DUVARA TOSLADINIZ, HESAPLAŞACAĞIZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sözcü gazetesinde Soner Yalçın‘ ın yazısı:

Konuyu başka yere bağlayacağım.

Önce bazı bilgiler vermeliyim:

“GlaxoSmithKline” (GSK)…

İngiliz çokuluslu ilaç şirketi. Ne kadar İngiliz, ne kadar Amerikalı ne kadar Fransız ayrı konu…

Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden…

Size yutturulan çok ilacın üreticisi.

Antidepresan “Paxil” bunlardan biri… Tabii ki bunlar psikiyatrinin “El Kitabı/hastalık çizelgesinde” yerini aldı!

2001’de reçete edilen tüm ilaçlar arasında dünyada altıncı sıradaydı. Dünyanın en çok satan anti-depresan ilacıydı…

Bunu reklam kampanyalarıyla başardı. ABD’nin en büyük iletişim şirketlerinden WPP ve onun halkla ilişkiler şirketi Cohn&Wolfe ile çalıştı. Sadece bir yıl içinde 1.1 milyar kez medyada haber oldu ilaç…

Tam da o günlerde Sally Laden adında bir “bilim insanı” ortaya çıktı. Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi Dergisi’nde (JAACAP) ilacı övdü. Yığınla akademisyen altına imza koydu. Ama görüldü ki…

“Sally Laden” sahte isimdi! Daha acısı “JAACAP” adlı dergi her yıl GSK ilaç firmasından 500 bin ile 1 milyon dolar para alıyordu!

GSK yanıltıcı ve sahte bilgi vermekten dolayı 2012 yılında ABD tarihinin en büyük cezalarından birine çarptırıldı: 2.5 milyar dolar!

Bitmedi.

YAKINDAN TANIYIN

Tıp dergisi BMJ, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan “Avandia”/ “Avandamet” adlı ilacın, kalp krizine yol açtığı üç yıldır bilinmesine rağmen hiçbir adım atılmadığını gündeme getirdi. (20 Şubat 2010) Dergiye göre bunun sebebi, araştırmacıların çoğunun ilaç üreticisi GlaxoSmithKline (GSK) şirketiyle maddi bağları olmasıydı.

GSK aleyhine davalar açıldı. Örneğin GSK, Philadelphia’da açılan ilk 700 kişilik dava için 60 milyon dolar ödeme için anlaşmaya gitti. GSK’nın açılan davalarda yaklaşık 5 milyar dolar ödeyeceği tahmin ediliyor.

Bu arada… Amerikan Kalp Birliği, GSK’dan 3.6 milyon dolarlık sponsorluk alınca, “Avandamet” hakkındaki olumsuz yazılara karşı çıktı! Evet, bu işlerin ekonomi-politiğini bilmek şart…

Keza aşılar:

Domuz gribi aşısı 2009 yılında dünya gündemindeyken FDA’nın “Baş Aşı Kontrol Başkanı” Dr. Anthony Morris, “Herhangi bir grip aşısının, grip salgınını önlemede etkili olduğuna dair kanıt yoktur. Üreticiler aşıların değersiz olduğunu bildikleri halde satmaya devam etmekteler” dedi. Ve hemen görevinden alındı!

Dr. Morris yerine kimler el üstünde tutuldu: Domuz gribi için “Relenza” kullanımını öneren Dünya Sağlık Örgütü rehberini hazırlayan üç uzman! Üçü de bu ilacı üreten GSK şirketinden para aldığı ortaya çıkacaktı!

“Talidomit” mağduru çocuklar konusuna girmeyeyim.

GSK şirketini az buçuk tanıdınız. Gelelim asıl konuya:

LOBİNİN BEYNİ

“Kara Kutu-Yüzleşme Vakti” kitabım çıkar çıkmaz saldırı kampanyası başladı.

Kitabın tek sayfasını okumayanların hedefi oldum. Kapitalist tıp anlayışına köklü eleştiriler getiren kitaba kimi solcular da saldırdı! Kendini solda gören yayın organları, STK ve yazarlara ne oluyordu?

Bu lobinin başında “beyaz solcuları” etkileyen biri vardı:

Prof. Dr. Selim Badur! İ.Ü Viroloji ve İmmünoloji Bilim Dalı’nda 15 yıl başkanlık yaptı. Fransa Bilimler Akademisi ve Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu
üyesi idi.

Aşı konusunda yazdıkları-söyledikleri ayrı yazı konusu.

Peki… Selim Badur’un (dünya aşı pazarının önemli bölümünü de elinde tutan) GSK şirketinde çalışmasına ne demeli?

Israrla “tıbbın ekonomi-politiğini bilmeniz şart” diyorum! Onu yazıyorum.

Lobici Badur’un eli her yanda; NTV‘den Açık Radyo‘ya programlar yapıyor. Sık Sık tv’lerde sağlık programlarına çıkarılıyor. Moda sahilindeki evinde “pek meşhur solculara” davetler veriyor. Bunlardan biri “bilim dergisi” çıkarıyor!

Keza: Selim Badur politik biri, 2008’de “Ergenekon soruşturmaları derinleştirilsin” diyen akademisyenlerden. (Eşi Ayşe Köse Badur da “liberal sol” çevrelere yakın akademisyen. Fuat Keyman ile birlikte “Kürt Sorunu” kitabını yazdı.)

Yani… Bu iş burada bitmez. Küresel ilaç şirketlerinin temsilcileri ve onlarla işbirliği yapanlarla hesaplaşmamız sürecek: İsim… İsim…

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/soner-yalcin/duvara-tosladiniz-hesaplasacagiz-5507079/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. 1. TÜBA Kanser Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Taner Demirer, bir programda Canan Karatay cezalanmalıdır dedi. Kendisi ilaç firmasından bilim ödülü almış bir kişi. (eski adı: Roche olan) Bu firma ülkemizde büyük rüşvetler verdiği için büyük miktarda para cezası aldı. Adını değiştiren bir firmadır.

    2. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, GSK aşı firması ile ortak aşı projesi uyguluyorlar, ülkemizde.

    Çok Bööööyük Bilim adamları profesörler bunlar! Halkın gözünde tabii… Onlar firmaları için konuşuyorlar, halkın sağlığı için değil.

    Daha derin araştırılması ve sergilenmesi gerekiyor değil mi?

    Big Pharma, işte bu şekilde pazar buluyor!

    Kara Kutu bir devrim niteliğinde bu ülke için. Elinize sağlık. Kutluyorum. Kolay gelsin diyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: