araştırarak şikayetime yakın birinden nasıl bir çare bulduğunu öğrenmekti.. gördüklerim,okudularımla birlik de bunun ironik bir haale geldiğini görünce bende endişelenmeye başladım..
    balgam çıkar gibi öksürmeye başlıyorum ve bazı aralar bu kriz haline geliyor.. dün eczaneye danıştım bana öksürük şurubu verdiler kullanmaya başladım bu 2 nci gün olucak umarım geçer :/
    bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim
    saygılarımla..

  6. kkerim köseli dedi ki:

    nerde doktor varsa Allah aynı hastalığı onlareın başlarına versin inşallah Bakmıyorlat çünkü

  7. Furkan dedi ki:

    Aynı şikayetler ve aynı teşhisler… Geçen şu 2 yıl zarfında bir şeyler değişti mi acaba başka tedavilere başvurdunuz mu? Sadece bu yıl sanatoryum hastanesinde 2 antibiyotik öksürüğümü belirgin şekilde azalttı fakat seneye yine tekrarlayacağına eminim. Eğer bir ilaç doktor hastane tavsiyeniz varsa çok sevinirim…

  8. talip dedi ki:

    Hocam oğlum her gün şiddetli bir şekilde oksurup ör en Son istiğfar ediyor tüm yediklerini…daha sonra tekrar başlıyor. .. doktor tavsiyesi tüm suruplari antibiyotiklerin kullandırdığımiz halde kuru öksürük geçmedi 1 yaşında iken doktora goturdugumuzde penisilin ilaçlarını yasakladı alerjik mi yardimci olur musunuz

Siz de yorumunuzu paylaşın: