ASIL TEDBİR ALINMASI GEREKEN NOKTALAR!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Türkiye gazetesinde Süleyman Özışık‘ ın yazısı:

Türkiye’de koronavirüsün en çok ve en hızlı yayıldığı illerin başında İstanbul geliyor. Gayriresmî rakamlara göre 20 milyon nüfusu olan dev metropoldeki bulaşma oranı Türkiye’nin neredeyse yüzde 40’ına tekabül ediyor. 

Korkunç bir durum!

Bir de bu dev şehirden diğer şehirlere yapılan seyahatleri düşünün. Kaç bin insan İstanbul’dan çıkıp ülkenin başka noktalarına gidiyor, kaç tanesi bu ölümlü hastalığı başka şehirlere taşıyor, bilmiyoruz.

İktidar; kafeleri, restoranları kapatarak bulaşma riskini azaltmaya çalışıyor.

Kimse kusura bakmasın ama ben bu yasakların laf olsun diye alındığını düşünenlerdenim. Hatta bulaşma riskinin en az olduğu mekânların ilk kapatılan yerler olmasını anormal buluyorum. 

Kararları iktidar alıyor ama Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda alıyor… Bilim Kurulu bu kararları neye istinaden alıyor bunu da anlamış değilim.

Şahsi kanaatime göre İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin genelinde virüsün en çok bulaştığı alanlar toplu ulaşım araçları. 

Mart ayından bu yana Allah’ın her günü televizyonlarda ve sosyal medyada çekilen amatör videoları izliyoruz. 

Tıka basa dolu toplu ulaşım araçlarında birbirini tanımayan insanlar, Siyam ikizleri gibi seyahat ediyor.

Metrosu, metrobüsü ve otobüsü…

Tamamında aynı görüntüler.

Eğer Bilim Kurulu bu ulaşım araçlarıyla ilgili en küçük bir önlemden bahsetmiyorsa burada bir sorun var demektir. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İstanbul’un iki ya da üç hafta kapatılması durumunda sorunun kendiliğinden çözüleceğini düşünüyor. Ancak üç hafta sonra diğer şehirlerden ve diğer ülkelerden gelenlerin tabloyu eskiye döndüreceğini hesap edemiyor!..

Başkan’ın “İstanbul’u iki-üç hafta kapatalım” sözü aslında bir çözüm önerisi değil. Derdi çözüm olan İstanbul’daki toplu ulaşım sorununa öncelik verir değil mi?

Ama Sayın Başkan bırakın önlem almayı, koronavirüsü kapan İETT şoförlerinin belediye otobüslerinde görev yaptığından bile bihaber. 

Bakın iddia ile söylüyorum.

İstanbul’da koronavirüs vakalarının patlama noktası toplu ulaşım araçlarıdır. Kafelerde, restoranlarda bulaşma riski yüzde 10 ise toplu ulaşım araçlarında bu risk yüzde 70’in üzerindedir.

O önlem almıyor ama iktidar da bu noktada herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Yapılan tek şey esnafı zor duruma sokacak önlemler alınması…

Bakın hep beraber göreceğiz.

Kafe, restoran, kahvehane gibi işletmelerin kapatılması, gece sokağa çıkma yasakları bulaşma riskini asla istediğimiz düzeyde azaltmayacak. Hatta ölüm oranları da vaka oranları da önümüzdeki haftalarda daha da artacak. 

Alınacak en sağlıklı birinci önlem toplu ulaşım araçlarına müdahale etmek. İkinci önemli önlem ise kamu kurumlarındaki yoğunluğu azaltmak.

İktidar bunları yapmak yerine, esnafı zor duruma düşüren önlemler alarak kendi ayağına sıkıyor.

Hele hele sokaklarda maskesiz insan avına çıkılması, maskesizlere ceza yazılması gibi uygulamalar…

Bakın bunlar toplumu bir sıkışmaya itiyor ve bu sıkışma ileride farklı ama tatsız şeylere sebep olabilir. Bu sıkışmaların ne gibi tatsız şeylere sebep olduğunu Avrupa’ya baktığınızda rahatlıkla görebilirsiniz… 

Tekrar etmek gerekirse, alınan tedbirler azalmaya sebep olmaz, olmayacak. Sayılarda azalma olmayacağı gibi boşuna zaman kaybı da yaşayacağız. Ve üzülerek söylemeliyim ki bu zaman kaybı önümüzdeki haftalarda Türkiye genelinde hayatı durdurmakla neticelenecek!..

Kaynak: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/suleyman-ozisik/616437.aspx

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Bilimsel vesayeti, alınan tedbirimsileri şiddetle protesto ediyorum….

    Hürriyet anayasal hakkımızdır, daima olduğu gibi virüsle yaşamak da hakkımızdır….

  2. Meral dedi ki:

    Ağzını açanın sanki 20 yıldır ülkeyi idare eden CeHAPe imiş gibi onları suçlamasına benziyor sizin belediye başkanına laf etmeniz ,utanmasanız coviti de onlar çıkardı diyeceksiniz ..

Siz de yorumunuzu paylaşın: