YENİ DOĞAN BEBEĞİN TEK İHTİYACI ANNE SÜTÜDÜR AŞI DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ ın yazısı:

Muhterem Ayyayla âilesini ikizleri için tebrik eder, kendilerine ve çocuklarına birlikde sıhhatli, huzurlu uzun ömürler dilerim (http://www.orduhayatgazetesi.com/guncel-haberler/savciya-asi-davasi.html).

Bir kaç ay önce hepatit B aşısı ile ilgili bir makale hakkında Medimagazin’ e yorum yazmış ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Aşı Bilim Kurulu üyesi, Çocuk enfeksiyon ve İmmünoloji-Allerji Uzmanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Bakır tarafından “Şöhret olmak isteyen, Aşı karşıtı (ne demekse?) İmmünolog!” olarak tanımlanma şerefine nâil olmuşdum (http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-22-yillik-verileri-taradi-hepatit-b-asisi-ms-vakalarini-artirdi-1-11-63162.html).

Bu vesile ile, yenidoğan bir bebeğin tek ihtiyacının annesinin memesi olduğunu hatırlatmak (http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/12/07/etibba-diyor-ki/cocukluk-cagi-asilari-mecburi-degil-tavsiye-nitelignde-olmalidir/) ve kendilerine o zaman sormuş fakat cevap alamamış olduğum soruları tekrarlamak isterim;

1. Bahse konu yazı impact faktörü 3.5 olan iyi bir hakemli dergide çıkmıştır. Ancak tek yazarlıdır ve yazarın Pubmed’ de başka yayını yoktur. Çocuk doktorudur ve hepatit B aşısı kurbanları vakfına üyedir (1). Yine de hakemlerin istatistik hilelerine aldanmasını beklemek tarafgirlik olur.

2. Ülkemizde çocukluk çağı aşıları ebeveynin aydınlatılmış muvafakati alınmadan yapılmaktadır. Aşı yaptırmak istemeyen aile mahkemeye verilmekte, çocuklarının ellerinden alınacağı şeklinde tehdit edilmektedir. Bu uygulama ortaçağ engizisyonundan farklı değildir (2).

3. Hepatit B ülkemizde oldukça az görülen bir hastalıktır, bu durum aşılamadan önce de böyle idi. Bir enfeksiyon uzmanı akut/kronik hepatit görmüyorum diyorsa bundan sevinç duyarım ama hemen sorarım; o halde bu aşının tavsiye niteliğinde uygulanmasını istemenin nesi yanlış?

4. Bildiğim kadarı ile herd immünite kan ve vücut sıvıları ile bulaşan bir hastalık için kullanılması çok doğru olan bir mefhum değildir.

5. Türkiye Sağlık İstatistikleri’nde 2000 yılında hepatit b morbidite oranı yüzbinde 9.77 olarak verilmektedir. Bunun Türkçesi şudur: Bu aşıdan zarar gören bir tek bebek bile olması, bu aşının yapılmamasını gerektirir (3).

6. Mevzu-u bahis aşının prospektüsünde aşının güvenilirliğinin sadece 147 bebek ve çocukta sadece beş gün süre ile takip edilerek ölçüldüğü yazmaktadır. Sağlık Bakanlığımız böyle gayr-i ciddi bir aşıyı hangi bilimsel gerekçe ile uygulamaktadır? Aynı prospektüste verilen yan etkilere (MS, ensefalit, Stevens Johnson vs) bir göz atınız (4).

7. Üstelik bu kadar da değil; daha vahimi bu aşıların pek çok yabancı protein, siRNA, retrovirüsler gibi genetik materyal ile kontamine olması ve bunların vücuda girdikten sonra geri alınamamasıdır. Zaten muhtemelen otoimmünite ve aşıya bağlı kanserlere de bunlar yol açabilmektedir (5).

8. Daha geçen ay tetanoz aşısında yaşanan skandalın ülkemizde varid olmadığını kim söyleyebilir? (6). Pıtrak gibi biten tüp bebek merkezleri bakanlığımız için bir şey ifade ediyor mu acaba?

9. Aşılar; enfeksiyon, halk sağlığı vs uzmanlarının değil immünologların ve bu bilim dalının altında kurulması gereken vaksinolojinin konusudur vesselam (7).
Kaynaklar

1. http://community.frontiersin.org/people/DominiqueLe_Houezec/124278

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/02/12/etibba-diyor-ki/zorunlu-asi/

3. http://www.ttb.org.tr/kutuphane/istatistik2006.pdf

4. http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/r/recombivax_hb/recombivax_pi.pdf

5. http://www.greenmedinfo.com/blog/hep-b-vaccine-damages-liver-it-supposed-protect

6. http://www.globalresearch.ca/the-world-health-organization-who-and-unicef-tetanus-vaccination-campaign-is-a-well-coordinated-forceful-population-control-mass-sterilization-exercise-kenya-catholic-doctors-association/5413360

7. http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=1787

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Turgay Kosar dedi ki:

    Resmen para için bebeklerin geleceğini karartmak. İnsanlık dışı.

  2. sema humeyra coban dedi ki:

    Peki tüm aşılar için geçerli mıdır bu görüşünüz. Yoksa sadece hepatit-b için mi geçerli?

  3. Alişan Yıldıran, Prof. Dr. dedi ki:

    Hanımefendi
    Linkdeki yazılarımı okuyup fikir edinebilirsiniz.
    https://personel.omu.edu.tr/tr/yildiran/diger-yazilarim

Siz de yorumunuzu paylaşın: