İNGİLTERE ABUR CUBUR GIDALARA SAVAŞ AÇTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ de obezite ile mücadele kapsamında kasaların yakınında sağlıksız yiyecek ve içecek bulunması ve “bir al bir bedava” şeklindeki uygulamalar yasaklanıyor (1).

Bu kısıtlamalar mağazalara girişler veya koridorların sonu gibi diğer satış artırıcı konumlar ve internet sayfaları için de geçerli olacak.

Şekerli içecekler restoranlarda ücretsiz yenilenmeyecek.

Uygulamanın 2022 nisan ayından itibaren başlaması planlanıyor.

Başbakan Johnson çok ağır geçirdiği koronavirüs enfeksiyonundan sonra fazla kilo ve obezite ile mücadele için adımlar atılacağını açıklamıştı.

Yüksek yağlı veya yüksek şekerli yiyecek ve içeceklerin tanımı mevcut yönergelere dayanacak ve çikolata ve şekerlemeler, cips, alkolsüz içecekler ve şekerli süt veya meyve suyu içecekleri, kekler, hamur işleri ve pudingler, bisküviler, tahıllar, yoğurtlar, pizza, hazır yemekler gibi öğeleri ihtiva edecek.

Bu ülke daha önce de bu tür reklamları yasaklama kararı almıştı (2).

İngiltere’de yetişkinlerin % 63’ünün aşırı kilolu veya obez, çocukların ise üçte biri aşırı kilolu veya obez olduğu biliniyor.

Gelelim neticeye

Gıda Bilim Kurulu’ nun tesis edilmesi engellenmemiş olsaydı bizde de benzer uygulamalara başlanabilirdi.

Engelledik diye sevinenler utansın!

Kaynaklar:

1. https://www.theguardian.com/business/2020/dec/28/unhealthy-snacks-to-be-banned-from-checkouts-supermarkets-in-england#:~:text=Supermarkets%20in%20England%20are%20to,proposed%20government%20crackdown%20on%20obesity

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/11/yazilar/tip-yazilari/beslenme/birlesik-krallik-abur-cubur-reklamlarini-yasakliyor/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    BU SAĞLIK SİTESİNDE BİLGİ VAR

    Yıllar önce editörlüğünü rahmetli Prof.Dr.Ahmet Aydın hocanın yaptığı “http://www.beslenmebulteni.com” isimli bir sağlık sitesi vardı.

    Tıpla ilgili ezber bozan yazılar burada okunurdu. Ahmet Aydın hocanın bilimsel bakışının iki ayağı vardı : “Bütünsel Tıp” ve “Doğru Beslenme”

    Ahmet Aydın hocanın ardından Profesör Karatay şunları yazmıştır :

    “Merhametli, vicdanlı iyi kalpli hekim… cesur savaşçı…Halkımızın iyiliği için, çocuklarımızın geleceğinin daha sağlıklı olması için savaştı. Ondan öğrendiklerimizle, onun cesaretiyle, onun izinde bizler yola ve mücadeleye yorulmadan devam edeceğiz.”

    O yıllarda, asırlardır devam eden beslenme düzeninin değişmesi sonucu, obezite ve otoimmün hastalıklar patlamış, sonu nereye varacağı kestirilemez haldeydi.

    Böyle umutsuz ortamda, 2011 yılında, bağımsız dört Türk Bilim insanı (Prof. Dr. Ahmet Aydın, Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ve Uz.Biyolog Mevlüt Durmuş) bir çıkış yaparak vicdan hekimliğinin temellerini attılar.

    Öğrettikleri ile on binlerce kişiye destek oldular, en önemlisi, yaşadıkları sürece daha sağlıklı kalabilme yolunu gösterdiler.

    Ancak kimilerince alternatif şarlatan tıpçı muamelesi gördüler. Alaycı aşağılamalarla karşılaşan savları (ör.kolestrol vb.) gün geldi hep gerçek oldu.

    Bugün onların açtığı yoldan yola çıkarak sağlık üzerine birçok internet sitesi, sosyal medya sayfası faaliyete geçti.

    Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta’nın “https://ahmetrasimkucukusta.com” sitesi ise ülkemizde Türkçe sağlık siteleri arasında özel bir yere sahiptir.

    Dünyada ve ülkemizde güncel konular (örneğin koronavirüs, aşılar v.b.) tartışılırken ister akademisyen olsun ister sade vatandaş olsun mutlaka uğranılan bir sitedir.

    Ziyaretçiler biliyorlar ki burada konular Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta ve misafir yazarlar tarafından mutlaka farklı yönüyle yansıtılmıştır.

    İyi ki bu siteye uğruyorlar, çünkü; çıkarsız, reklamsız, ürün tanıtımsız, sadece halk sağlığı bilgilerini içeren bir çerçeve onları bekliyor.

    Site, gıda ve ilaç endüstrisinin ne tam yanında ne de tam karşısında, çünkü beklentisi yok.

    Bu sitede kendinizi güvende hissedersiniz. Bu sitede hakaret, aşağılıma yok, ama mizah var.

    Sitenin eksiklikleri olabilir, ama; Sahaflar Çarşısında aradığınız eski tozlu kitapları karıştırdığınızda aldığınız lezzetin aynısını burada da tadarsınız.

    Size bu sitede şekersiz çay, şekersiz Türk kahvesi ve tabii ki olmazsa olmaz kelle paça çorbası ikram edilir. Sanal da olsa gerçek gibi tadını hissedersiniz.

    Çağımızın İbni Sina’sı diyebileceğimiz Profesör Canan Karatay’ın güncel konular hakkındaki kıymetli görüşlerini de zaman zaman burada okuyabilirsiniz.

    Burası sizin yeriniz.

  2. Bilal dedi ki:

    Ahmet Hoca mizah yapıyor. Gıda Bilim Kurulu ile dalgasını geçiyor. Onlar gelseydi biz bunları nah yazabilirdik demeye getiriyor. Bu yöntem harika hocam, mizahın gücü hiçbir şeyde yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: