GRİP ARTIK DAHA UZUN SÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İnsanlara grip aşısı yaptırın diyenlerin aşının etkinliği konusunda tam ve doğru bilgi vermeleri gerekir.

Bunu söylemeden grip aşısı tavsiye etmek bilim adamı unvanlı kişilere hiç yakışmayan bir aşı reklâmı olur.

BİR: Aşının etkili olabilmesi için aşıdaki virüslerle hastalık yapan virüsün tıpa tıp aynı olması gerekir.

Aynı değilse aşının hiçbir faydası olmaz!

İKİ: Hastalığa sebep olan virüsle aşı üreticilerine bildirilen virüsler aynı olsalar bile aşı üretimi sırasında meydana gelebilecek mutasyonlar dolayısıyla aşılar etkisiz kalabilir.

ÜÇ: Aşılar sadece birkaç ay süren antikor cevabı yaratır.

Aşı yapıldıktan birkaç ay sonra aşının koruyuculuğu sıfırlanır hatta sıfırın bile altına düşebilir!

DÖRT: Grip aşılarının her sene tekrarlanması etkinliğini azaltabilir.

BEŞ: Grip aşıları kalıcı hücresel bağışıklık sağlamadıkları için virüste büyük bir mutasyon gerçekleştiğinde aşı olanlar pandemilerde olduğu gibi daha büyük risk altına girebilirler.

ALTI: Grip aşılarının bu seneki koruyuculuğu yüzde 48 olarak bulunmuştur. Bu oran geçen sene yüzde 47 evvelki sene yüzde 19 idi.

YEDİ: Haberde geçen “nöroloji, kalp, böbrek gibi kronik hastalığı olan 65 yaş üzerindeki kişilerin” yani bağışıklığı baskılanmış kişilerin aşıdan fayda görme ihtimalleri çok daha düşüktür hatta hiç olmayabilir.

SEKİZ: Gripten korunmak için sadece aşı olmak yetmez, bağışıklığın yerinde olabilmesi için sağlıklı beslenme, hareket, sigara-alkol kullanmama, gece uykusu, güneşlenmenin de önemine dikkat çekmek gerekir.

Gelelim neticeye

Grip aşılarının koruyuculuğunun hiçbir zaman tam olmadığı hatta bazen hiç olmayacağı bildirilmeden grip aşısı yaptırın demenin takdirini sizlere bırakıyorum.

***

İHA’ nın haberi: 

Grip virüslerin neden olduğu, en önemli enfeksiyon hastalıklarından bir tanesi. Özellikle de 65 yaş üzerinde, kronik hastalığı olanlarda ölümcül seyredebiliyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nce (KLİMİK) bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen kongrede ele alınan en önemli başlıklardan biri de grip.

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, gribin artık antibiyotik direnci nedeniyle daha uzun sürdüğünü kaydederek, Grip başlıyor sonra üzerine zatürre, bronşit gibi bakterili enfeksiyonlar ekleniyor, o çerçevede önemli bir sorun. Bir kısım insan da hastalıkların uzun sürmesinin nedeni antibiyotik direnci , direnç gelişmesi sonucunda antibiyotikler etki etmiyor. Bunun sonucunda da hastalığın ciddiye varması ve ölümlerle sonuçlanması bizim hala önemli bir sorunumuzdur” dedi.

Prof. Dr. Ergönül, belli bir yaşın üstünde olanlarda bu tablonun ölümcül olduğunu vurgulayarak, “Zatürre ve bronşit açısından daha riskli gruplar özellikle 60 ve üzeri. Hele hele 80’i geçtikten sonra gerçekten bir çok hastalık ciddi seyredebiliyor. Türkiye’de grip Kasım, Şubat sonu, Mart gibi tepe noktasına ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ergönül, özellikle nöroloji, kalp, böbrek gibi kronik hastalığı olan 65 yaş üzerindeki kişilerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini ifade ederek, “Bu sayede ya grip olmazlar veya gribi daha hafif geçirebilirler.Türkiye henüz erişkinlerin aşılana bileceğine tam inanmış değil, grip olsun başka hastalıklar olsun Türkiye’de o kültür henüz tam gelişmedi, yetişkinlerinde çocuklar gibi aşılanmaları gerektiği tam yerleşmedi. Gripte bu durum daha da beter, bir takım uzmanların ters yönde konuşmaları beyanat vermeleri, sorumsuzca davranması buna yol açıyor. Türkiye’ de grip aşısı yaptırma oranı yüzde 3′ ün altında. gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 50′ nin üzerinde” diye konuştu. 

Prof. Dr. Ergönül, aşı yaptırma oranının daha fazla olması halinde buna bağlı hastalıkların seyrinin de daha az olacağını kaydederek eğer bu yüzde fazla olsaydı, grip ve ona bağlı hastalık seyirleri daha az olurdu. İnsanlar hastaneleri dolduruyorlar mevsim boyunca ve bir sonraki mevsimde bunu unutuyorlar o yaşadıklarını hatırlamıyorlar. Eğer aşılanma olsaydı hastanelerde yatan hastalarda ciddi azalma olurdu, yarı yarıya daha az olurdu” ifadelerini kullandı. 

Siz de yorumunuzu paylaşın: