D VİTAMİNİNİN AZI DA FAZLASI DA ZARARLI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bodrum’da düzenlenen 9. Anadolu Romatoloji Günlerinde konuşan Doç. Dr. Ömer Karadağ, D vitamininin, vücutta kas iskelet sisteminin çalışması ve dengenin korunması gibi birçok aşamada faydalı etkileri bulunan bir hormon olduğunu söyledi.

Türkiye Romatoloji Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından Bodrum’da “9. Anadolu Romatoloji Günleri” düzenlendi.

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası Cumartesi günü “Dünya Ankilozan Spondilit Günü” olması nedeni ile Türkiye Romatoloji Derneği, romatizmal hastalıkların toplumun geniş kesimlerince tanınması ve romatizmalı hastaların mümkün olduğunca erken dönemde doğru tedaviye ulaşarak sağlıklı bir yaşam sürmesinin önemine dikkat çekti.

D VİTAMİNİ YAĞLI BALIKLARDA, YUMURTA SARISINDA BOL MİKTARDA VAR

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Karadağ, D vitamininin, vitamin olarak adlandırılsa da vücutta kas iskelet sisteminin çalışması ve dengenin korunması gibi birçok aşamada faydalı etkileri bulunan bir hormon olduğunusöyledi.

Dr. Karadağ, “D vitamininin temel kaynağı güneştir. Ülkemiz bulunduğu konumdan ötürü güneş açısından oldukça zengindir. Cilde direkt güneş ışını teması sonrası sentez başlar ve karaciğer, böbrekten geçerek aktif D vitamini halini alır. Sentez edilen D vitamininin bir kısmı, başta yağ dokusunda olmak üzere depolanır.

Genel olarak insanın 3-4 ay yetecek kadar D vitamini depolayabildiği bilinmektedir. Günlük, kolların dirsektan aşağısı ve bacaklarda ise dizden aşağısının açılarak saat 10.00-15.00 arasında 15 dakika güneşlenmek yeterlidir. Ancak cam ya da tül arkasından güneşlenilmemelidir.

Açıklanamayan kırıklar olmadığında D vitamini öngörülmüyor. D vitamininin fazlası da azı da zararlı, birey için normal değerlerde olması yeterli. Dışarıdan gereksiz D vitamini takviyesi böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir.

Bu da ilerleyen zamanda böbrek sağlığını riske atar. D vitamini güneş dışında somon, sardalya gibi yağlı balıklarda, yumurta sarısında, karaciğer, süt gibi gıdalarda bol miktarda bulunmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/d-vitamininin-azi-da-fazlasi-da-zararli,P5RSUpVaPUm56WFtS4tyuQ

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    Merak ediyorum:

    1. Fazlasısının ne zararı var acaba? Böbreği nasıl bozuyor, mekanizmayı açıklayabilirmisiniz?

    2. D Vitamini eksikliği aslında böbrek taşı nedeni, olarak açıklanmıştır.

    Uluslararası D Vitamini Konseyi Üyesi

    Prof. Dr. Canan Karatay

  2. Ferah dedi ki:

    Buyurun burdan yakın biri ne diyo öteki ne diyo Hocam sen ne diyon

Siz de yorumunuzu paylaşın: