YÜKSEK DOZ D VİTAMİNİ DÜŞME RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Birçok klinik kılavuzda da tavsiye edilen yüksek doz D vitaminin yaşlı kadınlarda düşme riskini artırabileceği bildirildi.

Ortalama yaşları 63 olan 163 kadına 1 sene süreyle kalsiyuma ilaveten 400, 800, 1600, 2400, 3200, 4000 ve 4800 IU dozlarında D vitamini veya plasebo verildi ve her 3 ayda bir kan testleri tekrarlandı.

147 kadın çalışmayı tamamladı ve bunların yüzde 49’ unun bir düşme yaşadıkları belirlendi; bir önceki sene de düşme tanımlayan kadınlarda risk daha fazla idi.

Birleştirilmiş verilere bakıldığında D vitaminin düşmeler üzerine bir etkisinin olmadığı ama hastalar düşük doz (400-800 IU), orta doz (1600-3200 IU) ve yüksek doz (4000-4800 IU) olarak üçe ayrıldığında önemli farklar olduğu dikkati çekiyordu.

Buna göre, düşük doz D vitaminin düşmeler üzerine plaseboya göre farklı bir tesiri olmamakla beraber orta dozda D vitamini alanlarda düşmelerin daha az, yüksek doz alanlarda ise tam aksine düşmelerin daha fazla olduğu tespit edildi.

Bir önceki sene de düşme yaşayan yüksek doz D vitamini alan kadınlarda düşme ihtimali yüzde 100 idi.

Ayrıca tüm D vitamini gruplarında fiziksel performans testlerinde anlamsız azalma gözlendi.

Amerikan Kemik ve Mineral Araştırmaları Derneği (ASBMR) 2015 senelik toplantısında sunulan veriler birçok klinisyen için sürpriz oldu.

Çünkü Amerikan Geriatri Birliği, yaşlıların tüm kaynaklardan günde toplam 4000 IU vitamin D almalarını tavsiye ediyor ve bu tavsiye de yaygın kabul görüyordu.

Gelelim neticeye

Nasıl kalp krizinden korunmanın yolu kolesterol hapı içmek değilse, nasıl gripten korunmanın çaresi aşı olmak değilse, vitamin, mineral, antioksidan, balık yağı içerek de sağlıklı olmak mümkün değildir.

Eğer hasta olmayayım diye vitamin haplarına sarılıyorsanız, balık yağı haplarından medet umuyorsanız statin içenlerden hiçbir farkınız yok demektir.

Bütün mesele sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmedir!

Kaynak: Yousefian S. Abstract LB-SU0027: Falls are increased on Recommended Doses of Vitamin D in Elderly Women. Presented at: American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2015 Annual Meeting;  Oct. 9-12, 2015; Seattle.

Siz de yorumunuzu paylaşın: