ERKEKLERE PROSTAT KANSERİ UYARISI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr.Ahmet Erözenci’ nin ya “aşırı teşhis” (overdiagnosis) ve “aşırı tedavi” (overtreatment) mefhumlarından bir haberi yok ya da bildiği halde bilmezden geliyor.

Ona hiç değilse şu iki yazımı okumasını tavsiye ediyorum:

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/09/03/yazilar/tip-yazilari/mamografi-ile-taramalar/prostat-taramalari-ise-yaramiyor-hatta-zarar-veriyor/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/05/09/yazilar/tip-yazilari/mamografi-ile-taramalar/artik-psa-taramalari-tavsiye-edilmiyor/

***

Anadolu Ajansı’ndan Gökhan Zobar’ ın  haberi: 

Prof. Dr. Ahmet Erözenci, prostat kanserinde, erken tanının önemine değinerek, ”Erken evrede teşhis konan hastaların yüzde 100’e yakını, cerrahi müdahaleyle iyileşebiliyor.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Erözenci, gazetecilere yaptığı açıklamada, geceleri idrara kalkmak, zorlu idrar yapmak gibi alt idrar yolu şikayetlerinin prostat kanserinin belirtileri olduğunu anlattı. 

Bu kanserin erkeklerde sık görülen bir tür olduğunu ifade eden anlatan Erözenci, kanserinin tanısının biyopsi yapılarak konulduğunu ve 50 yaşını geçen her erkeğin, yılda bir kez tahlil yaptırması gerektiğini söyledi.

 

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Erözenci, konuşmasına şöyle devam etti:

”Prostat kanserinin tanısı, biyopsi yapılarak konuluyor. Kimi zaman hastanın şikayeti dahi olmadan, PSA (Prostat Spesifik Antijen) denen bir madde var kanda ve bunun yükselmesi, bizi uyarıyor. Acaba burada normalden farklı bir hücre yapısı var mı, diye.

Bunun ardından biyopsi yapıyoruz. Ama her PSA yüksekliği, kanser hastalığı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla PSA’sı yüksek olan herkes kanser değil, zaten bu yüzden biyopsi yapıyoruz. 50 yaşını geçen herkes, senede bir kez PSA’sına baktırmalı, idrar yolları ultrasonu çektirmeli ve bu tahlillerle birlikte bir üroloğa gitmeli.”

Kaynak: http://aa.com.tr/tr/saglik/erkeklere-prostat-kanseri-uyarisi/772992

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. dr seyfullah kılıç dedi ki:

    Modern tıbbın çalışma sistemi maalesef bu. Önce toplumu medya yoluyla korkut, onları kümese pardon hastaneye soktuktan sonra nasıl olsa bir şekilde bir şeyler bulursun. Ultrason çek kanına bak filmini çek. Aaa bak Akciğerinde leke var Tomografi lazım. Aaa EKG bozuk efor eko yapalım.. vs. Unutulmamalı ki hastahaneler bir işletme ve buraların bir şekilde dönmesi lazım.Ahmet hoca nın bir çok kez belirttiği gibi müşterilerde toplum. Bu böyle devam ettikçe ulusal mahalli yüm medyada bu haberler sürekli var olacak. Ha bu arada TV de bir cerrah bir otelde obesite cerrahisinin faydalarını anlatırken gördüm dondum kaldım. Artık işporta usulü çalışıyorlar kahvelere zaten gidiyorlardı özellikle göz branşı için. Gülerek izliyoruz.

  2. ALİ ULUÇAY dedi ki:

    Onlar ki bilirler ama bilmezden gelirler.

  3. Cemalettin GÖZENELİ dedi ki:

    8 yıldır brokoli kürü uyguluyorum. PSA 38 gramdı şimdi 22 gram. Mükemmel bir uygulama gelecek için ağır olabilecek her türlü riski ortadan kaldırıyor. İlgili herkese tavsiye ediyorum. Sn: Prof.Dr.İ.A.SARAÇOĞLU’na teşekkür ediyorum. Selamlar.

  4. SinN dedi ki:

    Şu doktorların senede bir veya altı ayda bir prostat, kolonoskopi, çekap, vs, vs demesine kıl oluyorum. Hele sıradan bir vatandaş gibi hastahaneye gitsinler bakalım. Gece saat 3 te sıra alsınlar, 6 ay sonrasına randevu alsınlar, hizmetlisinden hemşiresine horlansınlarda göreyim onları. Akıl vermek iyi ama ülke gerçeğini görmezden gelmek tuhaf. Bence sadece doktor olmak degil, doktorinsan olmak gerekiyor.

  5. cemil dedi ki:

    Sen brokoli haplarına para kaptıracağına brokli yeseydin hem karnın doyardı hembaşka bir sürü vitamin falan f,lan alırdın hem de o abuk ilaçlara paranı kaptırmazdın.

  6. Faruk Atasever dedi ki:

    Erken teshis onemli.Doktor suistimali olacak diye saglik ihmal edilmemeli.Her meslekte kotuler var.

Siz de yorumunuzu paylaşın: