İKİNCİ YÜZ NAKLİ TARTIŞMASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vatan gazetesinde İlker Akgüngör‘ ün haberi:

Prof. Dr. Dilaver Özturan, “Yüzünü kapatmadan gezebiliyor, insan içine çıkabiliyor. Ben ameliyat etmezdim” dedi. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da, “İkinci yüz nakli tartışmalı bir iş” yorumunu yaptı.

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 25 yaşındaki Cengiz Gül’e yapılan Türkiye’nin ikinci yüz nakli tıp dünyasında tartışma yarattı. Doktorlar ilk yüz naklinin yapıldığı Uğur Acar’a göre yüzünde çok daha az deformasyon görülen Cengiz Gül’e yapılan yüz naklini eleştirdi. İlk yüz naklini yapan Ömer Özkan önceki gün yaptığı açıklamada, “Nakli yapan doktor, arkadaşım. Bu konuda polemik yaratmak istemiyorum, ama hastanın bu fotoğrafına bakınca ben de herkes gibi ‘Bu kişiye bu nakil neden yapıldı? ’ diyorum. Eğer hasta o fotoğraflarda göründüğü gibiyse, bu nakilde sıkıntı var demektir. Bilimsel kurulun toplanıp, bunu değerlendirmesi gerekir” demişti. Özkan’ın bu açıklaması tıp dünyasında yankı buldu. Uzmanlar ikinci yüz nakli ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

‘Ben ameliyat etmezdim’

-; “Cengiz Gül yüzünü kapatmadan gezebiliyor, insan içine çıkabiliyor. Bir hastayı ameliyat olmaya ya da olmamaya ikna edebilirsiniz. İkisi de bir hekimin görevidir. Bir hasta eğer ameliyata giderken ve ben haber spikeri olacağım diyorsa ben o hastayı ameliyat etmem. İnsanların organ ve uzuv bağışlanması çok önemli. Bir insanın kalbi, karaciğeri ve uzuvlarıyla gömülmesi çok yazık. O organlar bir çok insana hayat verebilir. Ben yüz nakli yapılmasın demiyorum. Ama bin defa düşünülüp bir defa yapılsın. Buna ciddi etik kurullar karar versin.”

‘Çok gerekli değildi’

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: “İkinci yüz nakli tartışmalı bir iş. TV’lerde gördüğümüz haliyle yüz nakli gerçekleştirecek kadar bir deformasyon göremedim. Olay ameliyatın başarılı geçmesi ve hastanın çıkıp yoğun bakıma alınmasıyla bitmiyor. Bağışıklığı baskılayan ilaçların enfeksiyon riskinin artmış olmasından bazı kanserlere yol açmasına kadar giden riskler söz konusu. Yüzün kasları kullanıp kullanamayacağı da belli değil. Nakledilen yüzler mimiksiz sadece bir maske gibi de kalabilir. Ameliyatlar çok önemli ama diğer önemli konu vücudun yüzü reddedip reddetmeyeceği ve redderilmezse fonksiyonları tam olarak yerine getirip getirmeyeceğinin iyi hesaplanması. Cengiz Gül gibi yüzü düzgün görünen bir hastaya yapılan nakilde vücut yüzü reddederse çıkartılan yüzünü kullanamayacak hasta eski yüzünü arayabilir.”

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. gölgelice dedi ki:

    Organ nakli hastayı yaşatabilmek için yapılır, yüz nakli yaparak hastayı mı yaşatacaklar?

Siz de yorumunuzu paylaşın: