İŞLENMİŞ ET ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR (MUŞ)!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Harvard tarafından yapılan araştırmada, 8 sene boyunca daha fazla kırmızı et yiyenlerin ölüm risklerinin arttığı ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, kırmızı et tüketiminin azaltılması ve bunun yerine sağlıklı gıdaların tercih edilmesi ölüm oranlarını azaltıyor.

Araştırma, Nurses Health Study kapsamındaki 53.553 kadın ve Health Professionals Follow-Up Study kapsamındaki 27.916 erkek üzerinde yapıldı; başlangıçta katılımcıların hiçbirinde kalp hastalığı veya kanser yoktu.

Analizlerde toplam işlenmiş et tüketiminin günde yarım porsiyon veya daha çok artırılmasının tüm sebeplere bağlı ölüm riskini yüzde 13, işlenmemiş kırmızı etin ise yüzde 9 artırdığı, bu ölümlerin özellikle kalp damar hastalıkları, solunum hastalıkları ve nöro-dejeneratif hastalıklara bağlı olduğu belirlendi.

Bu risk artışı, katılımcıların yaşı, fiziki aktivite seviyesi, diyet kalitesi, sigara ve alkol tüketiminden bağımsız olarak gerçekleşti.

Red Meat Premium 500 grams – EMOO

Araştırmada, kırmızı etin daha az yenmesiyle beraber, kuruyemiş, derisiz kümes hayvanı eti, yumurta, tam tahıl veya sebze tüketimindeki artış olmasının müteakip 8 senede ölüm riskini azalttığı gösterildi.

Uzmanlar bu risk artışının doymuş yağ, kolesterol, demir, tuz, TMAO, koruyucu katkı maddeleri ve yüksek sıcaklıkta ortaya çıkan karsinojenik bileşiklerle ilişkilendiriyorlar.

Bu araştırmaya asla güvenilmez

Bu tür beslenme araştırmalarına birçok bakımdan asla güvenilmemesi gerektiğini daha önce defalarca yazdım, aynı araştırma Çin’ de farklı, Almanya’ da farklı, Senegal’ de farklı sonuçlar verecektir.

Bu araştırmada bahsi geçen USA’ da tüketilen kırmızı ettir ve bizim ülkemizdeki kırmızı et ile uzaktan yakından ilgisi olamaz.

Bir an için araştırmanın her bakımdan mükemmel olduğunu kabul etsek bile hesaplanan risk artışının büyük bir manası yoktur, ben bu neticeyi sosis, salam ve jambon gibi “işlenmiş kırmızı etin aklanması” olarak değerlendiriyorum.

Kırmızı etin işlemiş veya işlenmemiş olsun ölüm riskini sadece yüzde 10 mertebesinde artırması şaşırtıcıdır, ben bu artışın çok daha fazla olmasını beklerdim.

Araştırmanın Amerikan medyasında “kırmızı et erken ölüme yol açıyor/kırmızı et erken ölüm sebebi” gibi başlıklarla yer almasını maksatlı buluyorum, amaç ete olan talebi azaltarak fiyatların düşmesini sağlamak olabilir!

Gelelim neticeye

Sağlıklı kırmızı et adam gibi beslenmenin temel yiyeceklerindendir ama asla da aşırıya kaçılmamalı, mâkûl miktarda yenmelidir.

Mümkünse, merada otlayan küçükbaş hayvanların eti tercih edilmelidir.

Mangalda et pişirirken alevden uzak tutmaya, yakmamaya itina edilmeli, ağır ağır pişirilmelidir.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2110

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Ali Bahtiyar dedi ki:

    Amarikada etlerin islami usullere uygun olarak kesilmemesi de önemli olabilir, yani kan akıtılmadan kesim yapılması.

  2. Antep Mutfağı dedi ki:

    Etsiz bir hayatı düşünemiyorum ölmek evladır

  3. Kasapoğlu dedi ki:

    Atın ölümü arpadan yiğidin ölümü etten olur. ot yiyip ot gibi yaşamaktansa et yiyip aslanlar gibi yaşarım

Siz de yorumunuzu paylaşın: