ÖNCELİKLE, BİR AŞI ETKİN VE GÜVENLİ OLMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu’ nun tvitleri:

1. Aşı etkinliği nedir?

Aşı etkinliği ideal koşullar altında aşılılarda aşısızlara göre ilgili hastalığın görülme sıklığında azalma yüzdesidir.journalagent.com/turkhijyen/pdf

2. Aşı güvenliği nedir?

Sık görülebilen basit kızarma, mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik gibi belirtiler hariç, hayatı tehdit edebilecek istenmeyen yan etkiler göstermeyen aşılar güvenlidir. Şu an #coronavirus aşılarında, yapılan çalışmalarda ciddi yan etki bildirilmemiştir.

3. Çalışmaları biten #coronavirus aşısı var mı?

Hayır, klinik çalışmalar devam etmektedir, Çin aşısı da dahil, hiçbir aşı Faz 3 raporlarını yayınlamamıştır. Fakat Faz 3 sonuçlarını yetkililerle paylaşmış olanlar vardır. Çin aşısı da bu ay sonuçlarını paylaşacağını bildirmiştir.

4. Faz3 bitmeden aşı olunur mu?

Olunmaması elbette tavsiye edilmektedir. Fakat Faz3 bitmeden, acil kullanım izni almış olan ve özel gruplara uygulanan aşılar vardır. Örneğin Rus aşısı ve Çin aşısı hali hazırda yüzbinlerce insanda (sağlık çalışanları) bu kapsamda kullanılmıştır.

5. Ülkemizde aşı alındıktan sonra kalitesi ve güvenliği referans laboratuvarlarında test edilecek mi?

Evet, BSL3 bir viroloji laboratuvarında biyogüvenlik açısından rapor alınacaktır. Sonrasında TITCK lisans verecektir. Ülkemizde Lisans alınmadan önce uygulama mümkün olamaz.

6. Çin aşısı kaç kişide denendi?

Türkiye’de 12500 kişi, Brezilya, Endonezya gibi ve Çin’de uygulanmıştır. Hatta Çin’de 1 milyona yakın sağlık çalışanı aşılanmış, erken evrede ciddi bir yan tesir görülmemiştir ama elbette Faz 3 çalışmaları her halükarda beklenmelidir.

7. #coronavirus aşıları ne derece etkin? Şu ana kadar Moderna %95, Biontech %94, AstraZeneca %70, Sinovac %90, Gamaleya %91 bildirilmiştir.

8. Kimler aşılanacak?

18 yaşından büyük hedef kitle bir iki hafta ara ile iki kez aşılanacaktır, ortalama 60 milyon vatandaşımızın aşılanacağı düşünülmektedir. Bu salgın zincirini kırabilecek sayıdır.

9 Aşılama ile hastalığın bulaşması engellenecek mi?

Bulaşma ve hastalanma devam edebilir, fakat aşı ile ölümcül derecede hastalığın önüne geçilecektir, ağır hastalık önlenecektir, hafif atlatılabilecektir. Bireyden bireye bulaşmanın engellenip engellenemeyeceği bilinmemektedir.

10. Aşılamadan sonra maske mesafe hijyen kuralları hafifleyecek mi?

Hayır bir süre daha aynı şekilde korunmaya devam edeceğiz, hem %100 koruma mümkün olmadığından hem de bulaşma riski açısından, salgının bitmesi için aynen kurallara 1-2 yıl civarında devam edilebilir…

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1335193684900519936?s=20

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Fuzûlî dedi ki:

    Zeki ve zihni açık birisi olduğunu, ama tıp doktoru olmadığını belirtdiğim bu arkadaşın hariçden gazel okuduğunu söyleyebilirim.

    Devletimiz bu korona sürecinin bir ekonomik ve biyolojik savaş olduğunun farkındadır ve süreci gayet başarılı olarak götürmekdedir.

    Allah’ın izni ile gönüllüler dışında kimseye aşı yapılmayacak ve o zamana kadar ortam çok farklı duruma gelecek ve kalan aşılar yine çöpe gidecekdir.

    Bilim kurulunun burada sadece bir parotoner vazifesi görmekde olduğu aşikârdır.

    En azından disipline olmadıkları söylenebilir.

    Bir tanesi (saçsız olanı) oraya neden alınmış, kendisi bile bilmiyor.

  2. Fuzûlî dedi ki:

    Unutmadan; Kırım Kongo kanamalı humması aşısını dünyada ilk defa ülkemiz üretmişdi.

    Ne oldu, kaç kişiye uygulandı?

Siz de yorumunuzu paylaşın: