KÖTÜ İLAÇ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Etkisiz ilaçları allayıp pullayıp etkili gibi gösterenlerin, pire kadar etkiyi deve kadar büyütenlerin, ilaçların yan tesirlerini gizleyen ve küçümseyen modern tıbbın ipliğini pazara çıkaran kitap!

Bilim adamı diye ortalıkta dolananların gazetelerde, televizyonlarda bilerek veya bilmeden reklâmlarına âlet olan genel yayın yönetmeninden okur temsilcisine editöründen muhabirine medya müntesiplerinin tümünün ibretle okumaları gereken bir kitap!

KÖTÜ İLAÇ, adına bakmayın aslında ÇOK İYİ BİR KİTAP!

McDonald’s tıbbının mide bulandıran içyüzü!

Evet, artık ben de doğru yolu buldum. Bu ilacın mutlaka alınması gerektiğini söylüyorum.

KÖTÜ İLAÇ acı ama size çok iyi gelecek.

Ben içtim iyileştim, darısı sizlere.

***

Kötü İlaç, okuyucusunu huzursuz etmeyi başaracak ve onu derinden sarsabilecek bir kitap. Yazar ilaç sektörünü mercek altına alarak ilaç şirketleri ve doktorlar arasındaki ilişkiyi inceliyor.

İlaç şirketlerinin doktorları nasıl kandırdıkları ve insanları nasıl aldattıkları hiç aklınıza takılan sorular arasında yer alıyor mu? Doğru cevabı bulmak için kısa süreliğine bir okuma macerasına çıkmayı düşünebilirsiniz.

Kötü İlaç, İngiltere’nin en iyi bilimsel yazarlarından Ben Goldacre tarafından yazılmış bir popüler bilim kitabıdır. Bir araştırma niteliğini taşıyan bu kitap ilaç sektörünün görünmeyen yüzünü insanlara gösterebilme hedefine sahiptir.

Orijinal dilinde Bad Pharma adıyla ilk kez 2013 yılında yayınlanan kitap, 2016 yılının Nisan ayında Pegasus yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmıştır.

Kötü İlaç

Kötü İlaç, kurgusal olmayan kitaplar arasında yer aldığından bir hikayeye sahip değil. Bunun yerineetkileyici ve merak uyandırıcı bir konuya sahip. Hatta araştırmaların sonucu okuyan kişiler tarafından dehşete düşürücü olarak nitelendirilebilecek bir kitap.

Kullandığı ilaçların bir işe yaramadığını düşünen, gereksiz ilaç kullanımına karşı olan (beni buraya kaydedebilirsiniz), ilaç sektöründe gizli tutulan bir şeylerin olduğuna inanan biriyseniz bu kitap tam size göre!

İlaç sektörü artık işlevini kaybediyor. Üretilen her ilacın araştırmalara ve bulgulara dayalı olması her insanın hayali ve artık bu bir hayal olarak kalmış durumda.

Yapılan testlerin sonuçları “istenilen verileri” ortaya koymuyorsa göz önünden kaldırılıyor. Bazı testler istenilen sonucun elde edilmesini sağlayacak şekilde planlanıyor. Testler artık ciddi kusurlar içeriyor.

Doktorların ilaç sektöründe yapılan araştırmalarla yakından ilgili olmasını isteriz. Onların araştırmalardan haberdar olup bize en uygun ilacı vermesini bekleriz. Onlar ise ilaç firmaları tarafından aldatılarak insanlara ilaçlar vermektedir.

Testlerin sonuçları ya insanlardan gizlenir ya da insanların anlamayacağı dilde olur. Böylece her şey halkın gözünden uzakta ilaç sektörünün doktorları yönlendirmesiyle başlar.

Bu süreç belki de hastanın tedavi olmasına hiç yardımcı olmayacak ilaçlar vermesiyle son bulur.

Ben Goldacre bu düzenin içerisine giriyor ve insanları bilgilendirmek adına araştırmalarının sonuçlarını paylaşıyor.

Yapılan testlerin manipülasyonla istenilen hale dönüştürülmesi ve doktorların kandırılması gibi türlü müdahaleleri gözler önüne seriyor.

Bana kalırsa Kötü İlaç, ilaç alırken hepimizin içinde yaşanan o kuşkunun araştırılıp etkileyici bir kitaba dönüştürülmüş halini temsil ediyor.

Bu kitap sizi okurken gereksiz detaylarla meşgul etmeyecek kadar iyi bir anlatıma sahiptir. Bu kitabı okumaya karar verirseniz bir sonraki cümlede karşılaşacağınız uyarıyı dikkate alın.

Kötü İlaç kitabı içinizdeki kuşkuları güçlendirecek ve sizi dehşete düşürecek gerçeklerle tanıştıracaktır.

Yazarın Notu: Kötü İlaç kitabı hakkında ne düşünüyorsunuz? Kitabı okumadan önce sözünü ettiğim kuşkulara sahip miydiniz? Kitabı okuduktan sonra düşüncelerinizde neler değişti? Yorum yapın ve bunları benimle paylaşın. Yazıyı beğendiyseniz lütfen arkadaşlarınızla paylaşın.

Kaynak: https://www.grisayfalar.com/kotu-ilac-ben-goldacre/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Gökhan KÖSE dedi ki:

    Çok zor ama hep beraber öğrenmeliyiz hayır demeyi. Öğrenince bana da haber ver. ☺

  2. Sinem Aygün dedi ki:

    Elinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş.

    Öğrenmemiz gereken çok şey var.

  3. gncbilgi dedi ki:

    Ellerinize sağlık öğrenmemiz gereken bir çok şey varmış

Siz de yorumunuzu paylaşın: