SEBZE VE MEYVELERDEKİ PESTİSİT KALINTILARI KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Gıdalarında yüksek miktarda pestisit kalıntıları bulunan kadınların gebe kalma ihtimallerinin yüzde 18 ve canlı doğum yapma ihtimallerinin yüzde 26 daha düşük olduğu bildirildi.

JAMA’ da yayınlanan araştırmaya göre, bir kadının günde bir porsiyon yüksek pestisit kalıntılı sebze-meyve yerine düşük kalıntılı sebze-meyve yemesi gebe kalma şansını yüzde 79, canlı doğum yapma şansını ise yüzde 88 artırıyor.

Araştırma kısırlık tedavisi gören 325 kadın üzerinde, Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntı raporlarından istifade edilerek yapıldı.

Rapora göre, en fazla pestisit kalıntısı ıspanak, çilek, biber, üzüm, lahana, elma ve domateste; en az ise avokado, fasulye, soğan, karnabahar, portakal ve erikte bulunuyor.

Daha önce yapılan araştırmalarda pestisitlerin sperm sayısını azalttıkları ve pestisitlerin gebelik hormonlarını etkiledikleri gösterilmişti.

Bu araştırma bir sebep-sonuç ilişkisini göstermemekle beraberi pestisitlerin insan sağlığı için ne kadar zararlı olabileceklerini bir kere daha hatırlatmış oluyor.

Gelelim neticeye

Bu gidişte Amerika’ da böcek, sinek kalmayacak ama insanlarda üreyemez olacaklar.

Çok şükür ki bizim böyle bir problemimiz yok.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2659557?resultClick=1

***

EK 1 (9.10.2021): Klorpirifos (chlorpyrifos) 1965 yılından bu yana pestisit olarak birçok meyve ve sebzeye püskürtülmekte ve evlerde karıncalardan ve hamamböceklerinden kurtulmak için kullanılmaktadır.

20 yıldan fazla bir süredir pestisit klorpirifosun çocuklar için tehlikeli olabileceği endişesinden sonra, Çevre Koruma Ajansı (EPA) sonunda gıdalarda pestisit olarak kullanımını yasakladı.

Klorpirifos’ a yüksek oranda maruz kalan çocuklarda, zeka geriliği, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve yaygın gelişimsel bozukluklar için daha büyük risk altında oldukları gösterilmiştir.

Kaynak: https://www.health.harvard.edu/blog/ban-on-harmful-pesticide-what-parents-need-to-know-202109012581

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: