ŞEKERLİ İÇECEKLER YÜZÜNDEN HER SENE 184 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gazoz, kola, buzlu çay, enerji içecekleri gibi şekerli meşrubatın tüm dünyada her sene 184 bin kişinin ölümüne yol açabilecekleri bildirildi.

Bu, obeziteyle ilgili hastalıklara bağlı her 100 ölümden birinin şekerli meşrubat yüzünden gerçekleştiği manasına geliyor.

Circulation’ da yayınlanan araştırma için Tufts Üniversitesi’ nden Dr. Dariush Mozaffarian ve arkadaşları 51 ülkeden 611.971 kişi üzerinde 1980-2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 62 diyet çalışmasını değerlendirmeye aldı.

Her bir bardağında (8 ons=240 mililitre) en az 50 kcal şeker bulunan meşrubat, meyve suyu, spor ve enerji içecekleri, buzlu çay ve evde yapılan meyve suları dikkate alındı; yüzde 100 meyve suları çalışma dışında bırakıldı.

Analizler sonucunda 2010 senesinde şekerli meşrubatın 133 bin diyabet, 45 bin kalp-damar hastalığı ve 6.450 kanser ölümüne yol açtıkları ortaya çıktı.

Meşrubatın etkileri, demografik özellikler ve o içeceğin belirli bir bölge veya ülkede ne kadar popüler olduğuyla ilgili bulundu.

Ölümlerin dörtte üçü gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor ve Latin Amerika ilk sırada geliyordu.

Japonya’ da 65 yaşın üzerinde şekerli içeceklere bağlı ölümler yüzde 1’ den azken, Meksika’ da 45 yaşından genç olanlarda ölümlerin yüzde 30’ u bu içeceklerle ilgili bulundu.

Meksika, şekerli içeceklerin en çok ölüme yol açtığı ülke olarak öne çıktı (her bir milyon ölümden 405, toplamda 24 bin ölüm) ve USA’ da her bir milyon ölümden 125 ve toplam 25 bin ölüm ile ikinci sırada yer aldı.

Araştırmacılar şekerli meşrubatın Meksika ve Latin Amerika’ da rağbet görmesinde emniyetli içme suyuna ulaşmadaki güçlük sebep gösterildi.

Endüstri diyor ki

Meşrubat endüstrisi (American Beverage Association) ise araştırmanın şekerli içeceklerin kronik hastalıklara yol açtığını göstermediğini söylüyor:

Araştırmacıların kendileri de bunun bir tahmin olduğunun altını çiziyorlar.

Bu araştırma sadece bir şüpheyi dile getirebilir çünkü bu randomize bir çalışma değil.

Bizler tüketiciye kendileri ve aileleri için doğru seçimi yapabilmeleri için gerekli bilgileri veriyor ve farklı içecekler sunuyoruz.”

  1. Mozaffarian ise şunları söylüyor:

Çalışmanın mükemmel olduğu söylenemez ama endüstri de başını kuma gömüyor. Daha safra taşı, eklem hastalıkları, sırt ağrısı gibi obezite ile ilişkilendirilen sağlık sorunları hesaba katılmadı. Üstelik bu içecekler daha çok gençler tarafından tüketildiği için asıl büyük fatura daha sonra karşımıza çıkacak”.

Meksika’ da şekere gelen vergiden sonra şeker tüketiminde belirgin azalma oldu.

Harvard’ lı araştırmacılara göre, günde 1-2 bardak şekerli meşrubat içenlerin diyabet riski yüzde 26, kalp krizi riski ise yüzde 20 daha fazla oluyor.

Milli Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute) bu içeceklerin, kanser riskini yüzde 40 artırabileceğini bildiriyor.

Gelelim neticeye

Bu hesaplar ne kadar gerçeği yansıtıyor bilemem ama şekerli meşrubatın ve diğer şekerli yiyeceklerin başta obezite, diyabet, kalp krizi, felç ve kanserler olmak üzere pek çok hastalık riskini artırdığından kimsenin şüphesi yok.

Bu içeceklerin tatlarının mısır şurubu veya suni tatlandırıcılardan mı geldiği de önemli değil; ikisi birbirinden zararlı.

Taze sıkılmış meyve suyunun da fazla miktarda früktoz ihtiva ettiğini unutmayın; içecek olarak su, maden suyu, ayran ve kefirden şaşmayın.

Kaynaklar

http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/06/25/CIRCULATIONAHA.114.010636.abstract?sid=ea059ba1-600f-4e92-bc29-d5d1b8225ab5

http://www.nbcnews.com/news/world/millions-people-bend-twist-their-bodies-yoga-day-n379236

http://www.medicaldaily.com/sugary-drinks-may-lead-thousands-deaths-worldwide-reducing-consumption-should-be-340436

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3143834/Fizzy-drinks-lethal-toll-kill-184-000-year-diabetes-heart-disease-cancer-scientists-warn.html

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    1. HER TÜRLÜ ŞEKR EN TATLI ZEHİRDİR !

    2. ŞEKERLİ İÇECEKLER ÇOCUKLARIMIZIN ALKOLÜDÜR! TRİGLİSERDLERİ yükselttikleri için tabii… Kolesterol hikayesini unutun artık. Asıl kalp krizi nedeni şekerdir, insülin hormonudur ve de TRİGLİSERİDLERDİR!

    3. SİZ HALA İYİ VE KÖTÜ KOLESTEROLE Mİ TAKILMIŞ DURUMUNDASINIZ ? VAH VAH!

    4. BÜTÜN DÜNYA İNDİ DE, BİZİM HEKİMLERİMİZ HALA KOLESTEROL VAGONUNDAN NEDENSE İNEMİYORLAR.

    5.Aslında LDL de HDL de, birer dolmuş taksi…kolesterol bile değiller. LDL ya da HDL isimleri tamamen yanlış olarak kullanılıyor, aldatmaca, kandırmaca, yanıltmaca!!!! TAMAMEN UYDURMACA! VE DE KORKUTMACADIR! TEK BİR KOLESTEROL VARDIR ONUN DA HAYATİ ÖNEMİ VARDIR. YANİ uzun lafın kısası ‘THERE İS NO BAD OR GOOD CHOLESTEROL, CHOLESTEROL IS ONLY ONE MOLECULE AND THIS ONE MOLECULE OF CHOLESTEROL IS VITAL!’

    6. Bir LDL ya da HDL molekülünü google’layınca içinde neler neler olduğuna bir göz atar mısınız lütfen!

    Kolesterolün faydalarını gösteren binlerce kaynak bulunmaktadır:

    1. Büyük Kolesterol Yalanları. Hapı yutmadan mutlaka okuyun ! Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta. hayykitap Nisan 2015.

    2. Karatay Diyeti. Et, süt, balık, yumurta, tereyağı serbest. Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay. hayykitap Nisan 2015. 59. Baskı (340.000 adet).

  2. Canan Karatay dedi ki:

    1. ‘THERE İS NO BAD OR GOOD CHOLESTEROL, CHOLESTEROL IS ONLY ONE MOLECULE AND THIS ONE MOLECULE OF CHOLESTEROL IS VITAL!’

    2. A MISLEADING AND UNSCIENTIFIC ‘Marketing Conccept’

    EUROPEAN WARF LONDON 2014

Siz de yorumunuzu paylaşın: