ANNENİN BAĞIRSAK BAKTERİLERİ BEBEĞİ NASIL KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Nature dergisinde yayınlanan araştırmada bebekleri enfeksiyonlardan annenin bağırsaklarında yerleşmiş olan mikropların koruyabileceği gösterildi.

Araştırma, bağışıklık sisteminin antikor yapan B-lenfositleri genetik olarak bulunmayan yeni doğan fareler üzerinde yapıldı.

Bu farelerin bir kısmı B-lenfositleri olmayan ana fareler, bir kısmı ise bağışıklık sistemleri normal olan fareler tarafından büyütüldü.
Annelerinden koruyucu antikor alan yavru fareler, bu antikorları bulunmayanlara göre E. Coli enfeksiyonuna çok daha dirençli bulundu.

Bunların bağırsaklarında 33 misli daha az E.coli bulunduğu gösterildi. Koruyucu antikorları bulunmayan farelerde yaygın E. Coli enfeksiyonu gelişti.

https://hms.harvard.edu/news/mothers-bugs ile ilgili görsel sonucu

Bu koruyucu antikorların oluşumundan da fareler, memeliler ve insanların bağırsaklarında yaşayan Enterobacteriaceae sınıfından olan Pantoea bakterilerin mesul oldukları gösterildi.

Bu antikorların bebeğin bağırsak ve kanına plasentada bulunan ve koruyucu antikorları gelişmekte olan fetusa taşıyan Fc reseptörleri vasıtasıyla geçtikleri de ortaya kondu.

Araştırmada, bu reseptörün sütten kaynaklanan antikorları da absorbe ettiği ve bunları farenin bağırsak ve kan dolaşımına taşıdığı, böylece bağırsakların da ötesinde sistemik bir koruma sağladığı tespit edildi.

Yenidoğan döneminde bulunan bu reseptörler erişkin farede zamanla fonksiyonlarını kaybediyor ve bağırsaktan kana antikor transferi de mümkün olmuyor.

Bu çalışma sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiş ve bu mikropla daha önce karşılaşmamış oldukları hâlde enfeksiyonlardan nasıl korundukları ortaya çıkmış oluyor.

Hayatın ilk üç haftasında bebekler anneden plasenta, doğum kanalı ve anne sütüyle aldıkları antikorlar sayesinde korunurlar.

https://hms.harvard.edu/news/mothers-bugs ile ilgili görsel sonucu

 Gelelim neticeye

BİR: Anneden gelen antikorların bebeği enfeksiyonlardan koruduğu biliniyordu ama bu koruyucu antikorların daha önceden bir patojene maruz kalmadan nasıl indüklendiği belli değildi.

İKİ: Mikrobiyotanın spesifik neonatal patojenlere karşı koruyucu antikor sağlamadaki rolü yeni doğanın enfeksiyonlardan korunmasında önemli bir savunma mekanizmasıdır.

ÜÇ: Bağırsaklarda bizimle beraber yaşayan bakterilerden yapılacak bir aşı ile enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi veya bağırsak bakterilerinin ishalle seyreden hastalıklara karşı probiyotik olarak kullanılması mümkün olabilir.

Kaynaklar:

https://hms.harvard.edu/news/mothers-bugs

https://www.nature.com/articles/s41586-019-1898-4

***

EK 1 (21.1.2023): Mobile genetic elements from maternal bacteria shape offspring gut microbiomes. Microbiome and metabolome shifts in pregnancy may impact maternal metabolic health The infant gut harbors unique metabolites and species-metabolite relationships Diet modulates metabolomic profiles and immune system maturation in infants

The perinatal period represents a critical window for cognitive and immune system development, promoted by maternal and infant gut microbiomes and their metabolites. Here, we tracked the co-development of microbiomes and metabolomes from late pregnancy to 1 year of age using longitudinal multi-omics data from a cohort of 70 mother-infant dyads. We discovered large-scale mother-to-infant interspecies transfer of mobile genetic elements, frequently involving genes associated with diet-related adaptations. Infant gut metabolomes were less diverse than maternal but featured hundreds of unique metabolites and microbe-metabolite associations not detected in mothers. Metabolomes and serum cytokine signatures of infants who received regular—but not extensively hydrolyzed—formula were distinct from those of exclusively breastfed infants. Taken together, our integrative analysis expands the concept of vertical transmission of the gut microbiome and provides original insights into the development of maternal and infant microbiomes and metabolomes during late pregnancy and early life.

Kaynak: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)01467-2

Makale: Mobile genetic elements from the maternal microbiome shape infant gut microbial assembly and metabolism

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Şerife Ak dedi ki:

    Annenin sağlıklı bir bağırsak bakterisi kompozisyonuna sahip olabilmesi için doğru beslenmesi şart.

Siz de yorumunuzu paylaşın: