ÇOCUKLUK ÇAĞI ENFEKSİYONLARI OTO-İMMUN HASTALIKLARI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Daha önce sık rastlanan enfeksiyonları daha geç geçirmenin oto-immun hastalık riskini artırdığı bildirildi.

Broad Institute tarafından yapılan araştırmaya göre, küçük yaşlarda karşılaşılan mikroplar ileri yaşlarda oto-immun hastalıkların ortaya çıkmasını önlüyor.

Erken yaşlarla mikroplarla tanışan bağışıklık sistemi, tip 1 diyabet ve çölyak hastalığı gibi bağışıklık sisteminin aşırı tepkilerinden doğan hastalıklara fırsat vermiyor.

Gelişmiş ülkelerde son 50 senede oto-immun hastalıklardaki büyük artış sosyal hijyen ve çocuk sağlığındaki iyileşmeyle açıklanıyor.

Batı dünyasında multipl sklerozdaki (MS hastalığı) artışta da benzer bir durum olduğu düşünülüyor.

MS hastalığı, Epstein-Barr virüsü ile erken yaşlarda karşılaşılan gelişmekte olan ülkelere göre, bu virüsü buluğ çağı veya erişkin döneminde alan gelişmiş ülkelerde iki misli fazla görülüyor.

Epstein-Barr virüsü ile küçük yaşlarda karşılaşılması fazla bir belirtiye yol açmazken ileri yaşlarda alınan virüs halk arasında “öpücük hastalığı” olarak bilinen “enfeksiyöz mononukleoz” e sebep oluyor.

child fever ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Kafayı çok fazla temizliğe takmanın, selim seyirli çocukluk çağı enfeksiyonlarını aşılarla önlemenin ne kadar doğru olduğunu bir kere daha düşünmekte fayda var.

Kaynak:

https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/delayed-exposure-to-once-common-infections-may-boost-autoimmune-disease-risk/

***

EK 1 (20.12.2022): Çocuklarınızı doğru beslemeniz halinde eğer çok nadir olan genetik hastalıklara sahip değillerse hiçbir viral hastalık onlara zarar veremez bilakis onların bağışıklık sistemini eğitir ve daha güçlü kılar. Şarlatan ve pazarlamacı insanlara aldanmayın.

Makale: Take DAT, Flu!

K: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28930655/

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1605041471782096898?s=20&t=X9J2hDvKKsq2MxawMG1JUQ

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: