OSMANLILAR NEDEN UZUN ÖMÜRLÜ VE SAĞLIKLI İDİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İnsanlara senelerdir sağlıklı olmanın ve uzun yaşamanın tıpla alakası olmadığını, bunun yolunun adam gibi beslenme ve adam gibi bir hayat tarzından geçtiğini anlatıyorum.

Jean de Thevenot’ un bundan 350 sene kadar önce modern tıbbın esamesinin okunmadığı 1665′ de yayınlanan Seyahatnamesi’ nde anlattıklarını bu görüşümün haklılığı için bir delil olarak ilaç, aşı, gıda takviyesi, doktor, hastane, çekap ve tarama meraklılarının dikkatine sunuyorum.

Thevenot, Seyahatnamesinin bir bölümünde, Türklerin uzun ömürlü ve sağlıklı olmalarının nedenini sade beslenmelerine, temizliklerine ve spor yapmalarına bağlı olduğunu aşağıdaki sözlerle anlatır.

Tavernier Seyahatnamesi %36 indirimli

***

Türklerin “uzun ömürlü” olmalarının iki sebebi var ki, birincisi yemek içmek’ de ölçülü davranmaları ve ikincisi de çok sık yıkanmalarıdır. Bu suretledir ki Türkler, sıhhatli kalmakta ve sıhhat sayesinde uzun ömürlü olmaktadır.

Mesela Thevenot’ ya göre :”Türkler, uzun ömürlü’ dür ve az hasta olurlar… Bizim(= Avrupalıların), maruz kaldığımız… tehlikeli hastalıktan onlar bilmezler.

Onların bu şekilde sıhhatli olmaları, sık sık gittikleri hamamlardan ve yeme içme konusunda “ölçülü” olmalarından olduğunu tahmin ediyorum.

Çünkü onlar “ölçülü” yerler; Hristiyanların yaptığı gibi çeşitli şeyler yemezler…

Hiç doktorları yoktur; belki bu da onların sıhhatli ve uzun ömürlü olmalarının sebeplerinden biridir…

Onlar balı her zaman ilaç olarak kullanırlar… “

***

Jean de Thevenot kimdir?

1656 yılında İstanbul’a gelmiş, oradan Ege, Kudüs, Mısır, Arabistan ve Bağdat’a geçerek, buralarda yaşayan halkın adetlerini, dinlerini ve dillerini incelemiştir.

Seyahatnamesi 1665 yılında Fransa kralının izniyle Paris’te basılmıştır. Seyahatnamenin İngilizcesi 1687 yılında ”The Travels of Monsieur de Thevenot Into the Levant” ismiyle Londra’da yayımlanmıştır.

Kaynak: http://docplayer.biz.tr/37736879-Prof-dr-nihat-keklik-turklerde-ahlak-ve-dunya-gorusu-li1-otuken.html

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Necibe dedi ki:

    Batıdan değil atalarımızdan ders almamız gerekiyor.

  2. Zakir dedi ki:

    Çok önemli bir kitap, bulabilirsem alıp okuyacağım. iyi ki hatırlattınız bize değerli hocam.

  3. Abdüssamed dedi ki:

    temizlik mikroplara karşı bir kalkan, az çeşitte yemek ise midenin daha erken boşalması yani vücudun daha erken dinlenme safhasına geçebilmesi demek, ilaçsız yaşamın iki reçetesi gibi bunlar, yayınladığınız için teşekkürler..

  4. Hasan Hamdi dedi ki:

    Yüzde yüz katılıyorum.Haftada iki defa kaplıcaya gidiyorum ve dörtbaşı yıkanıyorum.179cm boyum(su çekmiş hali )75 kg ağırlığım var.Ve de orucumu tam tutabiliyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: