BOTOKS MİDE KANSERİNDE DE İŞE YARIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Kadınların vazgeçilmez güzellik yöntemi Botoks şimdi de mide kanseri tedavisinde umut oldu.

Mide kanserinin büyümesinde sinirlerin önemli rolü var ve bu sinirlerin cerrahi olarak veya Botoks (onabotulinumtoxinA) kullanılarak bloke edilmesi hastalığın ilerlemesini önlüyor.

Science Translational Medicineisimli dergide yayınlanan araştırma farelerde üç farklı mide kanserinde “vagotominin” yani mide sinirinin (N. Vagus) kesilmesinin tümör büyümesini yavaşlattığı ve hayatta kalma süresini uzattığı belirlendi.

Sinir tek taraflı kesildiğinde diğer taraftaki tümörün büyümeye devam ettiği de görüldü.

Daha sonra sinire Botoks uygulanarak sinyallerin iletimi engellediğinde de vagotomi yapılmış gibi tümör büyümesinin durakladığı tespit edildi.

Botoks nasıl etkili oluyor?

Botoks sinir hücrelerinden “asetilkolin” adı verilen iletiyi sağlayan maddenin salgılanmasını durduruyor.

Botoksun kasların geçici felcini sağlayarak yüzdeki kırışıklıkları önlemesi de asetilkolinin bloke edilmesi sonucu ortaya çıkıyor.

Asetilkolin aynı zamanda hücre bölünmesini uyardığı için Botoks kullanılarak asetilkolin salgısının azaltılması kanserin büyümesini yavaşlatıyor.

Dr. Wang ve arkadaşları, mide kanseri için ameliyat olan ama seneler sonra nüks ortaya çıkan 37 hastada da sinir bloke edilmesinin faydalı olduğu sonucuna vardılar.

Cerrahi girişimin bir parçası olarak vagotomi yapılmış olan 13 hastanın biri dışında sinir bağlantılarının ayrılmış olduğu bölgelerde tümör gelişmediği, vagotomi yapılmayan 24 hastada ise midenin aynı kısmında tümör geliştiği tespit edildi.

Dr. Wang, sinire yönelik bu tedavinin diğer kanser tedavileriyle beraber uygulandığında nasıl bir sonuç alınacağını da araştırmayı düşünüyor.

İlk deneyler, sinirler bloke edildiğinde kanser hücrelerinin kemoterapi ilaçlarına daha duyarlı hâle geldiklerini gösteriyor.

Farelerde Botoks kemoterapi ile beraber uygulandığında hayatta kalma süreleri sadece kemoterapiye nazaran yüzde 35 oranında daha uzun oluyor.

Mide kanserinin erken döneminde yapılan bu çalışmaların ileri dönemlerdeki kanserlere nasıl bir sonuç vereceği de merak ediliyor.

Siniri iletimini bloke edecek ilaçlarla kanserin daha ileri evrelerinde cerrahi veya Botoks’ a göre daha iyi sonuç alınabilmesi de mümkün, çünkü bu sayede ana tümörden kopup ayrılan hücrelere de erişilmesi mümkün olabilecek.

Gelelim neticeye

Botoks sadece yüz kaslarını felç etmek ve kırışıklıkları gidermek için değil aşırı aktif mesane sendromu, servikal distoni, aşırı terleme, kronik migren, üst ekstremite spastisitesi, bleferospam ve şaşılık, vokal kord disfonksiyonu gibi birçok hastalığın tedavisinde de işe yarıyor.

Bu çalışma Botoksun mide kanserinde diğer tedavilere nazaran daha az toksik ve daha ucuz yardımcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

KAYNAK

http://stm.sciencemag.org/content/6/250/250ra115

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/11047290/Botox-could-halt-stomach-cancer.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: