BRONŞEKTAZİ KANSERE ÇEVİRİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
BRONŞEKTAZİ

Selam hocam, ben bronşektazi hastasıyım. 1 sene once ameliyat oldum kapalı sag alt loptan oldum. Sol üst lopta da küçük miktarda bronşektazi var.  Onun dağılması söz konusu olabilir mi? Bir de arada kanıyor, kansere çevirme ihtimali var mı?  

BRONŞEKTAZİ KANSERE ÇEVİRİR Mİ?

Bronşektazi bronşların hasara uğraması ve kalıcı olarak genişlemesidir. Bu hastalığın pek çok sebebi vardır ama en sık rastlananları çocukluk çağlarında geçirilen zatürree, kızamak, boğmaca ve tüberküloz gibi hastalıklardır.

Bronşektazinin tek kalıcı tedavisi hastalığın tek taraflı olduğu durumlarda akciğerin o ksımının ameliyatla çıkarılmasıdır.

Üst loplardaki bronşektazilerde enfeksiyon alt loplardaki kadar sık olmaz.

Arada küçük kanamaların olması önemli değildir ama fazla miktarda olan kanamalarda ameliyatta başvurmadan önce damar tıkayıcı girişimler denenebilir.

Bronşektazi olduğu gibi kalır, dağılma göstermez ama sizde de olduğu gibi zaman zaman öksürük, balgam kanama gibi şikayetlere yol açar.

Bu hastalar için şu kadar zamanda bir tomografi çekilmesi gerekir diye bir kural yoktur ve sık sık tomografi çektirmesinin faydası değil zararı olur.

Yazı için 51 yorum yapılmış:

  1. oğuzhan demirkan dedi ki:

    Hocam iyi günler ben bronşekteze ameliyatı oldum fakat sigaraya devam ediyorum.Sigarayı nasıl bırakacağım..

Siz de yorumunuzu paylaşın: