NOTER HUZURUNDA ORGAN NAKLİ YAKIŞIK ALMAMIŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Malatya İnönü Üniversitesi’nde Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibinin aynı anda beş karaciğer nakli gerçekleştirmelerini ispatlamak için Sağlık Bakanlığı’ndan gözlemci ve noter çağırmalarını ben de çok yersiz ve yakışıksız buldum.

Ekibin dünyada en fazla karaciğer nakli yapan iki ekipten biri olması; çalışmaların bir devlet üniversitesinde yapılması, doktorların muayenehaneleri olmaması tabii ki iftihar edilecek hususlardır.

Gel gelelim, aynı anda beş naklin yapıldığının belgelenmesi için hastaneye gözlemci ve noter çağırılmasını anlayabilmiş değilim.

Bilimsel çalışmalar ve ameliyatlar milli piyango çekilişi gibi noter huzurunda yapılmaz.

Karaciğer nakli, tanıtımı yapılacak bir müdahale olmadığı gibi şüphesiz ki estetik ameliyatlar gibi reklâmı yapılacak bir girişim de değildir, canı isteyenin karaciğerini değiştirmesi gibi bir şey olamaz.

Bu başarılı ekibin aynı anda beş nakil yapmaları olayını, bilim dünyasına bir tıp dergisinde makale yazarak duyurmaları daha doğru olurdu.

Ya bu nakillerde ciddi komplikasyonlar olsaydı, ne olacaktı, nasıl altında kalkacaklardı bunun?

Beş naklin aynı anda yapılmasının gerekçesini de anlayabilmiş değilim.

Organ nakilleri ve ameliyatlar aynı anda yapılma sayıları ile değil, başarılı olmaları ve komplikasyon olmaması veya komplikasyon oranlarının düşüklüğü ile değer kazanır.

Bilime güven azaldı

Bu haberi bilime güvenin azaldığını göstermesi bakımından da çok önemli buluyorum.

Karaciğer nakillerinin gerçekten yapıldığını, işin içinde alavere dalavere olmadığını göstermek için noterden yardım alınması çok acıdır.

Tıbbın, tek amacı daha çok kazanmak olan endüstrinin tahakkümüne girmesi her ilacı, aşıyı ve her tıbbi uygulamayı “şüphe edilmesi” ve “sorgulanması” şart duruma getirmiştir.

Durum giderek de kötüleşmektedir.

Yakında insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda katılımcıların, laboratuar deneylerinde farelerin başına birer noter dikildiğini görürsek şaşırmayalım. 

surgical operation ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: Hem Faruk Bildirici’ nin hem Prof. Dr. Mehmet Haberal’ ın tenkitlerini haklı buluyorum.

İKİ: Sezai Yılmaz ve ekibinin yaptıkları işi ispatlamak için noter çağırmaları olmamış, yaptıkları işi ucuzlatmış, magazinleştirmiş, hiç mi hiç yakışık almamış. Noter olmasa da yaptıklarına inanıyoruz.

ÜÇ: Bu değerli meslekdaşlarımızın yaptıkları işin zorluğunun farkındayız ve onlarla elbette gurur duyuyoruz; herkes gün gelir maksadını aşabilir. Bu, onların da başına gelmiş.

DÖRT: Bu tenkitlerin onların şevklerini kırmamasını, aynı disiplin ve fedakârlıkla çalışmalarını ve başarılarının devamını temenni ediyorum. Bilim adamları tenkide alışık olmalıdır.

Kaynaklar:

https://www.aa.com.tr/tr/saglik/inonu-universitesinden-karaciger-nakliyle-rekor-denemesi/1502377

http://www.farukbildirici.com/index.php?Did=951&Page=1

http://farukbildirici.com/blog/detay/Haberal-dan-Bakana-mektup–Karaciger-nakli-ile-rekor-denemesi-yanlis

http://farukbildirici.com/blog/detay/inonu-universitesi-nden-elestirilere-yanit

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Setenay dedi ki:

    Tıpta reklam olmaz, karaciğer naklinin zaten reklamı hiç olmaz. Ne yani, bizimkiler Malatya<' da çok iyi karaciğer naklediliyormuş gidelim kendimize iyi bir karaciğer naklettirelim mi desinler botoks yaptıralım der gibi.

  2. Ender İbrahim dedi ki:

    Noter işi nakil işlerinde alavere dalavere oluyormuş da biz böyle değiliz, buna karşı bakın noter getirttik demek gibi olmuş. Bundan sonra ameliyat ekiplerine noterler de dâhil edilecek mi, bu mantığı anlayamadım.

  3. Gülay dedi ki:

    AA’ nın haberinde ameliyatlara Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’ ın da şahitlik yaptığı açıklanıyor.
    Bu kadarı da fazla sayın Sezai Yılmaz. Hakikaten maksadınızı aşmışsınız. Valinin, belediye başkanlarının ne işi var ameliyathanede?

  4. Hacer dedi ki:

    Nakilciler bence sizin gibi medya maymunu olmak istemişler ve bunu da noter huzurunda yaparak üzerine tüy dikmişler. Olmamış tabii ki, keşke size danışsalardı.

  5. mustafa dedi ki:

    hakikaten çok ama çok ayıp olmuş. hani bir ara tvlerde haberlerde gösterilmişti yoğun bakımda kebap yiyen doktorlar hemşireler falan vardı onu hatırladım bir de oyun oynayan gülen eğlenen hastane personeli vardı bunun da onlardan farkını göremiyorum tam bir şov yapmaya kalkmışlar ellerine gözlerine bulaştırmışlar.

  6. Ramazan dedi ki:

    Güzel bir yorum olmuş ben de imzamı atıyorum altına

Siz de yorumunuzu paylaşın: