GEBELİKTE YAPILAN GRİP AŞILARI DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vaccine isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırmada, iki sezon arka arkaya grip aşısı olan gebelerde düşük riskinin yüksek olduğu bildirildi (1).

Yaşları 18-44 arasında değişen düşük yapan 485 kadın, aynı yaşlarda 2010-2011 ve 2011-2012 sezonlarında normal doğum yapan 485 kadın ile karşılaştırıldı.

Düşük yapan kadınların 17’ sinin düşükten önceki 28 gün içinde ve bir önceki sene grip aşısı oldukları tespit edildi.

Düşüklerin çoğu ilk üç ayda, diğerleri ise 3-6 aylarda gerçekleşti.

Fetüsün düşük sırasındaki medyan yaşı 7 hafta idi.

Normal doğum yapan kadınların sadece 4’ ü 28 gün önce ve bir önceki mevsim grip aşısı olmuşlardı

Bu, gebelikte yapılan grip aşıları ile düşük riskini ortaya koyan ilk araştırma olması bakımından önem taşıyor.

Aynı grubun on sene önce yaptığı benzer bir çalışmada gebelikte yapılan grip aşıları ile düşük arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştı.

Araştırmayı tenkit eden bazı uzmanlar, bu riskin aşı ile değil düşük yapan kadınların düşük riskinin yüksek olmasıyla alȃkalı olabileceğini ileri sürüyorlar ve gebelere grip aşısı yapılmasına devam edilmesini istiyorlar.

PREGNANT FLU VACCİNE ile ilgili görsel sonucu

Araştırma iki dergi tarafından kabul edilmiyor

Yayın için iki dergi tarafından reddedilen araştırma Vaccine isimli dergi tarafından kabul ediliyor.

Derginin editörü PolandAraştırmanın iyi düzenlenmiş olduğunu” vurgulayarak, bu sonucun “aşının düşüğün sebebi olduğunu göstermemekle beraber mutlaka dikkate alınması gerektiğini” dile getiriyor.

Elde yeterli veri olmamasına rağmen grip aşılarının gebeliğin her döneminde emniyetli olduğu kabul ediliyor ve her gebe kadına mutlaka yapılması tavsiye ediliyor (2, 3).

İlgili resim

Gelelim neticeye

BİR: Bu bilim adamlarının, grip aşılarının düşük riskini artırmasından şüphe etmeleri ve daha önce bir ilişki bulmamalarına rağmen bunu tekrar araştırmalarını çok ama çok önemli buluyorum.

Adamlar, ruh hastası mı ya da grip aşısı üreticilerinin düşmanı mı ki durduk yere ilişki bulmadıkları bir konuyu bir daha araştırsınlar.

Demek ki kafalarında ciddi soru işaretleri var!

İKİ: Grip aşılarının gebelikte özellikle de ilk üç ay içinde yapılmasının emniyetli olduğunu ispatlayan yeterli araştırma yoktur.

ÜÇ: Bu araştırma bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor, bir birlikteliği ortaya koyuyor olsa bile bu sonucun mutlaka dikkate alınması gerektiği kanaatindeyim.

DÖRT: Grip aşılarıyla ilgili tüm araştırmalara baktığımızda bunların etkinliklerinin de emniyetlerinin de ispatlanmamış olduğunu, tamamen ticari gerekçelerle pazarlandığını görüyoruz.

BEŞ: Grip gebe ve bebeği için riskli bir hastalık olabilir ama gebeleri gripten ve komplikasyonlarından korumanın yolunun grip aşıları ve hele de bugünkü mantıkla üretilen ticari grip aşıları olmadığına inanıyorum.

Kaynaklar:

1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X17308666

2. http://www.chicagotribune.com/lifestyles/health/ct-study-flu-vaccine-miscarriage-20170913-story.html

3. https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2017/09/13/researchers-find-hint-of-a-link-between-flu-vaccine-and-miscarriage/?utm_term=.abe8931ef52d

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Orhan Kayar dedi ki:

    Bu nasıl iştir anlamadım. Aşı üreticileri gebelikteki etkisi belli değildir, fetüse zararı var mı yok mu bilinmiyor derken koskoca profesörler bütün gebeler grip aşısı olsun diyor. Kime inanalım, krala mı kraldan çok kralcılara mı?

  2. Dr. Nilgün dedi ki:

    Aşının prospektüsünde şunlar yazıyor: Fluzon’ la hayvanlarda üreme çalışmaları yapılmamıştır. Gebe bir kadına yapıldığında fetüse zarar verip vermeyeceği ve üreme kapasitesini etkileyip etkilemeyeceği de belli değildir. Fluzone gebe bir kadına açıkça gerekliyse yapılmalıdır.
    Bunları okuyup da aşı yaptıracak bir gebe kadın çıkar mı acaba?

Siz de yorumunuzu paylaşın: