FAST FOOD MENÜLERİNDEKİ OYUNCAKLARA YASAK GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Önce Rusya’ dan gelen “besinlerdeki enerji değerinin beyan edilenle aynı olmadığı” gerekçesiyle ülkedeki tüm McDonald’s restoranlarının kapatılacağı haberi ile sevindik (1).

Şimdi de New York Belediye Meclisi üyelerinden biri kendi eyaletlerinde kalorisi yüksek fast food yiyecek menülerinde verilen hediye oyuncaklara yasaklama istiyor (2).

Bu tasarıya göre, bu tür yiyeceklerdeki yağ, tuz ve kalorilere standartlar getiriliyor ve bu menülere meyve, sebze veya tam tahıldan bir ürün eklenmesi talep ediliyor.

Tasarının sahibi Ben KallosFast food endüstrisi her sene çoğu oyuncaklara giden yüz milyonlarca dolar harcarken anne babaların çocuklarını sağlıklı gıda yedirmeleri çok zor” diyor:

Eğer restoranlar çocukları özendirmek istiyorlarsa, sağlıklı yiyeceklere özendirmelidir”.

2011’ de San Francisco’ da “Happy Meal” adıyla bilinen çocuk menülerinde oyuncak hediyelerin yasaklanması ve çocuklara daha sağlıklı yiyecekler sunulmasına karar verildiğinde büyük tartışma yaratmıştı.

Fast food’ çuları alt etmek kolay değil

Bu, New York’ ta yiyecekleri kanunlarla düzenlemenin ilk tecrübesi değil.

2011’ deki benzer bir “Happy Meal” teşebbüsü gerçekleşmemişti ve daha yakın zamanlarda da New York Belediye Başkanı Bloomberg’ in aile boyu meşrubatların satışına getirmek istediği yasak anayasaya aykırı bulunmuştu.

İnsanlara hangi gıdaları yiyip yemeyeceklerini zorla kabul ettirmek ve yiyeceklerin nasıl pazarlanacağını belirlemek göründüğü kadar kolay bir şey değil.

Böyle bir kanunun kabul edildiği San Francisco’ da bile çok geçmeden bu kanun “iğdiş edilmişti”.

McDonald’s, kanun 2011 sonlarında yürürlüğe girmeden önce “Happy Meal” menüleri ile oyuncakların ek olarak 10 sent ödeyenlere verilmesi ve bu paranın da hayır kurumlarına bağışlanması kararını almıştı.

Gelelim neticeye

Trans yağ, mısır şurubu ve tuzdan zengin fast food’ larla beraber “oyuncaklara” yasak getirilmesini destekliyorum ama bunun çok fazla faydası olmaz.

Dünyanın en büyük şirketleri olan bu restoran zincirleri “allem eder kallem eder” hem bu kanunları delik deşik eder hem de yeni ve hatta daha tesirli yöntemler bulmakta da gecikmez.

Esas mesele, çocuklara evde ve okulda sağlıklı eslenme kavramının benimsetilmesidir.

Happy meal=unhappy child!

Kaynak:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/08/24/bir-tavsiye/rusya-butun-mcdonalds-lari-kapatiyor/

2. http://www.washingtontimes.com/news/2014/aug/22/new-york-city-council-presses-ban-mcdonalds-meal-t/

Siz de yorumunuzu paylaşın: