TEVA İLAÇ ŞİRKETİ RÜŞVET İDDİALARINA KARŞI 54 MİLYON $ ÖDEYECEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Acı ama gerçek!

Aşağıda okuyacağınız satırlar sıradan bir gazeteden veya internet sitesinden değil, dünyanın en muteber tıp dergilerinden olan British Medical Journal (BMJ)’ den:  

İsrail ilaç devi Teva’ nın içlerinde USA Teva’ nın da bulunduğu üç yan kuruluşunun iki eski satış temsilcisi tarafından şirketin doktorlara rüşvet vererek ilaçlarının yazılmasını sağladığı iddiasıyla açılan bir davayı çözmek için 54 milyon dolar ödeyeceği bildirildi.

Bu ilaçlar multipl skleroz (MS) tedavisinde kullanılan Copaxone (glatiramer acetate) ve Parkinson tedavisinde kullanılan Azilect (rasagiline).

azilect ile ilgili görsel sonucu

Charles Arnstein ve Hossam Senousy isimli temsilciler şirketin 2003’ den Teva’ dan ayrıldıkları 2014’ e kadar doktorlara sahte konuşma ve danışman programları için hizmet ücreti adı altında rüşvet verdiklerini iddia ettiler.

Satış temsilcileri, bu dönemde ilaç satışlarındaki hızlı artışın tesadüfi olamayacağını, bu yaygın kanundışı rüşvetin doğrudan bir sonucu olduğunu dile getiriyorlar.

Doktorlara her bir konuşma entrikasıyla yaptıkları sunum için ortalama olarak 2 bin dolardan fazla ödeme yapıldığı ileri sürülüyor.

copaxone ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

BİR: İlaç şirketlerinin kazancında gözümüz yok. Elbette ilaçlarını satacak ve para kazanacaklardır ama rüşvet ve dalavere işin içine girince işin rengi değişiyor. Böyle ticaret olmaz.

İKİ: Bilimsel araştırmaları merakla okuduğumuz tıp dergilerindeki rüşvet ve sahtekârlıklarla ilgili bu tür haberler biz hekimleri utandırıyor.

ÜÇ: Tıp endüstrisi daha çok kazanmak için bu tür ahlâksızlıklara devam ettikçe hekimlerin ve toplumun bu şirketlerin ilaçlarına, aşılarına ve diğer tıbbi ürünlerine güvenmesi mümkün olabilir mi?

Kaynak: https://www.bmj.com/content/368/bmj.m53

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Halim dedi ki:

    bu kadar da olmamalı ama

Siz de yorumunuzu paylaşın: