ALDIĞIM NEFES YETMİYOR GİBİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
derin nefes

Yaşım 31, bir şirkette çalışıyorum, sigara alkol kullanmam, bekârım.

Birkaç aydan beri durup dururken, mesela gazete okurken veya televizyon seyrederken ve keyfim de yerindeyken birden bire nefes alamaz oluyorum.

Aldığım nefes yetmiyor gibi oluyor, sanki boğazımda bir kapak varmış gibi hissediyorum, ölecekmiş gibi oluyorum.

Oysa düzenli de spor yapan biriyim ve spor yaparken hiçbir sıkıntım olmuyor.

Bu şikâyetlerle özel bir üniversite hastanesinin göğüs hastalıkları bölümüne gittim.

Profesör beni dinledi, muayene etti ve “Önemli bir şeyiniz yok ama astım olabilirsiniz, birkaç tetkik yaptırmanız gerekir” dedi.

Akciğer röntgeni, solunum nefes testi ve alerji testleriyle bazı kan tahlilleri de yapıldı.

Çok şükür hepsi de temiz çıktı ama profesörün “Her ihtimale karşı bir de tomografi yapılırsa iyi olur” demesi üzerine tomografi de yapıldı.

Tomografide, bazı bronşların etrafında minimal kalınlaşma olduğu ortaya çıktı.

Profesör bunun üzerine “Bir de ciğerlerinize kamera ile bakılması lâzım, sizde bronşektazi olabilir” dedi ama hem bu işlemin kendisi beni korkuttu hem de bunun için verecek param yoktu.

Acaba bu işlemi yaptırmam şart mı, yaptırmasam ne olur? Ailemizde astım kanser kalp hastalığı falan yok ama gene de korkuyorum sonra geç kalırım diye.

ALDIĞIM NEFES YETMİYOR GİBİ

Şikâyetinizi çok güzel, adeta kitap gibi özetlemişsiniz; verdiğiniz kısa bilgilerden bile sizde “panik atak” olduğu anlaşılıyor.

Ben de nerdeyse her gün sizinkine benzer hikâyeleri olan “insanlarla” karşılaşıyorum.

Hepsinin de ellerinde sizin de anlattığınız gibi “bir tomar tahlil ve tetkiklerle” beraber  “bir torba astım ilacı” da oluyor.

Oysa bu, çok tipik bir tablo ve böyle bir durumda istenen tetkiklerin tümü de gereksiz.

Hele de bronkoskopi için hiçbir gerekçe yok.

Hastanın dikkatle dinlenip sorgulanması ve fizik muayenesinin yapılmasıyla hiçbir tetkike gerek olmadan teşhis koymak mümkündür.

Bu kişilere beden sağlıklarının yerinde ve nefeslerinin gayet yeterli olduğu ama kendisinin bu anlarda nefes alamadığını sandığı, bunun onu çok rahatsız etse bile hayatını etkileyecek bir rahatsızlık olmadığı “güzelce” anlatılırsa hastalar rahatlıyorlar.

Hastaların endişeleri dağılsın, kafalarında soru işareti kalmasın diye yapılan gereksiz tetkikler hastayı daha çok gerdiği gibi çeşitli komplikasyonlara da yol açabiliyor.

Bunlara harcanan para da çöpe, daha doğrusu tıp endüstrisinin kasasına gidiyor.

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. KIYMET DILEK dedi ki:

    Hayata gözlerini aglayarak degilde öksürerek acan bir bebek olarak dünyaya merhaba demisim.Su an 54 yasindayim.18 yasima kadar öksürükle istanbulda yasadim.sonbaharda baslar,ilkbahara kadar devam ederdi.ögretmenlerim sigarami iciyorsun derlerdi.genelde kuru ve kuvvetli.Dr.lar her türlü muayene ve tedaviden netice alamayinca pes etmislerdi.Teshis Bronsit.Tabii birde nefes sorunum vardi.Yokus ve merdiven cikmakta zorlaniyordum.Evlenip Almanya nin daglik bir bölgesine yerlestim ve bu hastaliktan kurtuldum.Son 3-4 senedir tekrar basladi.Kisin iki üc kere üst solunum yollari enfeksiyonuyla birlikte nüksediyor.Ayni eskisi gibi.Nefes problemimi de sürekli yasiyorum.Sanki yarim nefes aliyor,yarim veriyormus gibiyim.Bu arada kalp pompasinda zayiflik,ve ritm bozuklugu icin de ilac kullaniyorum 6 yildir.Yapilan muayeneler ve testlerde hic bir bulguyada rastlanmiyor.Ilginiz icinde tesekkürler.

  2. lokman yavaş dedi ki:

    aynen bu soruna benzer sorunum benim de var bazen durup durururken aldığım nefes yetmiyor, hava içime girip çıkıyo ama rahatlamıyorum, karnımda bi sıkıntı beliriyo, özellikle banyo sonrası içerideki buharlı havadan mıdır bilemiyorum daha fazla oluyo, ve bazen gün boyu devam ediyo bu rahatsızlık gittim solunum tesleri falan normal çıktı filmde de bi şey yok dedi doktor, farklı bi yol önerirmisiniz bu arada taşikardim var beloc kullanıyorum

  3. KemanciOglu dedi ki:

    Nefes alirken bedeninize yetmiyor gibi oluyorsaniz bazen bu cok sikda ola bilir hatta durmadan esnemeler yapar. Cozumu basit.Parmaginizi gobeyinize koyun dikkatlice durup bekleyin eyer nabiz gibi vurma hiss ediyorsaniz demekki mideniz sarkmis (mide putozu) ve bu szinn nefes almanizi zorlar. Bunun icin hemen bir şal yada benzeri (uzun ,baglana bilen) bir şey alip göbek hizanizdan belinizin altina koyun. Sonra iki elinizle göbeğinizin altinda yukatiya doğru siyirarak cekin. Bunu 5, 6 kez yaptikdan sonra belinizdeki ipi yada şali siki ve dar bir şekilde göbeğinizin altindan bağlayın. Dikkat: bu işlem acken (sabahlar) yapilmali ve bağladikdan sonra midenin yukarda olup olmadina dikkat edilmeli. Bagladiktan hemen sonra yemek serbest. Durum düzeldikden sonra yemek saatlerine dikkat edilmeli ve sağlikli beslenmeli. mide putozu durumunun esas sebebi ise mide kaslarinin zayif olmasindan. Bunlari yaparken sağlik kurumuna ve ya aile hekiminizede mutlaka danisin

  4. Kerem dedi ki:

    Daha daha önce gittiğim iki göğüs hastalığı uzmanından astım olduğu yönünde teşhis koyuldu aynı şekilde benim de aldığım nefes yetmiyor gibi geliyor açıkçası kalp yetmezliğinden de şüpheleniyorum yaşın 30 son dört yılda Aşırı kilo aldım 80 kilodan 115 kiloya çıktım. Eski rahat ve güçlü olduğun dönemleri özlüyorum Ben dedemi panik atak var acaba

  5. Fatih dedi ki:

    Bendede arada oluyordu kafama takmıyordum şimdi baya bi ilerledi 2 haftadır nefes alamıyorum 2 kere ekg çektirdim kalbime makina ile baktı kalp kapakcıgın gevsek dedi havuza yazıl dedi spor yap ben havuza yazılmaya gittiğimde yine nefes alamamaya basladım dışarı attım kendimi yazın öyle gecirdim şimdi baya baya nefesimi boşa alıyor beni tatmin etmiyor ne yapıcam bilmiyorum

  6. Sümeyye Parlak dedi ki:

    16 yaşindayım. Midemde gastrit rahatsizligim var. Şu geçtigimiz 5 aydir aldigim nefes bazen yetmiyor gibi oluyor. Mesela namaz kilarken kalktigim zaman nefes bana yetmiyor derin nefesler aliyorum. Zaten bu aralar çogu konuyu kafama takiyorum. Ve dogru duzgun birsey yiyemiyorum. Mide ilaclarimi kullanmayi biraktim cunki uzun bir suredir beni rahatsiz etmiyor. Tabi gene bogazima kadar geliyor ya neyse. Ayrica kalp icin test yaptik ama birsey cikmadi. Nefes yetersizligim sizce neden olabilir?

  7. Furkan dedi ki:

    Öncelikle iyi günler ben 19 yaşındayım boyum 1.77 Felan kilom 60 kendimi çok zayıf hissediyordum hem kilo almak hem kas yapmak için spora yazildm 1 ay gittim tabi düzenli gidemiyorum düzenli beslenemiyorum neyse aklıma proteyin tozu ve kilo aldırıcı karbonhidrat geldi gittim aldım 1 hafta kullandım sonra bir baktım nefes alamıyorum aldığım nefes yetmiyor nefes açlığı çekiyorum durmadan ağızdan nefes almak istiyorum ama alamıyorum ve sürekli nefes almak istediğim için kalbim ve ciğerlerim ağrımaya başladı göğüs hastalıklarına gittim nefes testi EKG çekindim herşey normal sonra dahileye gittim birsuru test yaptılar kann degerlerim felan yine normal yani kısaca dahiliye ve göğüs hastalıkları bana tedhiş koyamadı ama benim moral olarak çok kötü durumdayım sonra çaresizce eve geldim böyle kabullenmem gerektiğini anldm ama nefes alamıyorum sürekli cama cikasim geliyo duramadim acile gittim yine birsuru test kan alındı sonuç yine bsey yok ama ben korkuyorum zaten panik atak Biriyim hasta olmaktan korkan biriyim hasta birini görünce acaba bende mi böyle olcam diye korkan Biriyim neyse bu olayı bi tanıdığım abiye anlattım oda zamanın da proteyin tozu kullanmis ve bu sorunlar başına gelmiş bana dediği tek şey senin piskolajik sorunn var sinir sistemin bozulmuş piskatri doktoruna gitmen gerek dedi neyse gittim doktor bana alerji tesi yaptırmami istedi bende zamanım yok filan dedim öyle kaldı ama şöyle bi durum var yemek yerken birşeylerle meşgul olursam normal olarak nefes alamıyorum sonra kafama takmadim en ufak birşey de aklıma geldiği zaman yine aynısı oluyor şimdi de bogazim da birşey takılı kalıyor öyle hissediyorum bunu yazarken bile sanki boğazım da bişey takılı kalmış gibi ne yapacam bilmiyorum o tanıdığım abi 7 yıldır bu sorunu yaşıyor bu bildiğin hastalık değil hastalık hastası yapıyor insanı tanıdığınız iyi işini iyi yapan piskiyatri doktoru varsa buraya Instagram adresimi bırakıyorum lütfen yardımcı olun instagam @furkanalanx

  8. Senel dedi ki:

    Ayni sorun bendede var kisa ve oz yazacam doktora giderek ne vaktinizi nede paranizi harcayin bu ulkede doktor yok tavsiye uzerine toktor arayin birkere zaman harcayin birkere para harcayin

  9. SU dedi ki:

    20 yaşındayım 2 senedir sigara kullanıyorum nefes alırken nefesim yetmiyormuş gibi hissediyorum arada oluyordu ama artık çok sık olmaya bAŞLADI sanki biri gögüs kafesime bastırıyormuş gibi nefes alamıyorum yetmiyor

  10. ASLAN BEY dedi ki:

    NE YAPAR SANIZ YAPIN BEYİNDE BİTİRMENİZ LAZIM GERİSİ BOŞ BİRDE TAVSİYE DENEYİN DOKTORA SORUN ALIÇ SİRKESİNİ DENEYİN PANİK ATAK İÇİN AMA ORJİN DOĞAL OLACAK BİR BARDAK SUYA BİR KASİK KOYUÑ VE İÇİN AÇ KARNINA HER GÜN

Siz de yorumunuzu paylaşın: