KOVİD ÖLÜMLERİNİN SEBEBİ VİRÜS DEĞİL METABOLİK HASTALIKLARDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

European Scientist’ in raporuna göre, Birleşik Krallık’ ta yoğun bakıma yatırılmaları gereken ilk birkaç bin hastanın üçte ikisi fazla kilolu veya obezdir (1).

NHS’ de kardiyolog olan Aseem Malhotra tarafından yapılan araştırmaya göre, tip 2 diyabet ve metabolik sendromlu hastaların KOVİD ölüm riskleri 10 misli yüksektir.

Tüm verilere bakıldığında KOVİD’ den ölümlerin bir numaralı sebebi metabolik hastalıklardır.

KOVİD’ den ölenlerin çoğu tip 2 diyabet, kalp veya hipertansiyon hastalarıdır ve bunların da sebebi de kötü beslenme ve obezitedir.

Malhotra “Şeker ve işlenmiş gıdaların kesilmesi haftalar içinde bile KOVİD’ in olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilir” diyor.

KOVİD’ i en az zararla atlatmanın yolu kuvvetli bir bağışıklık sistemi ve iyi bir metabolizmadır.

food

Bilim dünyası uyanıyor

BMJ’ nin Onursal Başkan Vekili Kailish Chand “Diyetle ilgili büyük bir halk kampanyası sadece hayat kurtarmakla kalmaz, ulusumuzun sağlığını sonsuza kadara da değiştirir” diyor.

İngiltere’ de King College’ de genetik epidemiyoloji profesörü Tom Spector da “Obezite ve kötü diyet KOVİD enfeksiyonuna şiddetli bir cevap için en büyük risk faktörlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır” diyor.

Kaliforniya Üniversitesi pediatrik endokrinoloji profesörü Robert LustigKoronavirüs kime bulaşacağı konusunda hiçbir ayırım yapmıyor, herkese bulaşabiliyor ama kimi öldüreceğini özel olarak seçiyor. Bunlar siyahiler, obez ve altta yatan hastalığı olanlardır. Bu üç faktör de işlenmiş gıdalarla ilgilidir. Öldüren işlenmiş gıdalardır” diyor. 

Gelelim neticeye

BİR: Virüs bulaşmasına karşı 4M (maske + mesafe + musluk + moral) tedbirlerine devam etmek şarttır.

İKİ: Koronavirüs KOVİD’ in etkendir ama KOVİD ölümlerinin sebebi beslenme hatalarıdır, özellikle de şeker ve işlenmiş gıdaların tüketilmesidir.

Kaynak:

1.   https://www.foodnavigator.com/Article/2020/04/22/Coronavirus-and-obesity-Doctors-take-aim-at-food-industry-over-poor-diets#

***

EK 1 (14.8.2020): Obezite, özellikle erkek hastalarda ve daha genç nüfusta ölüm riskinde önemli bir rol oynar. Obezitenin en önemli sebebi de beslenme hataları ve özellikle de aşırı işlenmiş gıdalardır. Kaynak: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-3742

***

EK 2 (26.8.2020): Meksika, obeziteyi koronavirüs için bir risk faktörü olarak gerekçe göstererek çocuklara abur cubur satışlarını yasaklıyor. Şekerli meşrubat ve aşırı işlenmiş atıştırmalıklar, sigara ve içki gibi görülüyor ve bir dizi Meksika eyaleti onları küçükler için yasaklıyor. Kaynak: https://www.washingtonpost.com/business/2020/08/19/mexico-kids-junk-food-ban/

***

EK 3 (24.1.2021): Poor metabolic health is a major issue for increased COVID 19 mortality in BAME patient group. Kaynak: https://physicianjnl.net/index.php/phy/article/view/38/60

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Harika dedi ki:

    Çok ama çok faydalı bir yazı. keşke bilim Kurulu ve Sağlık bakanı da okusalar ama nerdeeeeee

Siz de yorumunuzu paylaşın: