DAHA AZ ACELE, DAHA FAZLA EMNİYET

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

SARS-CoV-2’nin immünolojisini anlamamız da dâhil olmak üzere büyük gelişmeler yaşanırken KOVİD’ e karşı mümkün olan en kısa sürede bir aşıya ihtiyacımız olduğundan çok az kimsenin şüphesi olabilir.

Gel gelelim bir aşı bulma yarışından hangi zararlar ortaya çıkabilir?

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), yüzde 50 etkinlik, sıcak stabilitesi, hızlı üretim ve karşılaştırıcılara karşı uygun etkinlik gibi bir aşının sahip olması gereken minimum hususiyetleri hakkında bir kılavuz hazırlamıştır.

Bu temel ihtiyaçlar, herhangi bir şeyin hiç yoktan daha iyi olduğu yönündeki hâkim görüş tarafından hızla aşınmaktadır.

Enfeksiyondan korumak yerine hastalığın şiddetini azaltan ve üreticinin en iyi ihtimalle plaseboya karşı deneyeceği, sadece kısa süreli bağışıklık sağlayan aşılara yöneliyoruz.

Zayıf etkili bir aşı dağıtarak halkın güvenini zedelemek ve küresel kaynakları boşa harcamak, aşıdan ne anladığımızı değiştirebilir.

Aşılar, uzun vadeli, etkili hastalık önleme araçları olmak yerine, uygun olmayan bir kronik tedavi haline gelebilir. Bu endüstri için iyi ama küresel halk sağlığı için kötü olur.

Aşı milliyetçiliği de bir endişe kaynağıdır.

Rusya’nın 38 gönüllünün katıldığı küçük, yayınlanmamış faz II çalışmasına dayanan aşı onayı, soğuk savaş tarzı bir silahlanma yarışının pençesinde olduğumuzu gösteriyor.

Geniş kapsamlı bir faz III çalışmasına duyulan ihtiyaç, “bir maratona girmek, ilk birkaç metre koşmak, daha sonra tek taraflı olarak kendinizi kazanan olarak taçlandırmak” gibidir.

Hasta emniyeti için uygun testler tıbbi ekipmanın ergonomiklere uygun tasarımı için yeni bir girişimin kalbinde yer alır.

Ergonomikler veya insan faktörleri, insan hatası ihtimalini azaltmak demektir ve özellikle de pandeminin zirvesinde personel tarafından deneyimlenenler gibi stresli ve alışılmadık durumlarda kullanılan yüksek riskli ekipman için önemlidir.

Belki de KOVİD iyi tasarım, değerlendirme ve satın alma için geniş çaplı bir tutkuya ilham verecektir, böylece personel artık kötü satın alınan ekipmanın neden olduğu hatalar için günah keçisi olmayacaktır.

Birleşik Krallık’ ta kışa hazır mıyız?

Yeniden canlanan KOVİD’ in müthiş bir fırtınasını, grip, tedavi edilmemiş uzun vadeli durumların birikimini, aşırı soğuk ölümlerini ve ekonomik çöküşün etkilerini ve muhtemel bir olamaz Brexit’ i öngörmek gerekir.

Hazır olmak için, başlangıçtan itibaren düzgün bir şekilde uygulanmayan tüm halk sağlığı müdahalelerine ihtiyacımız vardır: sürveyans (gözetim), test ve izleme, fiziksel mesafe, karantina ve izolasyon ve personelin ve savunmasız grupların korunması.

Şimdi hazırlık yapma zamanıdır ama Birleşik Krallık’ ın bunun için olaylara sürekli bir dizi ani tepki vermek yerine stratejiye ihtiyacı vardır.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3258

Siz de yorumunuzu paylaşın: