HALK SAĞLIĞININ UNUTULAN 12 İLKESİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Harvard Tıp Fakültesi’nde hastalık sürveyans yöntemleri, bulaşıcı hastalık salgınları, aşı güvenliği konularında çalışan Prof. Martin Kulldorf bizlere halk sağlığının unutulan veya unutturulmaya çalışılan 12 ilkesini anlatıyor.

Bu ilkelerin birçoğunun salgının başından beri benim de tekrarlayıp durduğum fikirleri barındırmasından büyük memnuniyet duydum.

BİR: Halk sağlığı, COVID19 gibi tek bir hastalıkla değil, tüm sağlık sonuçlarıyla ilgilenmelidir. Halk sağlığı tedbirlerinden kaynaklanan zararları da dikkate almak gerekir.

İKİ: Halk sağlığı kısa vadeden ziyade çok uzun vadelidir. İlkbahardaki COVİD19 kapanmaları basitçe salgını geciktirdi ve sonbahara erteledi.

ÜÇ: Halk sağlığı herkes içindir. COVİD1 9 kapanmalarının sebep olduğu gibi hastalığın yükünü zenginlerden alıp fakirlere kaydırmak için kullanılmamalıdır.

DÖRT: Halk sağlığı küreseldir. Halk sağlığı uzmanları tavsiyelerinin küresel tesirlerini dikkate almak zorundadır.

BEŞ: Riskler ve zararlar bütünüyle ortadan kaldırılamaz ama azaltılabilir. Ortadan kaldırma ve sıfır COVID stratejileri geri teperek işleri daha da kötüleştirir.

ALTI: Halk sağlığı yüksek riskli nüfusa odaklanmalıdır. COVID19 için, yüksek riskli yaşlı insanları korumak için hiçbir zaman standart halk sağlığı tedbirleri kullanılmadı ve bu da gereksiz ölümlere yol açtı.

YEDİ: Temaslı takibi ve izolasyonun bazı enfeksiyon hastalıkları için kritik ehemmiyeti vardır ama bunlar grip ve COVİD19 gibi sık görülen enfeksiyonlar için beyhude ve verimsizdir.

SEKİZ: Bir vaka eğer bir kişi hasta ise vakadır. Belirti göstermeyen kişilere kitlesel testler yapılması halk sağlığı için zararlıdır.

DOKUZ: Halk sağlığı güvene dayanır. Halkın güvenini kazanmak için halk sağlığı yetkilileri ve medya halka karşı dürüst olmalı ve güvenmelidir. Bir pandemide damgalama ve korkutma asla kullanılmamalıdır.

ON: Halk sağlığı uzmanları ve yetkilileri bilinmeyen şeyler hakkında dürüst olmalıdır. Mesela, epidemik modeller, tüm makul girdi parametreleriyle çalıştırılmalıdır.

ON BİR: Halk sağlığında açık medeni tartışmalar çok önemlidir. Sansürleme, susturma ve karalama konuşma korkusuna, sürü düşüncesine ve emniyetsizliğe yol açar.

ON İKİ: Halk sağlığı bilim adamları ve yetkilileri için halk sağlığı sonuçlarını yaşayan halkı dinlemek önemlidir. Bu pandemi, epidemiyolog olmayanların çoğunun halk sağlığını bazı epidemiyologlardan daha iyi anladığını ispatlamıştır.

Kaynak: https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1340352565481975812?s=20

***

EK 1 (16.3.2021): Kapanma, maske ve temaslı takibinin pandemiyi kontrol edebileceği ve yaşlıları koruyabileceği naif ve yanlış inancıyla önceki pandemi hazırlık palanları ihmal edildi ve çok sayıda insan öldü. Sadece tabii enfeksiyon ve aşılarla sağlanan toplum bağışıklığı pandemiyi sonlandırabilir. https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1371433589498384389?s=20

Kapanmalar sosyal adalete bir hakarettir çünkü yükü orantısız bir şekilde gençlere, çalışan yoksullara ve belli azınlıklara düşüyor.” – Dr. Richard Schabas, Ontario’daki eski Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı. https://twitter.com/drahmetrasim/status/1371188953173344258?s=20

Herkesin aşılanması gerektiğini düşünmek, kimsenin aşılaması gerektiğini düşünmek kadar bilimsel olarak kusurludur. COVID aşıları, yüksek riskli yaşlı insanlar ve onların bakıcıları için önemlidir. Daha önce doğal enfeksiyonu olanların ve çocukların aşıya ihtiyacı yoktur. https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1371638485686358018?s=20

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Hüsamettin dedi ki:

    Hakikaten aykırı bir profesör. Bunlardan her memlekete acilen birer tane lazım

  2. Sevin Şener dedi ki:

    Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tam aksi görüşler. Ne kadar doğru acaba?

  3. Şebnem dedi ki:

    Bu adam vatan haini ilan edilmelidir.

  4. Fuzûlî dedi ki:

    Bunları maske ve hes konusunda mahkemeye delil sunamayan ‘bilim’ kuruluna ezberleme vazifesi verilmeli…

    https://www.kamupersoneli.net/gundem/saglik-bakanligi-veya-bilim-kurulu-maske-sinavini-gecemedi-maskelerin-kalkma-h103645.html

  5. Canan Karatay dedi ki:

    Halkın sağlığı için milyonlarca faktör vardır ve de onların uygulanmaları gereklidir.

    Kış gribi, COVİD 19 gribi de bir kış gribidir, aşılar önlemez. Önleyemedikleri aşikar değil mi?

    Kaç kere yaptırırsanız yaptırın efendim Hala anlamadınız mı? Hala öğrenemediniz mi?

    O zaman Allah selamet versin derim. Vah vah derim. Allah akıl vermiş, kullanmanız için.

    Adam gibi yaşayın , adam gibi beslenin yeterlidir. Halk bu uygulamaları duymak istiyor, genel ve de tüm vücut bağışıklığını güçlendirmek için.

    Neden bu faktörler dile getirilmiyor, hiç bir zaman.

    Halk sağlığı uzmanları, sağlık bakanlığının görevi yalnız ve yalnız aşı satmak mıdır?

Siz de yorumunuzu paylaşın: