SİGARA DİRENÇLİ BAKTERİLERİ DAHA DA AZDIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Journal of Infection and Immunity isimli dergide yayınlanan bir araştırma özellikle MRSA gibi antibiyotiklere dirençli bakterilerin sigara dumanına maruz kaldıklarında öldürülmelerinin daha da zorlaştığını ortaya koydu.

Kısa adı MRSA (methicillin resistant staphylococcus aureus) olan bakteriler deride, kanda veya ameliyat yerlerinde ve bazen de akciğerlerde sebep oldukları ölümcül enfeksiyonlarla tanınıyorlar.

Bunlara daha ziyade hastane, yoğun bakım üniteleri ve diğer sağlık tesislerinde daha fazla rastlanıyor.

Araştırmada iki grup MRSA bakterilerinin bir grubu sigara dumanına maruz bırakıldı.

Cigarette smoke : Increase on superbug's resistance | World News

Bakterileri öldüren bağışıklık sistemi hücreleri olan makrofajlar, immün cevapları değerlendirmek için her iki gruptan MRSA ile enfekte edildiler.

Her iki grup bakterinin de makrofajlar tarafından fagosite edildiği ama sigara dumanına maruz kalan MRSA’ ların öldürülmelerinin diğer gruba göre daha zor olduğu görüldü.

Sigara dumanına maruz kalan MRSA’ ların reaktif oksijen radikalleri ve antimikrobiyal peptitlere daha dirençli oldukları tespit edildi.

Makrofajlar bakterileri fagosite ederek (yutarak) ve daha sonra peroksitler gibi reaktif oksijen radikalleri ve antimikrobiyal peptitlerle salgılayarak bakteri hücre duvarını parçalarlar.

Sigara dumanına maruz bırakılan MRSA’ lar ile enfekte edilen farelerin yüzde 40’ ın buna karşılık diğer grupta yüzde 10’ unun öldüğü belirlendi.

Araştırmanın diğer önemli bir sonucu da, dumana maruz kalan MRSA’ ların sigara dumanının dozuna bağlı olarak insanlara ait hücrelere daha kolay bağlanıyor olmalarıydı.

Bu, bakterilerin daha ağır bir enfeksiyona yol açmaları anlamına geliyor.

Araştırmacılar bu sonuçları, sigara dumanının bakterilerin hücre duvarlarının değişikliğe uğratarak bağışıklık sistemi cevaplarından kaçmalarını sağladıkları şeklinde yorumluyorlar.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), MRSA’ lara bağlı enfeksiyonların USA’ da 2005’ de 19 bin kişinin ölümüne yol açtığını fakat son senelerde bu enfeksiyonlarda yüzde 25 azalma olduğunu ve 2012’ de 10 bin kişinin öldüğünü bildiriyor.

Gelelim neticeye

Sigara içenlerin enfeksiyonlara daha hassas oldukları biliniyordu ama bu araştırma ile sigara dumanının MRSA’ da yarattığı direncin de yardımcı bir etken olabileceği ortaya çıkıyor.

Sigara tiryakilerine önemle duyurulur.

Kaynaklar

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25824841

http://www.livescience.com/50391-mrsa-superbug-smoking-stronger.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: