EGZERSİZ YARATICILIĞI TEŞVİK EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yürümek, bisiklete binmek, yüzmek, ip atlamak, ata binmek… egzersiz yapmak yani kısaca hareketli olmak adam gibi hayat tarzının olmazsa olmaz unsurlarındandır.

Hareketliliğin faydaları sadece obezite, diyabet, kalp krizi, felç, kanser, Alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltmakla sınırlı değildir; ruh ve beyin sağlığı için de son derecede önemlidir.

Yeni bir araştırmada egzersizin yaratıcılığı da teşvik ettiği gösterildi.

Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayınlanan araştırma, düzenli egzersiz yapanların yaratıcılık testlerinde fazla hareket etmeyen akranlarına göre daha başarılı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, düzenli egzersiz yaratıcı düşüncenin iki bileşeni olarak kabul edilen ıraksak ve yakınsak düşünme ile ilişkili.

Bunların ilki bir problem için birden fazla çözüm düşünmeyi, ikincisi bir problem için tek bir çözüm düşünmeyi ihtiva ediyor.

Bu sebeple, düzenli olarak egzersiz yapmak, ucuz ve sağlıklı yollarla yaratıcılığı teşvik eden bilişsel bir güçlendirici görevi yapıyor.

Egzersiz, yaratıcılığa ek olarak sinir hücrelerini hazırlayarak ve teşvik ederek yeni bilgi öğrenmenin hücresel temelini oluşturarak uygun beyin işlevini destekliyor.

Gelelim neticeye

Kendi tecrübelerim de yürümenin beyne ve ruha iyi geldiğini gösteriyor.

En olmadık fikirler, muziplikler, ilhamlar hep yürürken aklıma gelir.

Yürümediğim günler canım sıkılır, içim daralır, mutsuz olurum, uykum kaçar.

İlham gelmiyor diyenlere sesleniyorum: İlham gelmez ilhama gidilir!

Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2013.00824/full

***

EK 1 (6.9.2022): Egzersiz, otizm spektrum bozukluğunun özelliği olan nöronlar arasındaki aşırı bağlantıları ortadan kaldırarak beynin yapısını değiştirebilir. Fareler üzerinde yapılan çalışmada bir ay boyunca gönüllü olarak tekerlek üzerinde koştuktan sonra, beyinlerindeki davranış farklılıklarının ortadan kalktığı ve yapısal farklılıkların azaldığı belirlendi.

Kaynak: https://www.cell.com/cell-reports/pdf/S2211-1247(19)30626-6.pdf

Makale: Exercise Reverses Behavioral and Synaptic Abnormalities after Maternal Inflammation

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: