İKİNCİ DALGA, TSUNAMİ ŞEKLİNDE GELEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

KOVİD’ den ağır şekilde etkilenen Fransa ve İspanya’ da nüfusun sadece % 5 kadarının enfekte olduğunun belirlenmesi hiç hayra alâmet değil. Tedbirler birden bırakılırsa ikinci dalga tsunami şiddetinde olabilir.

KOVİD salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri de Fransa.

17 Mart’ tan itibaren sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan bu ülke ile ilgili son bilgiler özetle şu şekilde (1):

BİR: Enfekte olan kişilerin %3.6’ sı hastaneye yatırıldı ve %0.7’ si hayatını kaybetti.

İKİ: Ölüm oranı 20 yaş altındakilerde yüzde 0.001 iken 80 yaşın üzerinde yüzde 10.1’ e kadar yükseliyordu.

ÜÇ: Kadınlara göre hastaneye yatma, yoğun bakım tedavisi ve ölümler erkeklerde daha fazlaydı.

DÖRT: Sokağa çıkma yasağı sayesinde 2.90 olan R0 (bir kişini kaç kişiye virüs bulaştırdığını gösteren değer) 0.67’ ye indi; bu, bulaştırıcılıkta yüzde 77 azalma anlamına geliyor.

BEŞ: Kısıtlamaların hafifletilmeye başlatılacağı 11 mayısta 2.8 milyon kişinin yani halkın yüzde 4.4’ ünün enfekte olmuş olacağı hesaplanıyor.

Central banks unveil emergency measures as coronavirus death tolls ...

İspanya da Fransa gibi

KOVİD’ den ciddi etkilenen ülkelerden olan İspanya’ daki durum da Fransa’ dan farklı değil.

2.3 milyon kişinin enfekte olduğu 47 milyon nüfusa sahip İspanya’ da ise bu oran %5 kadar (2).

Her iki ülkede için de bu değerlerin çok daha yüksek olduğuna inanıyorum.

Hastalığı asemptomatik veya hafif belirtilerle geçirenlerin oranının çok yüksek olduğu dikkate alındığında toplumun ortalama yüzde 20-30 kadarının enfekte olduğu tahmin edilebilir.

İnşallah böyledir, hatta inşallah bu oran daha da yüksektir.

Gelelim neticeye

Toplumsal bağışıklığın etkili olabilmesi için halkın yüzde 60-70 kadarının enfekte olması gerekiyor.

Fransa ve İspanya’ da olduğu üzere toplumsal bağışıklığın bu derecede düşük olması sokağa çıkma yasağının gevşetilmesiyle beraber gerekli tedbirler alınmazsa ikinci dalganın tsunami şiddetinde olması muhtemeldir.

Moralimizi yüksek tutalım, maske ve mesafe tedbirlerine sıkı sıkıya uyalım.

Kaynaklar:

1. https://science.sciencemag.org/content/early/2020/05/12/science.abc3517

2. https://www.lavanguardia.com/vida/20200513/481136562416/estudio-seroprevalencia-5-poblacion-inmunidad.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=vida

***

DHA’ nın haberi:

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa genelinde on binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüs salgını ile ilgili yaptığı açıklamada, Avrupa’da sonbaharda yeni grip veya kızamık dalgasının da beklendiğini dile getirerek, “Şimdi kutlama değil hazırlık yapma zamanı” dedi.

‘TETİKTE OLMALIYIZ’

Vaka sayısındaki yavaşlamanın salgının kısa zamanda biteceği anlamına gelmediğinin altını çizen Kluge, koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlamalar uygulayan bazı ülkelerin bu kısıtlamaları kaldırmaya başladığına dikkat çekerek bunun aceleyle verilen kararlar olabileceğini belirtti.

Son haftalarda ölüm ve enfeksiyon sayısında yaşanan düşüşe rağmen Birleşik Krallık’ın ve kıtadaki komşularının “tetikte olması gerektiğini” söyleyen Kluge, “Çifte dalga konusunda çok endişeliyim.Singapur ve Japonya bunun kutlama zamanı değil, hazırlık zamanı olduğunu erken aşamada fark etti” dedi.

‘YOL AYRIMINDAYIZ’

Kluge perşembe günü gerçekleşen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Şu an bir yol ayrımındayız. Hangi yolu izleyeceğimizi eylemlerimiz ve bireysel davranışlarımız belirleyecek.Acil durumun beraberinde getirdiği yorgunluk hissi, bu virüse karşı edindiğimiz değerli kazanımları tehlikeye sokuyor. Yetkililere güvensizlik uyandıran haberler ve komplocu düşünce, fiziksel mesafe karşıtı hareketleri körüklüyor, diğer insanlar da aşırı ihtiyatlı davranıyor.Bugünkü davranışlarımız salgın için rotayı belirleyecek. Hükümetlerin kısıtlamaları kaldırmasıyla birlikte sizler, halk artık ana aktörlersiniz” dedi.

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Kluge, ülkeleri salgının yavaşlatılmasıyla elde edilen zamanı halk sağlığı sistemlerini güçlendirmek için kullanmaya çağırdı.

Kaynak: https://www.dha.com.tr/dunya/dsoden-koronavirus-uyarisi-avrupa-daha-olumcul-ikinci-dalgaya-karsi-hazirlikli-olsun/haber-1771135

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ferhat Özdemir dedi ki:

    Saint Trope plajlarından tsunami görseli beklerdim sizden…

Siz de yorumunuzu paylaşın: