HARVARD: ÇOK FAZLA D VİTAMİNİ FAYDASINI ORTADAN KALDIRIR VE ZARAR VERİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Son senelerde bir D vitamini çılgınlığı aldı başını gidiyor. 

Amerika’ daki durum da bizden farklı olmamalı ki Harvard’ dan yüksek doz D vitamini alanlara ciddi bir ikazda bulunuldu.

“Çok fazla D vitamini almak faydalarını ortadan kaldırır ve sağlık riskleri yaratır” başlıklı makalenin alt başlığı da dikkat çekici: Bazıları daha sağlıklı olmak için D vitamininde aşırıya kaçıyorlar!

İngilizce bilmeyenler için yazıdan önemli birkaç cümleyi dikkatlerinize sunuyorum.

BİR: Vitamin D hapları ve tarama testlerinin popülaritesi son senelerde hızla arttı. Sadece nüfusun küçük bir kısmı için tavsiye edilen bir test için bu çok şaşırtıcı!

İKİ: Günlük tavsiye edilen D vitamini dozu 600-800 IU olmasına rağmen potansiyel zararları olan yüksek doz alanların sayısı artıyor.

ÜÇ: Düşük D vitamini seviyeleri ile birçok hastalığın birlikteliği bildirilmiş olmakla beraber bu hastalıkların sebebinin D vitamini olduğu ispatlanmamıştır.

Mesela bir kadında ağır bir hastalık olabilir ama bu, o kişi yeteri kadar güneşlenmediği veya diyetinin kötü olmasından da olabilir çünkü bu kusurlar D vitamini eksikliğinin de sebepleridir.

DÖRT: Enflamasyon da D vitamini seviyesini azaltabilir. Mesela birçok hastalığa zemin hazırlayan obezitede D vitamini kan seviyelerinin düşük olmasının sebebi bunun yağda depolanmasıdır.

BEŞ: D vitaminin eksiliğinin bir hastalığa yol açtığı ispatlanmamış olduğu gibi D vitamini hapları ile bu hastalıkların önlenebileceği de gösterilememiştir.

ALTI: D vitaminini fazla almak zararlı da olabilir. Bir çalışmada yüksek doz D vitamini alan kadınlarda düşme ve kırık riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

YEDİ: Yüksek doz D vitaminin nadir de olsa toksik etki gösterebilir. Hiperkalsemiye yani kanda aşırı kalsiyum yükselmesine yol açabilir.

SEKİZ: D vitaminini hap olarak değil yiyeceklerle alın.

DOKUZ: Yeteri kadar D vitamini ihtiva eden gıdaların bulunduğu bir diyetiniz varsa D vitamini haplarına ihtiyacınız yok demektir.

Gelelim neticeye

Ben de Harvard’ lı Dr. Manson ile aynı kafadayım.

Bana göre bir kimseye kanda D vitamini eksik diye D vitamini hapları vermek büyük bir tıbbi hatadır, altta yatan hastalığın gizli kalmasına ve ilerlemesine yol açabilir.

Yapılması gereken D vitaminin seviyesinin neden düşük olduğunu belirlemek ve bu sebepleri ortadan kaldırmaktır.

Kaynak: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/taking-too-much-vitamin-d-can-cloud-its-benefits-and-create-health-risks

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Mehmet Mert dedi ki:

    Bu vitamin modasıdır, biri çıkıyor bir şey söylüyor, hurraaaaa millet de ona yükleniyor.

  2. Naciye Dursun dedi ki:

    Vitamin işi tam bir çarşı işine dönmüş durumda. Fabrikalarda yapılan hapların gerçek vitaminler gibi etkili olması mümkün mü, kim kimi kandırıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: