KORONAVİRÜS PANDEMİSİ HAKİKİ OLMAKTAN ÇOK PSİKOLOJİK BİR GERÇEKLİK OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Psikiyatr psikanalist Mutluhan İzmir‘ in yazısı:

Salgın üzerinde deneyimli olan iki epidemiolog şu saptamaları yapıyorlar:

-Koronavirüsü sıfıra indirme stretejisinin başarılı olma olanağı yok.

-Evde kapalı kalanlar salgından etkilenenlerin yarıya yakınını oluşturuyorlar.

-Maskenin koruyuculuğu olmadığı gibi soluk alıp verme nedeniyle nemlenen maskelerin virüse karşı geçirgenlikleri artıyor.

-Koronavirüs salgını bir pandemiden çok mevsimsel grip özelliğine sahip.

Bu saptamaların ışığında şu rakamlarla yaşananları daha iyi anlamaya çalışabiliriz:

-Dünyada her yıl 80 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Türkiye’ de bu sayı 2019′ da yıllık 440.000.

-Bu sayıyı 365′ e bölersek Türkiye’ de günde 1250 civarında insanın yaşamını yitirdiğini söyleyebiliriz. Ancak bu dağılım eşit biçimde gerçekleşmiyor. 15 Ekim ile 15 Nisan arasındaki sonbahar-kıi döneminde günlük 1700 civarına ulaşırken, 15 Nisan 15 Ekim arasındaki sıcak dönemde günlük 800 civarına düşüyor.

-Sonbahar-kış döneminde ölümlerin artmasının en başta gelen nedenlerinden biri mevsimsel grip salgınları. Özellikle yaşlılık, ağır hastalık ve vücudun direncini düşüren etkenler nedeniyle virüslere karşı dayanıksız hale gelen kişilerin yaşamlarına son noktayı genellikle virüsler koyuyor.

-Bu mevsimsel grip salgınları arasında koronavirüs ailesinin üyeleri her yıl %10 ile 30 arasında etken olarak rol alıyorlar.

-Yani bugüne dek günde kaç kişi koronavirüs nedeniyle ölüyor diye her yıl kış döneminde saymış olsaydık, günde en az 200 kişinin, 6 aylık dönemde ise 40.000 civarında kişinin koronavirüs nedeniyle ölüyor olduğunu ortaya koymuş olurduk. Ancak virüs bir bahanedir ölüm gerçeğinin karşısında, gerçek neden değildir.

-Her yıl gerçekleşen ama olağan kabul edildiği için toplumun haberdar edilmediği bu durumun bu yıl aşırı bir yoğunlukta topluma sunulması, psikolojik alanda bir korku atmosferinin ortaya çıkmasına ve bu bağlamda toplumsal yaşamda sonu kestirilemeyecek değişimlerin tetiklenmesine neden olmuştur

Kaynak: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2431521403813929&id=1579949568971121

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: