ÇOCUĞUNUZA ŞEKER DEĞİL UYUŞTURUCU VERİYORSUNUZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Michigan Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada işlenmiş gıda yiyenlerin bunları azalttıklarında sigara, alkol ve uyuşturucu bırakıldığında da ortaya çıkan eksiklik belirtilerinin görüldüğü tespit edildi (1).

Araştırmada patates kızartması, pasta ve pizza gibi işlenmiş yiyecekleri bırakanlarda ortaya çıkan belirtiler değerlendirildi.

Uzmanlar 231 erişkine son senede yedikleri işlenmiş gıdaları azalttıklarında neler olduğunu sordular.

Katılımcılar, bunları kestiklerinde ilk 2-5 gün boyunca keyifsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, yorgunluk ve o yiyeceklere karşı şiddetli arzu hissettiklerini, sonraki günlerde bu duygularının azalmaya başladığını bildirdiler.

sugar for children ile ilgili görsel sonucu

Şeker kokain gibi etki gösteriyor

Daha önce, şeker, çikolata, cips, pizza, patates kızartması gibi işlenmiş gıdaların beyinde “ödül merkezini” etkileyerek bağımlılık yapabileceği, bağımlılarda beyin değişikliklerine bile sebep olabileceği bildirilmişti (2, 3).

Bu araştırmaya göre, en çok bağımlılık yapan işlenmiş gıda “pizza” idi ve bunu “çikolata”, “patates kızartması” ve “abur cubur bisküvilerin” takip ediyordu.

Bu yiyecekler “glisemik yükleri” en yüksek olan ve kan şekerini hızla artıran yiyeceklerdi.

Hayvanlarda yapılan deneylerde, işlenmiş yiyeceklerin veya çok yağlı veya beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidrat ilave edilmiş besinlerin bağımlılık-benzeri yeme davranışını tetikleyebileceği de ortaya koymuştu.

İnsanlar üzerindeki klinik çalışmalar da bazı kişilerin madde gıda olduğunda madde bağımlılığı kriterlerini karşıladığını göstermişti (2, 3, 4, 5).

Gelelim neticeye

Şeker ve işlenmiş gıdaların neden sigara ve alkolden çok daha fazla zararlı olduğu bir kere daha anlaşılıyor.

Günümüzde çocuklar hazır mamalarla işlenmiş gıdalarla tanışıyor ve daha bebeklik çağlarından itibaren bu ürünlerin bağımlısı olmaya başlıyorlar.

Hazır gıdalar ortadan kalkmadan obezite ve peşinden gelen kronik hastalıkların hiçbirinin önlenmesi mümkün değildir.

Hazır gıdaların adını ağızlarına bile almadan obezite mücadelesinden bahsedenler içimizdeki İrlanda’ lılardır.

Çocuğunuza şeker değil uyuşturucu verdiğinizi unutmayın!

Kaynaklar:

1.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666318306196?via%3Dihub

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/02/26/yazilar/tip-yazilari/beslenme/islennmis-gidalar-kokain-gibi-bagimlilik-yapiyor/

3.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0117959

4.http://www.conncoll.edu/news/news-archive/2013/student-faculty-research-shows-oreos-are-just-as-addictive-as-drugs-in-lab-rats-.htm#.Ul6yeWTk9Jz

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/11/03/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kaymakli-biskuvi-oreo-kokain-gibi-bagimlilik-yapiyor

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Erhan Salih dedi ki:

    Şeker çocukların alkolüdür.

Siz de yorumunuzu paylaşın: