SAĞLIKLI OLMANIN SIRRI UZUN SÜRE AÇLIKTA MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
intermittent fasting

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Son senelerde Batı tıbbının üzerinde çok araştırma yapılan konularından biri de onların tabiri ile “intermittent fasting”.

Bunu dilimize “aralıklı oruç” diye çevirenler varsa da “aralıklı açlık” demek daha doğrudur.

Çünkü oruç sadece belirli bir süre aç ve susuz kalmak değildir; Allah’ın sağlıkları yerinde olan kullarından yerine getirmelerini farz kıldığı bir ibadettir.

Aralıklı açlık ömrü uzatıyor

Kalori kısıtlamasının bazı hayvanların ömrünü yüzde 50 oranında uzattığı zaten uzun zamandan beri biliniyordu ama yeni araştırmalar aralıklı açlığın “sağlıklı ve uzun yaşamanın” anahtarlarından biri olduğunu gösteriyor.

Aynı miktarda kalori verilen fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, günde 8 saat beslenmelerine izin verilen ve 16 saat aç bırakılan farelerin tüm gün boyunca beslenenlere göre daha sağlıklı olduklarını ortaya koydu (1).

Tüm gün beslenen farelerin obezleştiği, kan şekerlerinin yükseldiği, karaciğerlerin yağlandığı ve metabolik problemler geliştiği; aynı miktarda kaloriyi 8 saat içinde tüketen farelerin ise daha zayıf oldukları, yüksek şeker veya kronik enflamasyon gibi sağlık sorunları yaşamadıkları tespit edildi.

Aralıklı açlığın etkileri

Aralıklı açlığın sağlığa olan birçok müspet etkileri var (2, 3, 4, 5):

BİR: Ensülin ve leptin duyarlılığı ve mitokondri enerji etkinliği artıyor. Bu, hastalıkları ve yaşlanmayı geciktiriyor.

İKİ: Grelin seviyeleri azalıyor.  Açlık hormonu grelinin azalması yeme isteğini azaltıyor.

ÜÇ: Oksidatif stres azalıyor. Hücrelerdeki oksijen radikalleri birikiminin azalması protein, lipit ve nükleik asitlerin oksidasyondan zarar görmesini önlüyor.

DÖRT: Stres, hastalık ve yaşlanmaya karşı direnç artıyor. Aralıklı açlık tıpkı egzersizde de olduğu gibi bir hücresel stres cevabı yaratarak stres, yaşlanma ve hastalıkla mücadele eden genlerin etkinliği artıyor.

BEŞ: Yağ yakımı artıyor. Vücudun glikojen depolarını metabolize etmesi için 6-8 saat gerekiyor ve vücut ancak bundan sonra yağ yakmaya başlıyor. 16 saat süre aç kalınması yağ yakımını hızlandırıyor.

ALTI: İnsan büyüme hormonu (HGH) salgısı artıyor. HGH, yağ yakılmasını sağlayan bir hormon.

YEDİ: Katekolaminler artıyor. Bu sayede istirahat ensülin seviyeleri azalırken istirahat enerji harcaması artıyor ve depolanmış yağın yakıt olarak kullanılması mümkün oluyor.

Gelelim neticeye

Aralıklı açlığın faydalarını yeni keşfeden bilim dünyası ve sık sık yiyerek metabolizmamızı hızlandırmamızı, suni tatlandırıcılı yiyecek ve içecekleri tavsiye eden sosyete diyetisyenleri bakalım “oruç tutmanın” faziletini ne zaman anlayacak?

KAYNAKLAR

1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413112001891

2. http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/03/01/daily-intermittent-fasting.aspx

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16304601

4. http://mljohnson.pharm.virginia.edu/pdfs/167.pdf

5. http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.short

***

EK 1 (5.1.2024): Daily eating/fasting cycles synchronise circadian peripheral clocks, involved in the regulation of the cardiovascular system. However, the associations of daily meal and fasting timing with cardiovascular disease (CVD) incidence remain unclear. We used data from 103,389 adults in the NutriNet-Santé study. Meal timing and number of eating occasions were estimated from repeated 24 h dietary records. We built multivariable Cox proportional-hazards models to examine their association with the risk of CVD, coronary heart disease and cerebrovascular disease. In this study, having a later first meal (later than 9AM compared to earlier than 8AM) and last meal of the day (later than 9PM compared to earlier than 8PM) was associated with a higher risk of cardiovascular outcomes, especially among women. Our results suggest a potential benefit of adopting earlier eating timing patterns, and coupling a longer nighttime fasting period with an early last meal, rather than breakfast skipping, in CVD prevention.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-023-43444-3

Makale: Dietary circadian rhythms and cardiovascular disease risk in the prospective NutriNet-Santé cohort

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Suleyman Aygyl dedi ki:

    Dr. Aidin Salih bunu yillardir tedavi olarak kullanmaktadir hocam, kendisinin ” Gercek Tip Yitik Sifanin İzinde ” kitabindan bu ve daha duymadiginiz bir cok seyi inceleyebilirsiniz.

  2. Arp Denis dedi ki:

    Sn. Küçükusta, bilimi dine alet etme çabanız rahatsız edici.

    İntermittent fasting (sizin teriminizle aralıklı açlık) ramazan orucundan temel bir farklılık taşımaktadır. Bu, kuşkusuz ki ramazanın manevi yönü değildir. Bu farklılık ramazan orucunda yasak olan suyun aralıklı açlıkta hem serbest hem de zorunlu olmasıdır.

    Makalenizin sonuna vücudu gün boyu susuz bırakmanın kesin ve olası zararlarını eklemeniz etik açıdan daha doğru olmaz mıydı? Bu önemli ayrıntıyı görmezden gelmenizde hiç mi kasıt yok?

    Bilim insanları dünyayı “içine bir şey katmaksızın olduğu gibi” incelemeli ve elde ettiği sonuçları kendi felsefi eğilimleriyle çelişse dahi dürüstçe dile getirmelidir, bence.

  3. M.Zahid Memiç dedi ki:

    Öyle zannediyorum ki zaman gelecek hastalara bir çok hastalık için İslamî Hayat’ı tavsiye edecekler.
    Oraya doğru gidiyoruz.
    Onlar bilimi inkara vesile edip dine alet etmemeye çalıştıkça, taptıkları bilim onları dine mecbur bırakacak…

Siz de yorumunuzu paylaşın: