TÜKÜRÜK TESTİ BURUN VE GENİZDEN ALINAN SÜRÜNTÜ TESTİNDEN DAHA HASSAS BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bugün KOVİD teşhisinde altın standart metot burun ve genizden alınan sürüntülerden yapılan PCR testidir.

Bu testin duyarlılığının düşük olması, sürüntüyü alan sağlık personeli için bulaşma riski yaratması, işlemde kullanılan sürüntü çubuğu ve koruyucu ekipmanın zor bulunması gibi bazı problemleri vardır.

Bu sürüntüler yerine, daha önce benzer enfeksiyonların teşhisinde iyi neticeler verdiği bilinen, elde edilmesi çok daha kolay ve daha az zaman alıcı olan tükürüğün de kullanılabileceğini düşünen uzmanlar bir çalışma düzenlediler.

COVID-19: Doctor explains how the nasal swab procedure works | KOB 4

KOVİD teşhisi konmuş olan hastalardan ve KOVİD’ li hastaların tedavi edildiği koğuşlarda çalışan sağlık personelinden hem burun-geniz sürüntüsü hem tükürük örnekleri alındı.

Analizlerde tükürükte yapılan testlerin duyarlılığının burun-geniz sürüntülerinde yapılan testlerden daha yüksek olduğu ve bu duyarlılığın enfeksiyon seyri boyunca da devam ettiği tespit edildi.

Tükürük örneklerinin değişkenliği burun-geniz sürüntü örneklerine nazaran daha az idi.

Bu sonuçlar, KOVİD teşhisinde insanların evde kendi elde edebilecekleri tükürük örneklerinde yapılan PCR testlerinin burun-geniz sürüntü testlerine göre daha uygulanabilir ev daha duyarlı olduğunu gösteriyor.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20067835v1

***

EK 1 (12.1.2021): KOVİD teşhisi için burun ve boğazdan örnek almanın tecrübeli sağlık çalışanları ve pahalı ekipmanlar gerektirdiği malûmdur. 7732 eşlendirilmiş üzerinde yapılan 37 çalışmadan elde edilen sonuçlar tükürüğün SARS-C0V-2 teşhisi için hassas ve daha ucuz bir metot olduğunu ortaya koydu. Kaynakhttps://www.acpjournals.org/doi/full/10.7326/M20-6569?journalCode=aim

***

EK 2 (16.8.2021): Virüslerin, sabahları işe koyulduklarında günün diğer saatlerine göre 10 kat daha başarılı olduklarını gösterdi. Bilim adamları, herhangi bir salgın durumunda gündüzleri evden çıkmamanın hastalıktan korunmak açısından önemli olabileceğine dikkati çekiyor. Kaynakhttps://www.aa.com.tr/tr/saglik/virusler-sabahlari-daha-tehlikeli-/629278 Kaynakhttps://www.bbc.com/news/health-36782326 Makale: Cell autonomous regulation of herpes and influenza virus infection by the circadian clock

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Haksun Acet dedi ki:

    Test kitleri özel labaratuorlarda olsa veya kendimiz evde yapabilsek. Zira pcr card test yapılması değerlendirilmesi kolay . Bu imkan nezaman olabilir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: