EVDEKİ KİMYASALLAR ÇOCUKLARIN BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİ ETKİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

3-6 yaş arası çocukların idrar ve dışkı örneklerinde, tekstil, ev eşyaları, elektronik aletler, bakım ürünleri gibi günlük hayatta yaygın olarak kullanılan ürünlerde bulunan yarı uçucu organik bileşikler, bakteri ve mantarlar incelendi.

Dışkı ve idrarların yüzde 95’ inde 29 yarı uçucu bileşiğin varlığı gösterildi.

Solunum, sindirim veya deri yoluyla vücuda girebilen bu kimyasalların alerji, semen kalitesi bozukluğu, düşük doğum tartısı, çocuklarda gelişme geriliği ve hatta kanserle ilişkilerini gösteren çalışmalar vardı.

Bu araştırma ile iç ortam havasını kirleten bu kimyasallara maruz kalma ile bazı bağırsak bakterilerinin azaldığı da gösterilmiş oldu.

Clostridiales ve Bifidobacteroidiales sınıfı gibi önemli bakterilerin etkilenmediği ama gıdaların emiliminde önemli rolleri olan Thermogemmatisporales, Stigonematales ve Legionelles türlerinin PFAS’ ların varlığında zarar gördükleri belirlendi.

Bu bakteri gruplarında yer alan Bacteroides, Prevotella ve Ruminococcusare türleri bağırsaklarda az sayıda bulunurlar ve bundan dolayı da sayılarındaki azalma önem kazanır.

Bunlar, besinlerin parçalanması, bağışıklık sisteminin korunması ve metabolizmanın düzeninden mesuldür.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, ev ortamında maruz kalınan uçucu kimyasalların vücudu bağırsak bakterileri üzerinden etkileyebileceğini gösteriyor.

Bağırsak bakterilerinin bileşiminin değişmesinin obeziteden diyabete ve kalp krizi-felç, kanserlere kadar birçok hastalığa zemin hazırladığı da çok iyi biliniyor.

Kronik hastalıkların kökeninin çocukluk çağlarına dayanmasına şaşıran olur mu acaba?

Kaynak: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.0c00776

***

EK 1 (18.7.2021): EPA bilim adamları, 2011 yılında petrol ve gaz kırılmasında kullanılması önerilen üç yeni kimyasal hakkında ciddi endişelerini dile getirdiler: PFAS olarak bilinen toksik maddelere dönüşebilirler. Yeni belgeler, kimyasalların onayladığını gösteriyor. “Ebedi kimyasallar” olarak bilinen PFAS, kanser ve doğum defektleriyle ilişkilendiriliyor.

Kaynak: https://www.nytimes.com/2021/07/12/climate/epa-pfas-fracking-forever-chemicals.html

***

EK 2 (19.10.2023): Eskiden tuvalet kâğıdı mı vardı diyen atalarınızın rahmetle anın ve bu söz üzerinde birazcık düşünün.

Kaynak: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.estlett.3c00094

Makale: Per- and Polyfluoroalkyl Substances in Toilet Paper and the Impact on Wastewater Systems

***

EK 3 (24.10.2023): Per ve poli floro alkil (PFAS) kimyasallarına maruz kalmak tiroit kanseri (papiler tip) riskini artırıyor.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00397-3/fulltext

Makale: Per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) exposure and thyroid cancer risk

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Hikmet dedi ki:

    Küçük çocukların her şeyi ağızlarına alması da önemli olabilir. Ben çocuk büyütürken elimden geldiği kadar plastik oyuncak almadım. Çocuklarımın oyuncaklarını evde kendim doğal malzemelerden yaptım ki bazıları hala da duruyor. Belki torunlarımız oynar diye saklıyoruz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: