KURU ÖKSÜRÜK ASTIM BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
öksüren kadın

Merhaba hocam,

Ben 30 yaşında bayanım, aile hekimi olarak bir ilçede çalışmaktayım.

Çocukluğumdan bu yanı atopik bir yapıya sahibim. Vücudumda hep kaşıntı olur. Hatta öğrenciyken bu kaşıntılarımdan dolayı cildiyeye gidip muayene olduğumda alerji testi yapıldı, bir çok alerjene karşı(çilek, ev tozları ve böcekler) hassasiyetim olduğunu öğrendim.

Yaklaşık 9 ay kadar önce çok ağır bir bronşit geçirdikten sonra 3 kez göğüs uzmanına muayene oldum. Solunum testi, akciğer grafisi ve tomografi çekildi.

Tomografide hiatal herni (mide fıtığı) görüldü. PPİ kullanıyorum.

Göğüs uzmanı “ağır bir gribal enfeksiyon geçirdiğimi” söyledi. Alerji testini tekrar yaptırmamı önerdi.

Önce Macrol MR, daha sonra Foster aerosol, Rupafin,  Levopront reçete etti.

Bir türlü öksürüğüm geçmiyor ara ara bir şeyler tetikliyor ve özellikle geceleri öksürmeye başlıyorum ve nefesim de daralıyor. Parfüm kokuları veya herhangi bir koku beni çok rahatsız ediyor.

Bu arada tek başıma depremi yaşadım, ailesel problemlerimiz oldu ve psikolojim de çok bozuldu yani stresli bir ortamdayım. Stres de tetikleyebilir diye duymuştum.

Astım olabilir miyim? Okuduğunuz için çok teşekkürler…

women coughs ile ilgili görsel sonucu

KURU ÖKSÜRÜK ASTIM BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

Anlattıklarınıza göre sizin astım olma ihtimaliniz yok. Sizin tarif ettiğiniz belirtiler benim İstanbul Bronşit adını verdiğim “bronş hiperreaktivitesi” (BH) ile çok uyumlu.

BH, astım demek değil ama bu klinik tabloya “astım” denmesi ilaç endüstrisinin çok işine geldiği için sözde bilim adamları da onları kırmamak için (çünkü bunlar dünyanın en kibar insanlarıdır) “öksürük varyant astım” gibi son derecede ucube bir tabir kullanıyorlar.

BH’ ya astım denmesi ilaç endüstrisi için çok önemli; çünkü bu sayede her öksüren hastaya astım teşhisi konmasının dolayısıyla da astım ilaçları yazılmasının önü açılmış oluyor.

Bu hastalara hiç nefes darlıkları olmadığı halde -muhtemelen sizin solunum testiniz de tamamen normal ve hatta normalden bile iyidir- pahalı uzun etkili beta-agonistler, anti-lökotrien ilaçlar yazmak ve hastalara bunları artık ömür boyu kullanmalarını, yoksa bir gün aniden tıkanıp ölebileceklerini söylemek “Allah’ ın emri” oluyor.

Bu öksürüğü mutlaka “reflü” ye bağlamak da bir başka rezalet! BH’ nın reflü ile hiçbir ilgisi olmamasına karşılık her kuru öksürüğü olana proton pompası inhibitörleri de (PPI) dayatılıyor. PPI, sadece başka tedbirlerle düzelmeyen “reflü özafajitit belirtileri olanlara” verilmelidir.

Size neden tomografi çekilmiş olduğunu da hiç anlamadım. Hele de orada mide fıtığı tespit edilip ilaç verilmesi de ayrı bir komedi!

İyi ki bel MR’ ı çekilip ameliyat edilmemişsiniz.

Hastalığınız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sitemde “İstanbul Bronşiti” bölümünde yer alan yazılarımı okuyabilirsiniz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: