HAFTADA BİR GÜN ORUÇ TUTUN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bilim dünyası orucun faziletini yeni anlamaya başlıyor.

Obezite ve diyabetin salgın bir hastalık gibi artışında metabolizma ve diyabet uzmanlarının günde 3 ana 3 ara öğün tavsiyelerinin de önemli rolü var.

Oysa sağlıklı olmak için günde iki defa beslenmek gerekiyor.

Biz Müslümanlar daha sağlıklı olalım diye değil elbette Allah’ ın emri olduğu için onun rızası için oruç tutuyoruz ama şimdi bilim dünyasının da araştırmalarla ortaya koyduğu gibi oruç tutmanın diyabetten kansere kadar birçok hastalığı önlediği anlaşılıyor.

Batılılar buna “intermittent fasting” yani aralıklı açlık adını veriyorlar.

Bu haberde de okuyacağınız gibi Oxford Üniversitesi Genetik Profesörü Frances Ashcroft, diyabetin önlenmesi için ilaç değil “haftada bir gün oruç tutulmasını” tavsiye ediyor.

Ben de ısrarla, bıkmadan usanmadan sağlıklı yaşamanın ancak adam gibi beslenmekle mümkün olacağını, bunun için ne doktora hastaneye ne de ilaç ve aşıya gerek olmadığını anlatmaya çalışıyorum.

Bugün siteme koyduğum iki haber de bunun delilleri.

intermittent fasting ile ilgili görsel sonucu

Bunların birinde her gün biraz meyve tüketmenin kalp krizi ve ve felç riskini üçte bir oranında azaltan çalışma bildiriliyor.

Bu araştırmaya göre meyve yemek kolesterol hapı (statin) almak kadar etkili.

Üstelik meyve yemenin hem statinler gibi diyabet, hafıza kaybı, iktidarsızlık, katarakt, böbrek ve karaciğer hasarı gibi yan etkileri yok hem de vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin, mineral ve antioksidanı da almış oluyorsunuz (1).

Diğer haberde ise kahvenin kalın bağırsak riskini azalttığı açıklanıyor (2).

İlgili resim

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamak için “adam gibi yaşamak” yeterli, gerisi Allah’ın takdiri.

Özel hastanelerin reklamlarına kanmayın, taramalara girerek çekap yaptırarak hastalık aramanızın size bir faydası olmayacağını hatta bunların hayatınızı karartabileceğini unutmayın.

Kaynaklar:

1. http://www.ntv.com.tr/saglik/gunde-en-az-bir-meyve-yenmeli,mQoikSjWtE6Sk28A4dIqWg

2. http://www.ntv.com.tr/saglik/kahve-kalin-bagirsak-kanseri-riskini-azaltiyor,G0j0wDIjpkm_WKwfZ8grdw

***

BBC’ nin haberini hem okuyun hem de bağlantıdaki oku tıklayarak haberi hem seyredin hem dinleyin:

Dünya Sağlık Örgütü, diyabet alarmı verdi.

Dünyada her 11 kişiden birini etkileyen hastalık, Avrupa ülkeleri arasında en hızlı artışı Türkiye’de gösteriyor.

Diyabetle mücadelede, hayat tarzını değiştirmek kilit önemde.

Aşırı kilo ve hareketsiz bir yaşam, Tip 2 diyabetin önünü açan ana unsur olarak görülüyor.

Oxford Üniversitesi Genetik Profesörü Frances Ashcroft, kilo sorununu kontrol etmek için aralıklı olarak oruç tutma alışkanlığını geliştirmeyi öneriyor.

İşte dünyayı iyileştirmek için ne yapardınız sorumuza verdiği yanıt.

Kaynak: http://www.bbc.com/turkce/multimedya/2016/04/160407_vid_diyabet_oruc

***

EK 1 (20.4.2022): Intermittent fasting from dawn to sunset for 30 consecutive days is associated with anticancer proteomic signature and upregulates key regulatory proteins of glucose and lipid metabolism, circadian clock, DNA repair, cytoskeleton remodeling, immune system and cognitive function in healthy subjects

• Şafaktan gün batımına kadar 30 günlük aralıklı oruç, kansere karşı koruyucu bir serum proteom ile ilişkilidir. • 30 gün boyunca şafaktan gün batımına kadar aralıklı oruç, obezite, diyabet ve metabolik sendroma karşı koruyucu proteinleri düzenler. • 30 gün boyunca şafaktan gün batımına kadar aralıklı oruç, DNA onarımı ve bağışıklık sisteminin temel düzenleyici proteinlerini indükler • 30 gün boyunca şafaktan gün batımına kadar aralıklı oruç tutmak, Alzheimer hastalığına ve nöropsikiyatrik bozukluklara karşı koruyucu proteinleri düzenler.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1874391920300130?#f0025

***

EK 2 (5.1.2024): Daily eating/fasting cycles synchronise circadian peripheral clocks, involved in the regulation of the cardiovascular system. However, the associations of daily meal and fasting timing with cardiovascular disease (CVD) incidence remain unclear. We used data from 103,389 adults in the NutriNet-Santé study. Meal timing and number of eating occasions were estimated from repeated 24 h dietary records. We built multivariable Cox proportional-hazards models to examine their association with the risk of CVD, coronary heart disease and cerebrovascular disease. In this study, having a later first meal (later than 9AM compared to earlier than 8AM) and last meal of the day (later than 9PM compared to earlier than 8PM) was associated with a higher risk of cardiovascular outcomes, especially among women. Our results suggest a potential benefit of adopting earlier eating timing patterns, and coupling a longer nighttime fasting period with an early last meal, rather than breakfast skipping, in CVD prevention.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-023-43444-3

Makale: Dietary circadian rhythms and cardiovascular disease risk in the prospective NutriNet-Santé cohort

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Oruç tutmanın faydasının endoplazmik retikulum stresi ve unfolded protein response mekanizmalarının aktive olmasını önleyerek husule geldiğini düşünüyorum.
    Moleküler biyokimyacı olsaydım bu konuda araştırma yapardım.

  2. Ali Fehmi dedi ki:

    malesef zayoflayalım diye oruç tutanlar var oruç tutmak bir zayıflama rejimi değildir. Oruç tutmak bize huzr veriyor, ruhumuza ilaç gibi geliyor. Allah bize bu sene de inşallah oruç tutmayı nasip eder. Regaip kandiliniz de mübarek olsun.

  3. Ercan Kızılkaya dedi ki:

    Dinimiz ve ibadet: dinimiz akıl dinidir (şuan her ne kadar bundan uzak olsa da). Namaz, oruç vs. ibadetlerin özü akıl ve mantıktır. Her ne kadar ibadetler Allah için yapıldığı öğretilse de temelde insanın beden ve ruh sağlığı için Allah tarafından insanlara emredilmiştir. Yani ibadetler aslında insanın kendisi içindir. Dinler arasında insan ruh ve beden sağlığını korumak için en uygun ve ideal ibadetlerin islamda olduğu görüşünü paylaşmak isterim

  4. Ercan yaşar bölükbaş dedi ki:

    Hocam ben de tip,1diyabet varçörek otu yagı kapsülü kullaıyorum iki senedir.şekerimi ve kolesterolim dengede tutuyor.yasım 52 boyum 1.78kilo 78-80arası hc1a 6.5 statin de kullanmıyorum.sabah akşam sadece janumed 50-1000lik hapım var onu kullanıyorum. Saygılar

  5. Sezgin dedi ki:

    En güzel hayat efendimizin aleyhisselamın hayatıdır. Yemede içmede ölçüsü, pazartesi perşembe orucu, ayın onüç ondördünde tuttuğu oruç… sünnet üzere yaşasak herşey güzel olacak ama sünnet lafta kalıyor.
    Güzel paylaşımlar ićin teşekkür ederim hocam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: