BUGÜNKÜ GRİP AŞILARI BİR PANDEMİ ÇIKTIĞINDA ÇOK BÜYÜK RİSK YARATABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tamamen ticari bir mantıkla hazırlanan ve 70 seneden beri de kimse ses çıkarmadığı için tüm dünyada yaygın olarak uygulanan split grip aşıları, grip virüslerinde tıpkı 2009’ da olduğu ciddi bir mutasyon ortaya çıktığında tüm dünyada büyük bir felakete sebep olabilir.

Bu split aşılar, aşıdaki virüsle hastalık yapan virüs arasında tam bir uyum olduğunda etkili nötralizan antikorlar sayesinde gribi önleyebilirler ama hücresel bağışıklığı uyarmadıkları için antijenik yapısı tamamen farklı bir virüsle oluşan bir enfeksiyonda aşı yapılanlar ağır grip tabloları ve ölüme karşı savunmasız kalırlar.

Yeni bir araştırmada grip virüslerinde pandemiye sebep olabilecek boyutta bir mutasyon geliştiğinde de etkili olabilecek bir aşılama yöntemi mercek altına alındı.

Bu araştırmada, daha geniş kapsamlı fakat daha zayıf bir koruma sağlayan üniversal aşılamanın gripten sonra çapraz koruyucu T hücre cevaplarına yol açarak daha sonra çıkabilecek pandemi yapabilen grip virüslerine karşı da bağışıklık sağlayabileceği hipotezi test edildi.

universal flu vaccine ile ilgili görsel sonucu

Araştırmada, M2e epitoplarına karşı heterosubtipik bağışıklık sağlayan antikorların oluşumuna yol açan virüs benzeri taneciklerdeki (M2e5x VLP) ekstraselüler M2 epitopları kullanıldı.

M2e5x VLP’ nin bugünkü türe özgü grip aşılarına göre heterosubtipik çapraz korumada ve konakçıyı yeni muhtemel bir pandemik türe karşı akciğerlerde yerleşmiş nükleoproteinlere spesifik çapraz koruyucu CD8+ oluşumunda üstün bulundu.  

M2e5x VLP aşılarının sağladığı heterosubtipik bağışıklık IFN-g salgılayan virüse has CD8+ T hücreleri, CD69+ ve CD 103+ akciğerde yerleşmiş hafıza hücreleri ve aynı zamanda da M2e’ ye karşı antikorlar sağladı.

Bu sonuçlar, M2e5x VLP ile hazırlanacak aşılarının gelecekteki pandemileri önlemede işe yarayabileceğini düşündürüyor.

Gelelim neticeye

Bugünkü grip aşıları, hastalık yapan virüsle tam uyumlu iseler gribe karşı bir miktar koruma sağlayabilirler ama aşı hücresel bağışıklığı uyarmadığı için, aşı yapılanlar pandemi yapabilen bir virüs ortaya çıktığında büyük bir riskle karşı karşıya kalırlar.

Oysa hücresel bağışıklık da yaratan bir aşı bir pandemi görüldüğünde de koruyucu olacaktır.

Aşı olmadıkları için grip geçirenlerde de ömür boyu devam eden heterosubtipik bir bağışıklık gelişeceğinden bir pandemide bunlar da standart grip aşısı olanlara göre daha şanslı olacaklardır.

Olan, standart grip aşılarını olanlara olacaktır.

Kaynak: https://www.jimmunol.org/content/jimmunol/196/6/2637.full.pdf

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Kayahan Ümit dedi ki:

    Yani bu her sene yaptırdığımız aşıyı olmayın sonra daha çok riske girersiniz mi demek istiyorsunuz? Ben böyle anladım. İyi de böyle bir aşı yok ki, daha henüz hayvan deneyleri yapılıyor, o zaman kadar ne yapacağız?

  2. Orhan Yalçın dedi ki:

    Korona varken gribin lafı olmaz, boşuna nefes tüketmeyin Rasim bey.

  3. Miyase Altunay dedi ki:

    3 yıl önce akciğer kanseri ameliyatı oldum. 20 temmuz 2030 de corana oldu 17 gün hastanede yattım 10 ağustosta hastaneden taburcu oldum. Şimdi grip aşısı olayım mı.ben yazınızdan grip aşısı olmayanlar bu salgın döneminde daha şanslılar.
    Aşı olanların şansı yok olarak anladım doğrumu

Siz de yorumunuzu paylaşın: