ANİ ÖLÜMLERİN EN SIK SEBEPLERİNDEN BRUGADA SENDROMU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Brugada Sendromu, erkeklerde daha fazla görülen kalıtsal bir ritm bozukluğudur. 

İlk kez 1992′ de Brugada kardeşlerde tespit edilmiş olup o tarihten bu yana hızlı bir artış göstermiştir.

Hastalık çoğu zaman erişkin yaşlarda teşhis edilir, çocuklarda tanınması zordur.

Ölüm sebebi ventriküler fibrilasyon adı verilen ritm bozukluğudur. 

Ventrüküler fibrilasyon kısa süreli olursa baygınlığa uzun süreli olursa ölüme yol açar.

Hastalığın en önemli işareti tip 1 Brugada örneği adıyla bilinen EKG bulgusudur ama bu bulguya bazı kişilerde Brugada sendromu olmadan da rastlanabilir.

Bayılma, düzensiz kalp atışları, çarpıntı gibi belirtiler görülebilir.

Ateş, bazı ilaçlar kalsiyum kanal blokerleri, alfa blokerler, beta blokerler, nitratlar…), alkol, kokain, kanda potasyum düşüklüğü ritm bozukluğunu tetikleyebilir.

Hastalara kısa adı ICD olan (implantable cardioverter) defibrilatör takılması gerekir; bu kalp pline benzeyen göğse yerleştirilen küçük bir cihazdır.

Bu mümkün değilse kinidinden istifade edilebilir.

***

Sözcü gazetesinin haberi:

Hiçbir belirti göstermeden aniden yaşanan ölümlerin en büyük sebeplerinden olan Brugada sendromu nedir? 9 yaşındaki çocuk belirlenemeyen bir kalp rahatsızlığı nedeni ile sosisli sandviçinden bir ısırık aldıktan sonra kalbi durdu ve brugada sendromu merak edilmeye başlandı…

Ani ölümlerin en büyük nedenlerinden “Brugada Sendromu” nedir?

Kalbe giden sinire baskı yapıldığında gerçekleşen ani ölümlerin sebeplerinden olan brugada sendromu 9 yaşında bir çocuğun sosisliden bir ısırık alıp ölmesiyle gündeme geldi. Peki brugada sendromu nedir?

KARIN VE GÖĞÜS KAFESİ ARASINDAKİ SİNİR SEBEP OLUYOR

Genellikle alkol bağımlılığı yaşayan kişilerde görülen ve bu kişiler için ölüm tehdidi oluşturan Brugada sendromu karın ve göğüs kafesini arasındaki bir sinire baskı görüldüğünde gerçekleşiyor. Brugada 10,000’de bir görülen kalp ritmini etkileyen genetik bir hastalıktır.

Brugada’nın belirtileri, egzersize bağlı göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi veya bayılmadır. Yine de aniden hayatını kaybeden 600 gencin %80’i bu semptomları hiç yaşamamıştır.

YEMEK YEDİKTEN SONRA KONTROL EDİN

Nadir görülen bu olay sonucu uzmanlar, yemek yedikten sonra kalp krizi geçirme ihtimaline karşın çocukların test edilmesi ve önlem alması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/ani-olumlerin-en-buyuk-nedenlerinden-brugada-sendromu-nedir-2003712/

Siz de yorumunuzu paylaşın: